Publiek kiest voor XTR Di2 M9050 in de categorie fietsonderdelen

De bezoekers van Bike MOTION Benelux konden na de beurs hun stem uitbrengen op baanbrekende noviteiten uit zeven categorieën; racefietsen, mountainbikes, sportieve e-bikes, kleding, fietsonderdelen, accessoires en sportvoeding & training. Tijdens de beurs waren deze noviteiten te herkennen aan de oranje vloerstickers en hangers. XTR Di2, Shimano’s mountainbikegroepset voor elektronisch schakelen, won in de categorie ‘fietsonderdelen’.

Schakellogica voor elke rijstijl

Tijdens Bike MOTION Benelux 2014 konden de bezoekers de eerste elektronische mountainbike groepset zelf testen. Van deze testmogelijkheid werd zowel op de Shimano stand als op het XTR testparkoers volop gebruik gemaakt. Met de nieuwe XTR Di2 is het mogelijk om de beste schakellogica voor elk rijstijl in te stellen. Met Synchro Shift ingeschakeld, is het mogelijk om beide derailleurs te bedienen met slechts één shifter.

Over Shimano XTR M9050

De XTR Di2 (M9050 groepset komt voort uit een zeer uitgebreid testprogramma en is dé revolutie waar veel mountainbikers op zaten te wachten. XTR Di2 is een aanvulling op de XTR M9000 mechanische groep. Het Di2 platform biedt een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van mechanische systemen; met Di2 schakel je sneller, nauwkeuriger en krachtiger in alle rijomstandigheden. Schakelen met de elektronische componenten vereist minimale inspanning met één simpele druk op de knop. XTR Di2 introduceert ook een nieuwe programmeerbare schakel lay-out genaamd Synchro Shift. Met XTR Di2 heeft de fiets een cleane cockpit en minimaal onderhoud dankzij het gebruik van elektronische draden.

Het meest unieke kenmerk van XTR Di2 is de Synchro Shift functie.

Elektronisch schakelen wordt niet geregeld door een mechanische shifter, maar door een nieuwe elektronische knop. De ingenieurs van Shimano ontwierpen vele variaties aan shifters voordat het ultieme model werd gevonden. Het resultaat is revolutionair. Een elektronische shifter die een natuurlijk gevoel geeft, goede feedback biedt en ergonomisch is vormgegeven. XTR is voorzien van gemakkelijk te bereiken compacte schakelknoppen met een korte slag.

Intuïtieve bediening

Foto van shifter van Shimano XTR Di2Een van de belangrijkste voordelen van elektronisch schakelen is de programmeerbaarheid van het systeem. Met de nieuwe XTR Di2 is het mogelijk om de beste schakellogica voor elk rijstijl in te stellen. XTR Di2 werkt op hetzelfde E-tube platform als de Di2 groepen voor de weg. E-tube is programmeerbaar en zendt interactieve signalen naar elk individueel onderdeel van de groep via een ‘plug & play’ verbinding. Met E-tube is het mogelijk om de functie van de schakelknoppen te wijzigen. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld de controle van de voorderailleur te laten bepalen door de rechter shifter. Ook is het mogelijk om met XTR Di2 multi-shift te programmeren. Multi-shift is de optie om meerdere posities door te schakelen door het indrukken en vasthouden van de shiftknop. Niet alleen is de snelheid van de schakelactie programmeerbaar, maar ook het aantal kransjes dat je schakelt, of je nu maximaal twee kransjes tegelijk wilt schakelen of de hele cassette af wilt schakelen wanneer je de shift knop ingedrukt houdt, het is allemaal mogelijk. Elektronische draden hebben het voordeel dat er geen roest en geen rek mogelijk is wat resulteert in minder onderhoud en consistent schakelen onder alle omstandigheden, dit in tegenstelling tot mechanische kabels.

