Vlakbij de mondaine stad Nice in Zuid-Frankrijk en naast de parfum-hoofdstad Grasse heeft fabrikant DT Swiss zijn hoofdkwartier voor de Franse en Spaanse markt onder eigen beheer. Het blijkt naast een goed distributiepunt eveneens een mooie plaats om een nieuwe serie wielen aan te kondigen: een eindeloos doolhof vol met prachtige paden spreidt zich uit over de uitlopers van de Alpen. Met een Mediterraan klimaat wordt het er ‘s zomers niet echt heet, maar in de lente kan het zijn dat er tijdens een noordenwind ijskoude lucht van de bergen heen geblazen wordt, waardoor het klimaat ineens kan omslaan van korte-mouwen-weer naar temperaturen dichtbij het vriespunt. Gelukkig werd de testactiviteit gedurende de presentatie gedaan onder heerlijke zonnige omstandigheden!

Spine ONE 2017 – de bredere generatie

dt swiss spline ONEDT Swiss maakte zes jaar geleden hun eerste systeemwielen (met crosscountry en all mountainmodellen, alleen in 26″ wielmaat); in 2013 zag de eerste generatie Spline ONE-wielen het licht met 27,5″ en 29″ wielmaten en enduro als toegevoegde discipline als nieuwtjes. De nieuwste generatie Spline ONE voor modeljaar 2017 zal maar liefst 13 verschillende mogelijkheden hebben, terwijl de 26″ wielmaat wordt losgelaten. De crosscountry-, all mountain- en enduro-disciplines blijven en kunnen herkend worden aan de respectievelijke typenamen XR, XM en EX.

dt swiss spline ONE range

De nieuwe modellen wielen worden breder: van 22,5 mm via 25, 30 en 35 mm tot een plus size/mid fat waardige 40 mm. De crosscountrybreedte van 22,5 mm is alvast breder dan de gewoonlijke 20 mm velgen en kan gebruikt worden met banden tussen 1,90 en 2,25″ breedte. De nieuwe 25 en 30 mm-velgen zijn zeer nuttig in combinatie met banden tussen 2,10 en 2,80″ in de enduro- en all mountain-discipline. De 35 mm-velgen doen het op hun beurt prima met plus size-banden tot 3,0″ breedte voor all mountain-doeleinden. Met de 40 mm-velgen kunnen zelfs met banden tot 4,0″ gebruikt worden, dus er zijn zelfs mogelijkheden voor mid fatbikes. Nota bene – de all mountain-wielen met velgbreedte 35 en 40 mm, evenals de 30 mm-velgen komen alleen in 27,5″ wielmaat.

dt swiss spline ONE-width

Het verschil in de categorieën ligt in het verschil van gewicht en sterkte van de velgen – de cross country XR 1501 Spline ONE 22.5 mm weegt 1475 g voor een 27,5” wiel en heeft een maximum systeemgewicht van 100 kg. De all mountainmodellen variëren van de XM 1501 Spline ONE 22,5 mm die 1550 g weegt voor een 27.5” wiel tot de XM 1501 Spline ONE 40 mm die 1880 g weegt voor een 27,5” wiel. De all mountain serie verdraagt een maximum systeemgewicht van 110 kg. Aan de andere zijde van het spectrum weegt het zwaarste enduro-wiel, de EX 1501 Spline ONE 30 mm, 1760 g voor een 27.5” wiel dat een maximaal systeemgewicht van 130 kg kan dragen. De prijs van een paar wielen varieert tussen € 939,- en € 1019,- en de wielen worden verwacht in mei 2016.

Breder: stabiliteit, tractie, comfort en doeltreffendheid

Bredere velgen bieden volgens DT Swiss drie grote voordelen. Allereerst biedt een bredere velg meer ondersteuning voor een brede band, zodat het gevoel alsof de band om de velg slaat wordt verminderd en je dus meer stabiliteit hebt. De noppen worden tot een breder contactvlak geduwd zodat je eveneens meer tractie hebt. Als je dezelfde band op verschillende velgen monteert, kun je drastische verschillen zien in de breedte van de band. Een gegeven 27,5″ x 2,35″ band kan variëren tussen 56 mm breedte op een 22,5 mm velg tot 62 mm op een 40 mm velg. Dat levert je dus met dezelfde band 6 mm extra breedte op! Mocht je de band niet tot in extremis willen verbreden dan kun je altijd een 30 mm velg gebruiken, die je een breedte van 58 mm oplevert. Want misschien past het wiel anders niet meer in je frame. Het vergrote volume dat door de bredere velgen wordt veroorzaakt biedt je de kans om met een lagere druk in je banden te rijden, zodat ook het comfort verhoogd wordt. Welkom terug, hardtail! Het laagst mogelijke gewicht, gecombineerd met de verhoogde tractie en een hoger comfort, maakt de wielen meer doeltreffend. Je moet tenslotte zelf energie leveren en de wielen voelen niet goed aan wanneer ze deze energie niet goed tot aan de grond leveren.

