Dankzij de steeds grotere wielen rollen mountainbikes nóg gemakkelijker over obstakels. Maar ergens houdt het op en zal je de fiets een handje moeten helpen. Meestal volstaat het om alleen het voorwiel te ontlasten of op te tillen. Maar hoe doe je dat?

Stenen, wortels, stoepranden: onderweg in het terrein en in de stad kom je allerlei obstakels tegen. En iedere mountainbiker heeft zijn grenzen. Over sommige obstakels kun je moeiteloos heen rollen, maar vroeg of laat moet ook de beste rijder weleens afstappen. Om die grens te verleggen, is het handig als je weet hoe je het voorwiel moet optrekken.

Als je in staat bent om het voorwiel op te tillen, heb je een krachtig wapen in handen. Obstakels kun je hiermee rijdend overwinnen: als het voorwiel eenmaal op of over een obstakel heen is, dan volgt het achterwiel meestal vanzelf wel. Maar ook als er waterplassen, kuilen of mul zand op je pad komen is het ontlasten of optillen van het voorwiel een handig hulpmiddel – om energie te sparen én om de flow erin te houden…

Lees het volledige artikel in het online Bikefreak-magazine nummer 100. Meld je GRATIS aan als abonnee op deze pagina

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!