Het meest unieke kenmerk van XTR Di2 is de Synchro Shift functie. XTR Di2 heeft meer dan 20.000 testkilometers ondergaan. Door deze uitgebreide testperiode is het de Shimano ingenieurs gelukt om de meest gebruikte versnellingscombinaties nog efficiënter te laten functioneren.
Met Synchro Shift ingeschakeld, is het mogelijk om beide derailleurs te bedienen met slechts één shifter. De voorderailleur leest de positie van de achterderailleur en voert automatisch een schakelactie uit om de tandwielen in de meest efficiënte en ideale kettinglijn te positioneren. Een XTR Di2 rijder hoeft zich daardoor nooit meer zorgen te maken over het schakelen van de voorderailleur. Synchro Shift verbetert de efficiëntie van het schakelen.

Foto van besturingsprogramma XTR Di2Shimano gebruikte alle gegevens van de testkilometers om te komen tot twee vooraf geprogrammeerde shifting maps (schakel voorinstellingen). E-tube biedt de rijder de gelegenheid om deze voorinstellingen aan te passen en zo eigen schakelvoorkeuren in te stellen en te wijzigen. Tijdens het rijden is het mogelijk om te wisselen tussen de geprogrammeerde shifting maps of over te schakelen naar de handmatige modus. XTR Di2 biedt snel en nauwkeurig schakelen met minder inspanning in vergelijking tot de mechanische versie.

Krachtig schakelen

Foto van de voorderailleur van Shimano XTR Di2Verantwoordelijk voor het precieze schakelen van de M9050 groep zijn de XTR Di2 derailleurs. Deze derailleurs zijn ‘krachtig’, ‘nauwkeurig’ en ‘consistent’. De Di2 voorderailleur is twee keer zo krachtig als de huidige M980 en biedt betrouwbaar, snel en soepel schakelen zelfs onder zware belasting. Het schakelen gaat moeiteloos ongeacht het terrein waarop men fietst met één simpele druk op de knop.

Foto van de achterderailleur en 11 speed-cassette Shimano XTR Di2De achterderailleur is voorzien van de nieuwe Shadow RD+ technologie voor Di2. Naast de reguliere aan- en uitschakelaar is het nu ook mogelijk om de veerspanning van de achterderailleur handmatig aan te passen met een inbussleutel. De derailleurs reageren direct op de signalen van de rijders en nemen een nauwkeurige positie in bij elke versnellingscombinatie met de auto trim functie van de voorderailleur. De elektronische draden zorgen voor stabiele en consistente prestaties.

Clean uiterlijk en system uitbreidingsmogelijkheden

Foto van het digitale displayHet ‘brein’ van het XTR Di2 systeem is het digitale display. Dit display geeft het batterijniveau, de versnelling en de veerinstelling van de voorvork weer. Door een knop op het scherm is het mogelijk om tussen de shift modi (manueel of synchro) te wisselen, zelfs tijdens het rijden. De opties zijn handmatig schakelen en twee verschillende synchro shifting maps. Het display functioneert ook als een oplaadpoort en vormt de verbinding met de E-tube software (om de persoonlijke instellingen te wijzigen) en omvat drie E-tube aansluitingen. Dankzij het E-tube platform, hebben mountainbikes een strakker uiterlijk door het ontbreken van kabels. Elektronische draden kunnen eenvoudiger door het frame worden geleid en het is mogelijk om het systeem te integreren met bijvoorbeeld het Fox veersysteem waardoor het aantal kabels op de fiets wordt geminimaliseerd.
XTR Di2 M9050 kan gebruik maken van een externe SM-BTR1 batterij of het interne, ingebouwd type, de SM-BTR2 batterij. Dit zijn dezelfde batterijen die bij de Di2 weggroepen (Dura-Ace en Ultegra) worden toegepast.

Gewicht informatie

Voorderailleur (FD-M9070 D-type) : 115 gram
Achterderailleur (RD-M9050-GS) : 289 gram
Systeem display (SC-M9050) : 30 gram
Schakelknop (SW-M9050) : 64 gram

Bezoek voor meer informatie over XTR: www.ridextr.com of www.bikegear.cc

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!