dt swiss spline ONE-volume

Kwaliteit op het eerste plan

Bredere velgen worden al door andere fabrikanten gebruikt, maar worden nu door DT Swiss op een grotere schaal toegepast. Ondanks dat de fabricage meer is gericht op massaproductie, wordt de kwaliteit op een hoog niveau gehouden. Door alleen componenten die in eigen beheer gemaakt worden wordt niets aan het toeval overgelaten. De Zwitserse fabrikant doet veel moeite om de best mogelijke aluminium velgen te maken door gebruikt te maken van diverse gepatenteerde productieprocessen. De wielen hebben een prachtige afwerking en op de velgen kun je zowel de diameter als de velgbreedte aflezen. DT Competition-spaken worden gebruikt om de velgen met de naven te verbinden. Het PHR-systeem voegt een klein rivetje toe tussen de spaaknippel en de binnenkant van de velg, zodat de kracht beter over de velg wordt verdeeld. Om alles onder controle te houden, gebruikt DT Swiss hun eigen DT Squorx Pro Head-nippels.

dt swiss spline ONE dt swiss spline ONE

De Spine ONE-naven hebben de lichtste aluminium naafhuis (geclaimd gewicht van 92 g voor de voornaaf met stalen kogellagers). De naven hebben een modulair systeem dat het wisselen van de eindcaps zonder gereedschap mogelijk maakt en het onderhoud eenvoudig houdt. De achternaaf gebruikt het bekende DT Swiss 36-tands Ratchet System-palrad, dat snel aangrijpt en freewheelen met lage wrijving mogelijk maakt. De bevestiging van de remschijven gaat met het Center Lock-systeem, dat met een adapter omgevormd kan worden voor 6 bouts-bevestiging. Een nieuwe voornaaf voor een 20 mm steekas is aan het gamma toegevoegd – de enige naaf die verplicht een 6 bouts-bevestiging heeft omdat die as te dik is voor Center Lock. Verder worden alle wielen met reeds geïnstalleerd tubeless velglint geleverd, zodat het monteren van tubeless banden je heel gemakkelijk wordt gemaakt.

dt swiss spline ONE dt swiss spline ONE   dt swiss spline ONE dt swiss spline ONE

Hoe rijdt dat nu?

Er zijn veel verschillende fietsen om uit te kiezen voor de korte testritten: van Rotwild-hardtails via BMC en Bold Cycles all mountain-fietsen tot Cube-enduromachines. Een volledig geveerde Bold Cycles met carbon frame, 130 mm veerweg en verborgen DT Swiss achterdemper werd de keuze van de dag en twee wiel/bandencombinaties werden gebruikt.

dt swiss spline ONETijdens de eerste rit werd een enorm breed uitziende Onza Ibex 27,5″ x 2,4″ gecombineerd met een XM1501 Spline ONE 30 mm all mountain-velg – op het eerste gezicht leek het al alsof we met een plus size-band onderweg waren. De agressieve noppen aan de zijkant werden nóg agressiever ten opzichte van de grond geplaatst. De wielen boden een goede controle over de fiets op de perfecte ondergrond die in het testgebied ligt. Omdat de banden geen plus size zijn, werd de druk in de banden op 1,6 Bar gezet. Ondanks dat we talloze scherpe rotsranden tegenkwamen leed de velg er niet onder. Deze wiel/bandencombinatie bood een precies stuurgedrag, goede remcapaciteiten en efficiëntie op de beklimmingen. De wielen waren niet oncomfortabel stijf maar gaven eveneens niet teveel mee wanneer je de fiets op één oor legde. Het freewheel werkte eveneens zeer goed – het DT Swiss Ratchet System had een solide geluid en greep direct aan.

dt swiss spline ONE

Foto: © Michael Riehle / DT Swiss AG

Voor de volgende rit werd het pad ‘enduro’ genoemd en we waren benieuwd hoe de nieuwe wiel/bandencombinatie het hier zou houden. Tijdens de presentatie werd eveneens een nieuwe Onza-band voorgesteld: de Canis 27,5″ x 2,85″ – nét niet te breed om in de achtertrein van de Bold Cycles geplaatst te kunnen worden, gemonteerd op een 30 mm-velg.

dt swiss spline ONE dt swiss spline ONE

Met een druk van 1,2 bar in de banden absorbeerde deze band de ruige delen van het pad met brio, terwijl hij meer comfort bood dan de eerder gebruikte 2,4″ banden. Het feit dat de band relatief breed was weerhield de 30 mm velg er niet van om hem goed op zijn plaats te houden. Het stuurgedrag werd niet vaag of indirect tijdens het sturen over de bochtige en rotsachtige paden. Tractie? De fiets voelde zelfs meer aan de grond gelijmd dan eerder. Bochten rijden en remmen met een enorme controle geeft je het vertrouwen om over hindernissen te rijden die je anders misschien niet zou doen.

DT Swiss Spline ONE

Klimmen? Op ruigere stukken was eerder de conditie een beperkende factor dan dat de wielen gingen spinnen. De kracht die op de pedalen uitgeoefend werd, werd efficient naar de grond doorgegeven – de wielen absorberen weinig van de energie die je juist zo hard nodig hebt om over zo’n ‘rock garden’ heen te komen. Zelfs tijdens het staand op de pedalen oprijden van steile beklimmingen op asfalt werkten de wielen perfect mee om de top te bereiken!

DT Swiss volgt dus de trend van de bredere velgen en het is hen gelukt een mooie reeks wielen met zeer veel mogelijkheden te leveren. Deze wielen bieden de spreekwoordelijke Zwitserse precisie voor rijders die kwaliteit en betrouwbaarheid willen maar geen budget hebben voor wielen met carbon velgen.

DT Swiss Spline ONE

Info

www.dtswiss.com

Bikefreak-magazine