Als sportieve mountainbiker ben je natuurlijk regelmatig op je fiets te vinden, en misschien vertrek je wel vanaf huis om je favoriete trails te rijden. Maar wat als je met je schitterende mountainbike voorzien van prachtig carbon frame wat verder van huis gaat fietsen? In de meeste gevallen gaat de fiets achter op de auto of boven op de auto mee. De meeste fietsdragers worden echter door een frameklem vastgezet – is dat wel zo verstandig met een hightech carbon frame?

Test – THULE UpRide dakfietsdrager

De nieuwe Thule UpRide dakfietsdrager is sinds kort verkrijgbaar en maakt een einde aan deze zorgen van mountainbikers die hun fiets met een carbon frame willen vervoeren. Je carbon frame, hardtail of full suspension, grote wielen of kleine wielen, blijven bij de montage op de UpRide-dakfietsdrager altijd vrij van een frameklem! Een uniek gepatenteerd systeem zorgt er voor dat je mountainbike alleen door middel van de wielen wordt vastgeklemd. Aan de voorzijde van de fiets door middel van de banden, aan de achterzijde van de fiets alleen door een wielsnelbinder. Door het gefixeerde voorwiel kan de fiets geen enkele kant op en de wielsnelbinder die over de velg tussen de spaken de achterband klemt, zorgt ervoor dat de gehele fiets zonder frameklem kan worden vervoerd. De Thule UpRide-fietsdrager weegt slechts 7,7 kg en deze bevestig je snel en eenvoudig op een Thule-dakdrager met meegeleverde T-track van 20×20 mm. Heb je een ander dakdragersysteem, dan kun je door middel van optioneel verkrijgbare adapters de UpRide alsnog monteren. Met twee meegeleverde Thule-sloten (zelfde sleutel), kun je zowel de drager als de fiets eenvoudig en snel op slot zetten, zodat diefstal uitgesloten is.

Test – THULE UpRide dakfietsdrager

Tijdens onze praktijktest namen we de UpRide-dakfietsdrager mee voor een roadtrip naar Zweden, het land van Thule. We hebben ruim 3.000 kilometer op verharde en onverharde wegen gereden onder de meest uiteenlopende weersomstandigheden. Zoals verwacht gaf de dakfietsdrager geen krimp en konden we met plezier en in mum van tijd over onze mountainbike beschikken voor een heerlijke rit door het Hoge Noorden. Het bevestigen van de mountainbike is echt een fluitje van een cent; het enige waar je op moet letten is dat de twee beugels aan de voorzijde van de drager in een vaste volgorde moeten worden gefixeerd. Na het instellen van de wielmaat (kliksysteem met wielmaat duidelijk zichtbaar) op de beugel met open zijde, plaats je deze omhoog, waarna de mountainbike in de rails kan worden geplaatst. Nadat je voorband de beugel heeft geraakt, plaats je de tweede beugel tegen de voorband en druk je de tweede beugel tegen de eerste beugel totdat deze automatisch wordt gefixeerd. Als laatste plaats je de wielsnelbinder over de velg van je achterwiel zodat ook het achterwiel is gefixeerd, en klaar ben je! De hele handeling neemt ongeveer 1 minuut in beslag, zonder gereedschap, beugels en klemmen!

Conclusie

Het gebruikersgemak van de Thule UpRide is ongekend. De dakfietsdrager is niet alleen eenvoudig in gebruik, hij is robuust en onmisbaar voor wie op pad gaat met een dure (full suspension) mountainbike met carbon frame. Ben je in het bezit van een mooie carbon mountainbike en op zoek naar een nieuwe dakfietsdrager, dan is de UpRide het overwegen van aanschaf zeker waard.

Test – THULE UpRide dakfietsdrager

Plus

  • stevig op het dak zonder contact met het frame
  • maximale bescherming van je (carbon) frame
  • afsluitbaar, zowel fietsdrager als fiets
  • ook voor fatbikes (adapter los verkrijgbaar)
  • maximaal gewicht fiets 20 kg
  • gebruikersgemak, in 1 minuut fiets op of van het dak

Min

  • geen minpunten

Specificaties

MerkThule
TypeUpRide (model 599)
Gewicht7,7 kg
Afmetingen ingeklapt163 x 31,5 x 10,5 cm
Draagvermogen20 kilo
Standaard uitrustingdrager en fietsen afsluitbaar tegen diefstal
laadvermogen 20 kg, ook geschikt voor hardtail e-MTB’s
geschikt voor fatbikes (adapter vereist) – geschikt voor fietsen van 20” t/m 29”
geschikt voor banden tot maximaal 3” breedte
geschikt voor dakdragers met T-tracks van 20×20 mm
Extra’s tegen meerprijsadapter voor fatbike (tot 5” bandbreedte)
€ 19,95 adapter voor Thule SquareBar
€ 9,95 adapter voor Thule T-track van 24×30 mm – € 14,95
Advieswinkelprijs€ 194,95
Websitewww.thule.com

Tekst & foto’s: Guido en Max Kartner

Magazine Blog © Bikefreak-magazine

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!