SRAM introduceerde als eerste een speciaal gebouwde 1x (‘one by’) aandrijflijn en is absoluut toonaangevend in 1x technologie en innovatie. SRAM heeft honderdduizenden 1x™ drivetrains geproduceerd, getest en gereden. Met deze schat aan ervaring ontwikkelde SRAM volledig nieuwe aandrijflijnen met Eagle™ Technology. De Eagle™ drivetrains bieden ongeëvenaarde prestaties, zijn super robuust en duurzaam, en kennen de vrijheid van een versnellingsbereik van 500 procent.

In 2012 introduceerde SRAM ‘s werelds eerste speciaal ontwikkelde 1x aandrijflijn. Vanaf dat moment is mountainbiken totaal veranderd. De voorderailleur verdween, nieuwe frameconcepten werden mogelijk en het schakelen werd meteen een stuk simpeler en sneller. De fiets werd zelfs beduidend lichter en schakelen werd eenvoudiger en preciezer, zowel voor racers als voor nieuwkomers. Mountainbiken deed voor iedereen een stap vooruit, en dat geldt nog steeds. SRAM heeft hem niet alleen bedacht, ze hebben meer 1x aandrijflijnen gebouwd dan wie dan ook, en ze blijven constant bezig met het verbeteren van de 1x technologie.

De lang verwachte 1×12-groep van SRAM is gelanceerd!

Met enorme trots introduceert SRAM dan ook de nieuwe Eagle-technologie, de meest geavanceerde en best presterende drivetrains tot nu toe. De nieuwe XX1- en X01-aandrijflijnen met Eagle-technologie bestaan uit componenten die zijn ontworpen en geproduceerd voor een ongekend nieuw niveau van rijkwaliteit en integratie. SRAM heeft de aandrijflijn niet alleen verfijnd, maar deze ook eindeloos uit elkaar gehaald, weer in elkaar gezet, getest, gefinetuned en opnieuw getest. Eagle-technologie betekent een aandrijflijn die soepeler, eenvoudiger, duurzamer en stiller is dan alles waarmee je ooit hebt gereden. Tel daarbij op het immense verzetsbereik van de Eagle en je hebt de ultieme vrijheid om te gaan hoe en waar je wilt. Prestaties, duurzaamheid, eenvoud, bereik, vrijheid: Eagle, alléén van SRAM.

Stilte met Flowlink

SRAM X01 Eagle Chain Black

Supergladde binnenplaten van de ketting hebben geen enkele scherpe hoek, wat resulteert in een ketting die de cassette en het kettingblad met veel minder wrijving aangrijpt, wat een prestatie met minder geluid en langere levensduur oplevert. Het ontwerp staat een smaller profiel toe, dat grotere hoeken kan weerstaan, wat betekent dat er een duurzamer proces is om de ketting in elkaar te zetten en een verhoogde overall sterkte.

Integriteit

SRAM X01 EAGLE Crank 24 mm 32T Black

X-Sync 2 Eagle is de volgende stap in de evolutie van de sRAM X-Sync-technologie. Het agressieve ontwerp van de tanden levert een betere grip op de ketting voor een soepeler en meer efficiënt gevoel tijdens het trappen. Met een focus op een lange levensduur vermindert het X-Sync 2-ontwerp wrijving en het ophopen van modder en vuil.

Sterkte

SRAM XX1 EAGLE Crank 24 mm 32T Gold Front

Sterkte en stijfheid waar je het nodig hebt en lichtgewicht zoals je graag zou willen. Het gepatenteerde SRAM carbon layup-ontwerp wordt dikker en stijver op kritieke stresspunten. Een carbon architectuur die taps toelopend is en uit verschillende lagen bestaat zorgt voor een maximale gewichtsbesparing zonder dat de sterkte in gevaar wordt gebracht.

Doelgericht

SRAM X01 EAGLE achterderailleur Black

Het ontwerp met een recht parallellogram van de X-Horizon-achterderailleur beperkt alle beweging tot de horizontale as, wat ongewenst schakelen onmogelijk maakt en tegelijkertijd de kracht om te schakelen vermindert. De ophanging van het bovenste, grotere derailleurwieltje zorgt ervoor, dat de afstand tussen derailleur en ketting in alle versnellingen even groot blijft.

Precisie

SRAM X01 EAGLE Trigger Shifter Black

Speciaal ontworpen voor SRAM 1x, waarborgt X-Actuation voor een precies en duurzaam schakelgedrag over het hele bereik van de cassette.

Vrijheid

SRAM XG1295 Cassette Black

X-Glide 2 is de nieuwste generatie van de SRAM X-Glide-technologie, geoptimaliseerd voor de Eagle 12-speed cassette. Het levert snel en precies schakelen onder belasting over het hele versnellingsbereik en verhoogt de grip van de ketting op de grotere tandwielen. De cassette heeft een vertanding tussen 10 en 50 (!) tanden: 10-12-14-16-18-21-24-28-32-36-42-50 — voortandwielen verkrijgbaar in 30T, 32T, 34T, 36T en 38T.

Wat kost het?

SRAM XX1 EAGLE aandrijflijn Gold

De nieuwe Eagle-technologie is voorlopig verkrijgbaar in XX1- en X01-uitvoering. Voor de shifter kun je kiezen tussen de trigger shifter of een Grip Shift-draaigreepschakelaar. XX1 is verkrijgbaar in zwarte of goudkleurige uitvoering – X01 is er in een zwarte of rode uitvoering.

De XX1-aandrijflijn kost € 1524,-. Hiervoor krijg je:

 • XX1 Eagle™ crankset (inclusief 32T X-SYNC™ 2 Eagle™ kettingwiel)
 • XX1 Eagle™ achterderailleur
 • XX1 Eagle™ trigger shifter
 • XG-1299 Eagle™ cassette
 • Eagle™ ketting
 • GXP Team-bracketas

Gewicht: 1456 g (exclusief bracketas)

De X01-aandrijflijn kost € 1306,-. Hiervoor krijg je:

 • X01 Eagle™ crankset (inclusief 32T X-SYNC™ 2 Eagle™ kettingwiel)
 • X01 Eagle™ achterderailleur
 • X01 Eagle™ trigger shifter
 • XG-1295 Eagle™ cassette
 • Eagle™ ketting
 • GXP Team-bracketas

Gewicht: 1502 g (exclusief bracketas)

SRAM XG1299 Cassette GoldSRAM XG1299 Cassette Black

Voor de geïnteresseerden: de XX1-cassette (links) kost € 458,- en weegt 355 g; de X01-cassette (rechts) kost € 392,- en weegt eveneens 355 g. De X01-cassette heeft echter een andere finish dan de XX1-cassette.

Info

www.sram.com

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!