Het door Bosch eBike Systems ontwikkelde antiblokkeersysteem voor e-bikes kan een belangrijke bijdrage leveren aan het voorkomen van ongevallen met e-bikes. Daarom is het Bosch eBike ABS, dat sinds eind 2018 op verschillende e-bike-modellen in de handel verkrijgbaar is, onderscheiden met de prestigieuze DEKRA Award. “De winnaar in de categorie ‘Veiligheid in het verkeer’ biedt door zijn ontwikkeling op de lange termijn en blijvend meer veiligheid voor e-bikers – en dat in een tijd waarin het onderwerp veiligheid van tweewielers steeds belangrijker wordt”, motiveert de DEKRA-jury haar keuze.

ABS belangrijke factor bij het voorkomen van ongevallen

Steeds meer mensen schaffen een e-bike aan. Alleen al in België is 50% van de nieuw verkochte fietsen elektrisch. Maar met het toenemende aantal gebruikers en het aanzienlijk hogere aantal kilometers, stijgt ook het risico op ongevallen. De veiligheid van e-bike-rijders en hun omgeving is dan ook een beslissende factor. Claus Fleischer, directeur van Bosch eBike Systems: “Deze onderscheiding zien we als een extra bevestiging voor het feit dat we met onze innovatie een belangrijke bijdrage leveren aan het voorkómen van ongevallen in het verkeer. Het ABS zal in de toekomst een heel bepalende factor zijn om de veiligheid van e-bikers te verhogen en daarmee ook deze vorm van mobiliteit verder te bevorderen.” Een onderzoek van het onderzoeksbureau van Bosch bevestigt het potentieel: als alle elektrische fietsen met ABS waren uitgerust en de fietsers dienovereenkomstig zouden reageren, zou tot 29 procent van de ongevallen met e-bikes voorkomen kunnen worden.

Efficiënter remmen met het e-bike ABS

Het wereldwijd eerste voor serieproductie geschikte antiblokkeersysteem voor e-bikes maakt gecontroleerd, stabiel remmen mogelijk in kritieke rijsituaties. Daarvoor werkt een ABS in het voorwiel samen met een loskomregeling voor het achterwiel. Bij lastige remmanoeuvres regelt het systeem de remdruk en optimaliseert het de rijstabiliteit en bestuurbaarheid van de e-bike. Dit verkleint de kans dat het voorwiel blokkeert en wegglijdt of dat het achterwiel van de grond komt. Dat verkleint weer de kans op over de kop slaan en vallen en maakt de e-biker veiliger in het verkeer.

Over de DEKRA Award

De internationale organisatie DEKRA kent deze onderscheiding in samenwerking met het tijdschrift WirtschaftsWoche toe aan uitmuntende concepten, initiatieven of processen die bijdragen aan de veiligheid. Een commissie van experts bepaalt in een tweetrapsprocedure de winnaar in de vier categorieën ‘Veiligheid in het verkeer’, ‘Veiligheid op het werk’, ‘Veiligheid in huis’ en ‘Start-ups’. De DEKRA Awards 2019 zijn op 23 oktober in Berlijn uitgereikt.

Foto: Stefan Kölbl, Bestuursvoorzitter van DEKRA e.V. en DEKRA SE (rechts), overhandigt de DEKRA Award aan Bosch eBike Systems.

Magazine Blog © Bikefreak-magazine

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!