Mei 2018 presenteerde Schwalbe twee nieuwe mountainbikebanden die samen een ideale combinatie maken voor snelle crosscountry-mountainbikers. Met de komst van de nieuwe Racing Ray en geheel vernieuwde Racing Ralph zet Schwalbe de nieuwe referentie voor crosscountry. Bikefreak ging zeven maanden met de set op pad en legde ruim 4000 testkilometers af. 

De bandenset van Schwalbe werd getest op een Scott Spark RC full suspension met 100 mm veerweg, met 9th Wave Yarrow 29 Ninefold Wheels (29mm). Wat opvalt bij het uitpakken van de banden is de afgeronde vorm van de noppen. Het monteren van de banden gaat eenvoudig en snel, bovendien zijn ze gelijk luchtdicht. Eenmaal gemonteerd op de 9th wave velgen met een velgbreedte van 29 mm ziet de band er mooi breed uit. Het profiel Racing Ralph is overwegend dwars geplaatst wat goed is voor de tractie, bij de Racing Ray staan de blokken meer in de lengterichting waardoor je meer grip de in bochten krijgt. Door de afgeronde noppen krijg je meer grip en controle en een voorspelbaar gedrag. De Racing Ralph weegt 624 gram en de Racing Ray komt op 619 gram. Zwaarder dan de oude Racing Ralph-banden, maar ik moet toegeven, ze zijn erg slijtvast.

De banden zijn makkelijk tubeless te krijgen. Band eromheen met de hand, pasvorm is goed, 60 ml latex erin en met de compressor oppompen. De banden blijven ook goed op druk! Voor trainingen en wedstrijden in het terrein zet ik de achterband (Racing Ralkph) op 1,5 bar en voorband (Racing Ray) op 1,4 bar (zelf 70 kg). Als het alleen een training op de weg is dan alles een 0,5 bar hoger. Op het asfalt hoor je de banden minimaal en zijn trillingen amper waarneembaar, de banden lopen duidelijk lichter dan de oude Racing Ralph en de Rocket Ron’s. Ook blijven de banden makkelijk rollen en voelen ze stabiel aan in de bochten.

De controle en gemak waarmee je door het terrein kan rijden, geeft je het gevoel dat je meer snelheid kan opbouwen. Bij de eerste testrit viel het gelijk op dat de banden makkelijk door de bochten rollen, het stuurgedrag van de fiets is aan de voorkant lichter geworden. Dit komt doordat de noppen een afgeronde vorm hebben. Ook de roleigenschappen zijn goed in het terrein, ze doen niet veel onder ten opzichte van de Thunder Burts, maar je hebt wel veel meer tractie en grip met deze banden.

Houdt er rekening mee dat als het modderig wordt, deze banden hun grip gaan verliezen. De noppen zijn te laag om door de modder te prikken en bovendien zal het profiel snel vollopen met modder/klei vanwege de dicht bij elkaar geplaatste noppen. Bij veel modder geef ik toch de voorkeur aan de Rocket Ron’s. De betrouwbaarheid van de nieuwe Racing Ray en Racing Ralph is ook dik in orde, na ruim 4000 kilometer zijn de banden nog in prima staat. Waar de oude type band nog wel eens last van had dat de noppen afbraken of scheurde heb ik het met deze nog niet meegemaakt.

Tijdens de testperiode zijn er diverse tochten in het gebied van Monte Grappa (Italië) gemaakt, werd de 3 daagse Mountainbike van Vlaanderen gereden en De ronde van Vlaanderen offroad voltooid.

Ook is Bikepark Winterberg bezocht en zijn er diverse crosscountry wedstrijden mee gereden. De omstandigheden waarin ik de banden tot dusver heb getest varieerden van droog tot erg droog en van nat tot modder. Van afdalingen met keien en wortels tot wedstrijden met rock-garden’s en drops. De nieuwe Addix Speedgrip- en Speed-compounds geven veel meer tractie in nattigheid. Een ideale allround bandenset voor in Nederland, de Ardennen en de Alpen.

Conclusie

De Schwalbe Racing Ray en Racing Ralph hebben me aangenaam verrast, ze zijn betrouwbaar (geen enkele keer lek gereden), zijn zeer slijtvast, en geven een goede controle in het terrein en op asfalt.

Plus

  • prima stuureigenschappen

  • goede controle in het terrein

  • lage rolweerstand

  • betrouwbaar / lekbestendig

  • zeer slijtvast

Min

  • minder geschikt voor modderige omstandigheden
Specificaties
voorband Schwalbe Racing Ray
gewicht 619 gram
maat 29x 2.25” / prijs € 57,90
compound Addix Speedgrip (blauw)
achterband Schwalbe Racing Ralph
gewicht 624 gram
maat 29×2.25” / prijs € 57,90
compound Addix Speed (rood)
testfiets Scott Spark RC
wielset 9th Wave Yarrow 29 Ninefold Wheels
Testkilometers ± 4.000 km
testparkoersen XCO Apeldoorn, XCO Zoetermeer, XCM Mountainbike van Vlaanderen (3 daagse), Veluwse Winter Competitie, Monte Grappa (Italië), training: Dorst, LDD, Amerongen

 

Tekst: Ron Mourik

Foto’s: archief Ron Mourik & Schwalbe

Magazine blog © Bikefreak-magazine

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!