GSTAAD, ZWITSERLAND – Afgelopen januari werd het Snow Bike Festival verreden op de pistes en door de straten van Gstaad. FarmBikes, importeur van SANDMAN fatbikes in Nederland, verscheen met een team van drie man aan de start. “Een ongelooflijke belevenis,” volgens teamlid Oscar Baas.

Snoeihard dalen over de piste!

Team FarmBikes werd gevormd door Oscar Baas, Pieter van der Eijk en Tim van der Elst.
Het festival startte met een rit van 29 km bij -10 graden. “Dat is warmer dan je denkt als je op een fatbike actief bent, een goede les voor de volgende dag,” vertelt Baas. Vlakke delen werden afgewisseld met steile klim op de skipiste. “Vooral de afdaling richting finish ging echt snoeihard, een onvergetelijke ervaring.”

Prijs

De volgende dag stond er 35 km op het programma. Na de start kwam er direct een loodzware klim. Na een stop gingen de bikers een rode piste af. “Dat was een enorm spannende en gave uitdaging,” zegt Van der Eijk. “Eenmaal over de finish namen we onze eerste en waarschijnlijk enige prijs in ontvangst: we werden uitgeroepen tot best geklede deelnemers.”

Afvalrace

Dezelfde dag stond een Eliminator race gepland. Van der Eijk: “Dat viel ons niet helemaal mee. Oscar die de verkeerde fiets pakte, schoenen die niet inklikten en een foutje in een lastige bocht, maakten dat we allemaal na de eerste ronde al uitgeschakeld waren.”

Slotdag

De afsluitende rit ging over 25 km. “Er zou veel asfalt in de etappe zitten, dus hadden we de banden op 1,1 bar gezet. Dat bleek te veel druk, dus lieten we de banden later weer aflopen. Na een mooie afdaling met een klein stukje single track en een paar hoogtemeters kon de laatste afdaling over de skipiste worden ingezet. Daar werden we feestelijk onthaald. Als je echt een keer iets anders wilt, ga dan met een fatbike naar de sneeuw of gewoon volgend jaar naar het Snow Bike Festival in Zwitserland,” aldus een enthousiaste Tim van der Elst.

Uitslag

Bij de vrouwen won de Nederlandse Hielke Elferink. Ook de derde plek werd ingenomen door een landgenoot, Laura Turpijn. De broers Juul en Dick van Loon waren bij de heren de sterkste Nederlanders. Zij waren goed voor de 22e en 23e plek.

Info

www.snowbikefestival.com
www.farmbikes.nl/nieuws

Foto: sportograf.com

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!