Wie met de mountainbike op pad gaat, moet aan van alles denken voor hij/zij vertrekt. “Heb ik mijn mobieltje bij me”, is de meest voor de hand liggende vraag, maar wat dacht je van wat iets te drinken voor onderweg, of een minipomp en reservebinnenband?

Test Thule Vital 6L-rugzak
Thule Vital 6L in Obsidian antraciet-kleur
Test Thule Vital 6L-rugzak
Thule Vital 6L in Obsidian antraciet-kleur (rugzijde)

Voor je het weet ligt de keukentafel vol met spullen die je eigenlijk onderweg wel mee zou willen nemen. Maar waar laat je al deze spullen? In zakken van je shirt stoppen is niet zo’n goed idee – je gaat onderweg gegarandeerd wat verliezen. Een klein rugzakje biedt hierbij wellicht de uitkomst. Niet zo’n groot en zwaar ding waar je mee kunt gaan kamperen, nee, een klein handzaam en licht rugzakje waar ook nog eens een handig drinksysteem in zit. Het Zweedse merk Thule, bij iedereen bekend van de fietsdragers, heeft onlangs drie nieuwe kleine fietsrugzakken geïntroduceerd. De Vital 3L, Vital 6L en Vital 8L. Bikefreak ging met de middelste variant, de Thule Vital 6L, op pad.

Als échte bikefreak zitten we elke dag op mountainbike, maar ook wij hebben het weleens meegemaakt dat je onderweg pech hebt en alleen een mobieltje uitkomst moet bieden. Met een mobieltje kun je wel hulptroepen inschakelen, ook belangrijk natuurlijk, maar je dorst lessen of je lekke band repareren is lastiger. De Thule Vital 6L biedt plaats aan zaken die van pas kunnen komen tijdens het maken van een dagtocht op de mountainbike. Zo kan er een voorraad drinken mee van 2,5 liter, en blijft er genoeg ruimte over voor een wat fietsgereedschap, binnenband, minipompje, pompje voor de vering, eten en bijvoorbeeld een wind- of regenjack. De Vital 6L biedt naast een opbergplaats voor deze spullen ook voldoende bewegingsvrijheid om maximaal te kunnen presteren. De kleine rugzak zit mooi laag op de rug en wordt door middel van een borstriem en heupriem netjes op zijn plaats gehouden. Dat is wel zo fijn wanneer je route onderweg plotseling ruiger wordt dan vooraf gedacht. Het Hydrapak-reservoir is met 2,5 liter ruim voldoende en door het ReTrakt-drinkslangsysteem kun je je handen veilig aan het stuur houden. Door middel van een slimme magneet ‘valt’ de drinkslang na het lessen van de dorst automatisch terug op je schouderband.

In de praktijk blinkt de Thule Vital 6L uit door eenvoud en gebruiksgemak. Een handig buitenvakje met rits en zachte binnenvoering biedt plaats voor je kostbare telefoon en eventueel (fiets)bril. Aan de zijkant van de rugzak, ter hoogte van de heupband, zijn er opbergvakken voor eten, reepjes of gelletjes waar je al fietsend bij kunt. De 2,5 liter voorraad met drinken past goed in de rugzak, en de drinkslang met afsluitbare drinktuit werkt prima en lekt niet wanneer deze in ‘drinkstand’ staat. Na het vullen van de drankvoorraad blijft er nog genoeg ruimte over voor alle benodigde zaken voor een dagtocht op de mountainbike. Door het kleine contactoppervlak met de rug en het aanwezige rugpand met ventilatiesleuven is het draagcomfort dik in orde! Ook de heupband en schouderriemen zijn gemaakt van ventilerend materiaal.

Test Thule Vital 6L-rugzak
2,5 liter drinkzak

Test Thule Vital 6L-rugzak
uitvoering in Moroccan blauw

Vind je de kleur ‘Obsidian’-antraciet iets te donker, kies dan voor de meer opvallende ‘Moroccan’-blauwe uitvoering. Naast de door ons geteste Thule Vital 6L met een winkelprijs van € 119,95, is er ook een kleinere variant (Vital 3L / € 99,95), of grotere variant (Vital 8L / € 139,95) verkrijgbaar.

Plus

  • compact en licht van gewicht
  • ergonomische pasvorm
  • laag zwaartepunt rugzak
  • 2,5 liter drinksysteem
  • drinkslang met magneetsysteem

Min

  • prijs

Specificaties

MerkThule
TypeVital 6L
MateriaalNylon
Inhoud rugzak6 liter
Drinkzak2,5 liter
Afmetingen22 x 9 x 44,5 cm
Extra’s– magneetsysteem drinkslang
– heup- en borstriem
– binnenvak met ritssluiting
– buitenvak met ritssluiting
– minipomphouder binnenzijde
– ventilatiegaas op heupgordel
– ventilatie aan bovenzijde draagbanden
– bevestiginglus voor achterlicht
Gewicht520 gram
Verkrijgbare kleurenantraciet of blauw
Adviesverkoopprijs€ 119,95
Websitewww.thule.com

Tekst en foto’s: Guido en Max Kartner

Magazine Blog © Bikefreak-magazine

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!