Als er één punt is waarop mountainbikes nog volop in ontwikkeling zijn, dan zijn het wel de wielen. 26”, 27,5”, 29er, fatbikes, 27,5+, 29+: alleen al over de bandenmaten kun je een encyclopedie schrijven. Daarnaast rijden steeds meer mensen zonder binnenbanden, oftewel tubeless. Een goed moment om eens met MTB-legende Bart Brentjens van gedachten te wisselen over wielen.

Bart Brentjens over wielen

29” of 27,5”?

29” ja. Ik overweeg wel steeds sterker om 27,5” te proberen. Op dit moment heeft onze sponsor Superior voor 27,5” wielen 17,5” als grootste framemaat.

29” rijdt gewoon heel fijn, zeker voor lange afstanden op ruw terrein zoals marathons. In World Cups en op technische parkoersen met veel krappe bochten zou ik 27,5” willen proberen. Het is gek; in mijn wedstrijdjaren heb ik altijd op 26” gereden, pas daarna is de 29er in opkomst geraakt. Ik heb dus in mijn topsportperiode eigenlijk nooit echt kunnen testen welke van de twee het snelste  is. Wel denk ik dat je gauw een meerderheid van de rijders op een 29” full suspension zult gaan zien….

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!