Velofollies, de jaarlijkse fietsbeurs voor de actieve fiets- en wielerliefhebber in Kortrijk Xpo pakt van 15 tot en met 17 januari opnieuw uit met ruim 300 exposanten die hun nieuwste producten en collecties komen presenteren aan het groot publiek. Deze tiende editie staat weerom bol van de innovaties en introducties.

Ondertussen gestaag uitgegroeid tot de 2e grootste fietsbeurs van Europa heeft Velofollies dit jaar weer een extra troef in handen om de talrijke fietsliefhebbers op hun wenken te bedienen. Met de introductie van een heus “fietsgastland”, ditmaal Spanje, wordt het totaalpakket fiets gerelateerde producten nog aantrekkelijker voor de bezoekers.

Velofollies - stand

Dat alle toonaangevende merken op vlak van race- en MTB-fietsen & onderdelen ook opnieuw present zijn op deze tiende editie geeft duidelijk aan dat ook voor zowel Europese als internationale sportfabrikanten deze beurs een jaarlijkse etalage is geworden van al hun allerlaatste snufjes.

Van Shimano tot Campagnolo, van Trek tot Specialized, van Ridley tot Merckx, iedereen zet weerom zijn beste koersbeentje voor.

Daarenboven is Velofollies ook uitgegroeid tot dé fietsbeurs van het land waar de occasionele en recreatieve fietser ruimschoots aan zijn of haar trekken komt. De laatste cijfers van de Belgische fietsverkoop liegen er niet om. Een verkoopstijging van 3,2 % in de fietsverkoop het afgelopen jaar maakt dat de Belgische fietssector de toekomst positief kan tegemoet kijken. Exposanten als Oxford, Batavus, Gazelle, Koga… stellen hier hun grootste aanbod van kinderfietsen, retrofietsen, citybikes en elektrische fietsen voor.

Alle trends onder één dak

Op vlak van recreatief fietsen zet de e-bike zijn opmars verder. Het aantal elektrische fietsen in ons land blijft toenemen en dit is duidelijk merkbaar aan het aanbod op Velofollies, waar alle grote topmerken hun nieuwste e-bikes presenteren. De klemtonen bij de e-bikes liggen vooral op de grotere actieradius van de batterijen (tot 180 km), het comfort en design en de technische verbeteringen op het vlak van verlichting en remkracht. Terug present en op vraag van vele bezoekers is er het e-bike testparcours, waar diverse fabrikanten testfietsen ter beschikking stellen die met de nodige technische uitleg aan den lijve kunnen worden uitgetest.

Velofollies is en blijft het platform bij uitstek om de nieuwste trends in het fietslandschap te spotten.

In het racegebeuren zien we de eerste racefietsen met bandbreedtes van 28 mm opduiken. Een trend waarbij het comfort van bredere banden primeert t.o.v.de grotere wrijving of weerstand. Grotere bandenbreedtes merken we trouwens ook op bij de MTB-fietsen met de opmars van de 27”+ wielen met een 3” brede band, die valt tussen de traditionele all-mountainbikeband en de fatbike.

Velofollies - dikke banden

Technologische snufjes blijven natuurlijk het paradepaardje van de racefiets, en dit jaar worden de Velofollies bezoekers extra in de watten gelegd. Zo breken de draadloze elektronische versnellingen definitief door en maken schijfremmen en steekassen de overstap van MTB en cross naar de racefiets. Als klap op de vuurpijl is er de introductie van een nieuwe fietscategorie: de gravel bike. De gravelbike houdt het midden tussen een racefiets en een crossfiets. De geometrie van de gravelbike is vergelijkbaar met die van een racefiets, maar het frame biedt ruimte voor banden tot wel 40mm breed. De gravelbike is vooral comfortabel op lange tourtochten zowel on-road als off-road.

Spanje als eerste gastland

Tal van noviteiten vind je op Velofollies ook in de randactiviteiten. Voor het eerst sinds het ontstaan van de beurs wordt dit jaar met een “fietsgastland” gewerkt. Uit onderzoek blijkt dat twee derde van de actieve fietsers zijn of haar fiets meeneemt op vakantie. Zij laten de keuze van de reisbestemming vaak afhangen van de aanwezigheid van georganiseerde fietstochten. Reden genoeg om als organisator ook in dit aspect van de fietssector te investeren.

Spanje is het tweede land – na Frankrijk en op dezelfde hoogte als België – dat aangestipt werd door de bezoekers van Velofollies als favoriete fietsreisbestemming. Niet minder dan 11,5% van de actieve en recreatieve fietsers verkiezen Spanje als fietsbestemming.

Op Velofollies zijn onder andere de Spaanse regio’s Costa del Sol, Catalonië en Navarra naast de fietssteden Benidorm en Calpe aanwezig om hun fietsinfrastructuur geschikt voor race, mountainbike en de recreatieve fietser ( lees e-biker) uit de doeken te doen. Ook de aanwezigheid van de overkoepelende Spaanse Dienst van Toerisme toont aan dat Spanje als gastland meer dan klaar is om de vele duizenden bezoekers van Velofollies met open armen te ontvangen.

Als absolute primeur is er de persoonlijke voorstelling van de Vuelta door Javier Guillen, Directeur van La Vuelta (CEO Unipublic). Wat eveneens staaft dat ook in Spanje de belangrijkheid van Velofollies als uitstalraam voor de fietssector erkend wordt.

Uitgebreid programma randactiviteiten

Maar Velofollies zou Velofollies niet zijn mochten naast de ruim 300 exposanten, er niet de randactiviteiten zijn die voor die unieke wielersfeer zorgen, wat een duidelijke meerwaarde is voor de beurs.

Velofollies teampresentatie

Zo wordt de cyclocross revelatie van het seizoen “ Vastgoedservice Golden Palace” omgevormd tot “Crelan -Vastgoedservice”’ en wordt ter gelegenheid van deze naamswissel in primeur het team én de nieuwe outfit voorgesteld op Velofollies.

En een veldritvoorstelling zou niet compleet zijn zonder Sven Nys. Sven kiest Velofollies als één van de drie afscheidsmomenten waarop hij zijn supporters een laatste keer zal groeten en zijn nieuwe boek signeert. Voor elk wat wils dus! Ideaal voor handtekeningverzamelaars.

Ook liefhebbers van het baanwielrennen blijven niet in de kou staan op Velofollies. Wielerwedstrijd Kuurne-Brussel-Kuurne presenteert er in primeur het nieuwe wedstrijdparcours, alsook de bezetting van de verschillende teams. Verder worden de twee wegkapiteins van Fabian Cancellara, Jasper Stuyven en Edward Theuns, even op de rooster gelegd, wordt de biografie van Eric Van Lancker gelanceerd en praat Serge Baguet tijdens een praatcafé in alle openheid over zijn strijd tegen kanker.

Tenslotte komt ook het vrouwenwielrennen aan bod op Velofollies met onder andere de presentatie van het Lensworld.eu-Zannata Ladies Team op vrijdag.

Locatie

Info

www.velofollies.be

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!