Men zegt van grote sporters dat hun lichaam niet beweegt, dat ze geen energie verspillen. Hetzelfde wordt gezegd van grote kunstenaars en musici — hun magie is vaak het sterkste door hetgeen ze weglaten in plaats van een extra penseelstreek of noot toe te voegen.

We zijn wat we heel de tijd doen. Uitmuntend zijn is daarom geen daad, maar een gewoonte — Aristoteles

Kijk nog geen minuut naar Emil Johansson en je ziet dezelfde efficiëntie in zijn prestatie, een leuke maar perfect geregisseerde rijstijl, die kalmte uitstraalt, maar tegelijkertijd ook aan de grenzen van de genialiteit speelt.

Deze stijlvolle Zweed is nog maar 17 jaar oud maar hij rijdt al op hetzelfde competitieniveau waarvoor de meeste rijders jaren nodig hebben om dat te bereiken — als ze het al bereiken.

We zouden het kunnen hebben over zijn arbeidsetos, het feit dat hij vaak getraind heeft bij temperaturen onder het vriespunt. We zouden het kunnen hebben over het feit dat deze jonge rijder zijn thuis heeft verlaten om te trainen in een warmer klimaat, of over het feit dat hij al sinds zijn 13e jaar competitie rijdt. We zouden het kunnen hebben over allerlei soorten details over het leven en in de gedachtengang van Emil Johansson.

Dit zou echter absoluut on-Zweeds zijn en het zou praktisch de magie die hij creëerde tijdens Crankworx, Rotorua verraden. Want, tala är silver, tiga är guld (spreken is zilver, zwijgen is goud).

Info

Video: Mind Spark Cinema
Foto’s: Adrian Marcoux & Sven Martin
Tekst: Joe Parkin

www.sram.com

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!