Er hebben al rijders kunnen genieten van de voordelen van de SRAM Eagle 1×12-aandrijflijn, maar tot nu toe was dat slechts een elite van ofwel gesponsorde ofwel welgestelde personen. Het grote voordeel van deze technologie is dat je een ongeëvenaard 500% versnellingsbereik hebt met een enkel kettingblad. Zou het niet mooi zijn als je voor een flink lagere aanschafprijs een soortgelijke functionaliteit zou kunnen krijgen? SRAM beantwoord deze vraag met de nieuwe GX Eagle-aandrijflijn, die sinds kort als toevoeging naast de reeds bestaande 1×11 versnellingsbak is uitgebracht!
 

SRAM GX Eagle-crankset

De betrouwbaarheid van gesmede aluminium cranks is overal bekend. De SRAM GX Eagle-crankset wordt gecompleteerd met het nieuwe X-Sync 2 direct mount kettingblad, dat in verschillende aantallen tanden wordt geleverd. Hiermee kun je je versnellingsbereik fine-tunen afhankelijk van het terrein waarop je gaat rijden. De SRAM GX Eagle-crankset is niet alleen speciaal ontworpen voor SRAM bracketassen, maar is eveneens perfect geïntegreerd in de Eagle-technologie. Prijs: € 125 — € 175.

SRAM GX Eagle-achterderailleur

De nieuwe SRAM GX Eagle-achterderailleur breidt je versnellingsbereik duidelijk uit, omdat hij in staat is om de ketting over de 10-50 tands Eagle-cassette te verplaatsen. Er is echter meer nieuws aan deze derailleur dan alleen zijn capaciteit. De SRAM GX-achterderailleur heeft eveneens de Type-3 Roller Bearing Clutch, zodat de ketting precies hetzelfde aanvoelt op om het eender welke versnelling — of dat nu de grootste, de kleinste of ertussen is. Bovendien zijn de derailleurwieltjes zo ontworpen, dat ze gecombineerd met de SRAM GX Eagle-ketting fluisterstil en zeer efficiënt zijn. Prijs: € 110.

SRAM GX Eagle Trigger Shifter

De SRAM GX Eagle Trigger Shifter is het controlecentrum van de nieuwe Eagle-aandrijflijn. De ergonomie en de verstelbaarheid van de positie op het stuur zijn superieur, zodat je snel, comfortabel en intuïtief kunt schakelen. De SRAM GX Eagle-shifter heeft alle verbeteringen die aan de XX1 en X01 Eagle-shifters zijn gedaan: een verbeterd trigger-gevoel, betere precisie en duurzaamheid voor iedere rijder op elk terrein. Prijs: € 35.
Naast de klassieke Trigger Shifter brengt SRAM eveneens een GX Eagle Grip Shift-uitvoering op de markt. Prijs: € 35.

SRAM 1275 Eagle Cassette

Deze cassette heeft het grootste bereik op de markt en staat je toe om werkelijk overal te rijden. De 10-50 tands Eagle-cassette heeft Full Pin-technologie: er worden lichtgewicht, uit staal gestanste tandwielen gebruikt, die samengehouden worden door roestvrij stalen pinnen. Het resultaat is een relatief lichte en sterke cassette. Het open ontwerp, dat lijkt op het duurdere X-Dome-ontwerp, helpt met het rijden door de modder en geeft je betere schakelprestaties en een langere levensduur. De nieuwe X-Glide 2-tandprofielen passen perfect bij de Eagle-ketting, zodat zowel op- als afschakelen verbeterd worden en ook de kettingspanning geoptimaliseerd worden. Prijs: € 200.

SRAM GX Eagle-ketting

Je zou misschien denken dat de SRAM GX Eagle-ketting een ondergeschikte rol speelt, maar hij is eigenlijk het belangrijkste onderdeel van de groep. De links van de GX Eagle-ketting hebben een vorm die geoptimaliseerd is voor het enorme versnellingsbereik van 500%, de Eagle-derailleurs, kettingwielen, cassettes en shifters. Zonder deze ketting zou je zeker een vermindering hebben van prestatie, betrouwbaarheid en levensduur. Prijs: € 29.
 
SRAM GX Eagle 1x12 

Onderlinge compatibiliteit

Het grote voordeel van de nieuwe SRAM GX Eagle-groep is de onderlinge compatibiliteit met zijn duurdere broers, de XX1 en X01 Eagle-groepen. Je zou dus een GX-shifter kunnen gebruiken met een XX1-derailleur, een GX-cassette in combinatie met een X01-groepset enzovoort. Op deze manier kun je met een relatief kleine gewichtstoename deze slijtage-onderdelen voor een democratische prijs vervangen. De complete SRAM GX Eagle-aandrijflijn kost nét onder de € 500, wat een enorm verschil is met de nogal elitaire prijs van de X01- en XX1 Eagle-aandrijflijnen. 1×12 voor de massa dus!

Info

www.sram.com

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!