“Kan een e-bike eigenlijk zomaar mee in een vliegtuig?” Het is één van vele vragen die door mijn hoofd spoken tijdens mijn terugreis vanuit Finale Ligure, Italië. Mijn reisgenoot en ik hebben tot vlak voor vertrek nog testgereden met de nieuwste e-endurobikes van Cube. Het merk introduceerde in Italië haar nieuwste model en stelde aan magazines uit heel Europa de spraakmakende vraag: “hot or not?”

E-bikes

Even bij het begin beginnen: de benaming ‘e-bike’ staat voor een fiets met elektrische trapondersteuning. Een elektromotor levert extra kracht op de momenten dat je kracht zet op de pedalen. Het is dus geen permanente aandrijving, er is geen ‘gashendel’ waarmee je op ieder gewenst moment kunt accelereren. Daardoor blijft een inspanning van de rijder vereist, en rijdt een e-bike nog steeds als een normale fiets. Wel zorgen de motor en de accu voor enig overgewicht, en is een e-bike al gauw 8 kilogram zwaarder dan een vergelijkbare fiets zonder elektrische trapondersteuning.

E-bikes zijn in korte tijd razend populair geworden bij senioren. En begrijpelijk: de extra trapkracht compenseert een matige conditie en ouderdomsblessures, en maakt hen weer competente deelnemers in het verkeer. Een andere groep bij wie e-bikes gretig aftrek vinden, zijn de forensen. Met een e-bike kom je nu eenmaal snel van A naar B, zonder een zware inspanning, parkeerkosten of bezwete kleding. En het kon ook niet uitblijven: nadat e-bikes het marktsegment van stadsfietsen veroverden, staat er een revolutie in de sportieve offroadsector in de startblokken. Althans, als het aan de fabrikanten ligt…

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!