Compromisloos afgestemd op e-bikes: Schwalbe is de eerste banden fabrikant ooit die zijn eigen e-bike banden range voor MTB, race en tour op de markt brengt. Drie innovatieve modellen stevenen op de EUROBIKE op hun première af. Schwalbe legt met deze nieuwe “Schwalbe e-bike banden” productlijn de nadruk op e-power met een eigen, speciale website en catalogus.

Moderne e-MTBs, elegante city e-bikes, lichtgewicht e-racers: e-bikes vallen in de smaak bij jongeren, mede door de sterke toename van sportieve modellen.

Om het potentieel van de nieuwe e-bikes goed te benutten zijn banden vereist die de extra power op de ondergrond overdragen. Deze banden moeten radicaal rijden mogelijk maken, de uphill flow vleugels geven en bandenpech voorkomen. Ook moeten deze banden in staat zijn om zowel de heftige versnellingen als de hogere remkracht op de ondergrond over te dragen met behoud van de volledige controle. Kort gezegd, deze banden hebben meer nodig van alles: grip, stabiliteit, goede roleigenschappen, lekbescherming en een lange levensduur. Dit gaat op voor alle e-bike segmenten van city- en tour fietsen tot racefietsen en mountainbikes.

Eddy Current voor e-MTBs: robuuste noppen, innovatief concept voor de afmetingen.

“Wervelwind” (engels: Eddy Current) is de naam van Schwalbe’s eerste MTB band, special ontwikkeld voor e-MTBs – voor All Mountain, Enduro en Gravity. De Eddy Current laat dan ook zeker het nodige stof opwaaien. Hij maakt compromisloos uphill en downhill rijden mogelijk, houdt van krachtige versnellingen alsook van technische trails en free-flowing fietsen. Natuurlijk gaat het erom het maximale uit de nieuwe mogelijkheden te halen met behoud van de volledige controle. “Dit soort fietsen weegt 22 tot 25 kilo en met tot 75 Newtonmeter, zijn de draaimomenten vrijwel net zo hoog als bij een crossmotor. Op grond van de grotere krachten, hebben wij wat elementen van motorcross banden geleend, zoals robuuste noppen, meer rubber en grotere tussenruimtes,” somt Carl Kämper, junior product manager MTB banden op. “Hieraan toegevoegd komt een radicaal afmetingen concept met verschillende wiel afmetingen voor en achter voor een maximale prestatie.”

schwalbe eddy current FRONT   schwalbe eddy current REAR

Voor 29 x 2.4 inch, achter 27.5 x 2.8 inch luidt het ultieme devies. De afmeting 29-inch band voor, Eddy Current Front, genereert directe stuureigenschappen en een beter roll-over gedrag dan smallere banden. Met zijn open profiel en agressieve noppen rangschikking, remt en versnelt Eddy Current niet alleen zeer energiek, hij maakt ook een zeer precieze controle mogelijk. De extra kracht van de motor komt in het spel aan het achterwiel.

Hiervoor heeft de band een overeenkomstig potentieel nodig: hij moet zich bij het remmen diep in de bodem “klauwen”, zelfs vanuit een staande start op steile accenten moet hij in staat zijn om de volledige kracht van de motor in aandrijving om te zetten. Voor de nodige tractie zorgen de grote opstandvlakken van de 2.8-inch brede Eddy Current Rear met de agressieve centerblocks. Als Plus band heeft hij automatisch goede demping karakteristieken.

Dankzij de robuuste schoudernoppen, blijft hij goed in het spoor in de bochten, dit maakt het fietsers mogelijk om hun uiterste grens te ontdekken. De twee verschillende afmetingen combineren hun voordelen tot een gezamenlijk concept. De visuele verschillen in de afmetingen zijn niet zo opvallend als verwacht. ”De grotere buitendiameter van de Plus band aan het achterwiel gaat heel goed samen met de 29-inch band aan het achterwiel. Er zijn al fietsen met dit afmetingen concept. Wij gaan ook een 27.5-inch band voor aan het voorwiel en een 29-inch band voor aan het achterwiel op de markt brengen” kondigt Carl Kämper aan.

  • Robuuste blocks: de noppen zijn ca. 20 procent groter dan b.v. bij de Magic Mary. Het resultaat: meer stabiliteit, betere tractie en langere levensduur. “Block squirming”, het zijdelings wegknikken van de blocks, is vrijwel uitgesloten, wat betekent dat de band direct en responsief reageert op de acties van de fietser. Ook de pregnant aanwezige grooves in het center block en de zijnoppen zijn nieuw. Ze versterken de eigenschappen van de noppen en ondersteunen de aandrijf- en remtractie evenals de controle bij het sturen.
  • Addix Soft Compound: dit compound biedt het beste totaal pakket voor de Eddy Current. Rubber compound en profiel werken perfect samen en terwijl de zeer goede grip en optimale demping karakteristieken van de schoudernoppen controle genereren, rolt het compound in het center bereik gemakkelijk en heeft een lange levensduur, ondanks de hoge tordatie.
  • Super gravity karkas: Schwalbe rust de Eddy Current met zijn stabiele karkas uit. Vijf weefsellagen op het loopvlak en vier aan de zijwand beschermen effectief tegen pech en snakebites. Zelfs tijdens extreme afdalingen laten zij hun berijders niet in de steek. Extra bescherming bieden een Apex en een SnakeSkin zijwand. Daarbij is de band Tubeless Easy. Omdat het profiel niet looprichting gebonden is maakt het niet uit in welke richting hij gemonteerd wordt – een echte opluchting in deze Tubeless tijden.

E-Touring: Energizer Plus met een nieuw profiel en het Addix E compound.

De Energizer modellen waren de eerste echte e–bike banden die op de markt werden gebracht. De afgelopen jaren zijn deze banden regelmatig als beste banden uit diverse testen naar voren gekomen. Ze zijn voorzien van het ECE- R75 keurmerk en daarmee ideaal voor gebruik e-bikes tot 50 km/u.

De Energizer Plus wordt nu door Schwalbe rondom vernieuwd. “Een hypermodern, dynamisch tourprofiel met een glad center bereik en sterk gediamanteerde zijvlakken,” zo beschrijft René Marks, product manager tourbanden, het nieuwe profiel. “Het rolt gemakkelijk op de weg, maar geeft ook off-road goede grip.” Voor de nieuwe Energizer Plus, heeft Schwalbe het Addix E compound, het eerste rubber compound speciaal voor e-bike banden ontworpen. Het is gebaseerd op het Addix Speedgrip MTB compound en genereert de maximale levensduur relevant voor e-bikes, een lage rolweerstand en een exceptioneel goede grip, zelfs bij hoge snelheden. De beproefde, 3 mm dikke GreenGuard anti-leklaag is een zeer effectieve bescherming tegen bandenpech in het dagelijkse tour gebruik en zorgt zo voor onafgebroken fietsplezier.

E-racing bike: E-One met een soepel afrolgedrag en een prima grip.

Op e-racing bikes, speelt de motor een conservatievere rol dan op e-MTBs of e-trekking bikes. Racefietsers gebruiken de assistentie van de lichtgewicht, vaak demontabele ondersteuning selectief. Bijvoorbeeld om tijdens een beklimming bij de kopgroep te blijven zonder alle energie te gebruiken. Bij het touren in vlak terrain laten veel atleten de motor thuis en berijden hun fiets als een conventionele e-bike.

“Voor de nieuwe E-One betekent dit dat hij net zo gemakkelijk moet afrollen als een normale vouwband, dit vereist een hoge lekbescherming en meer grip,” aldus Peter Krischio, Schwalbe product manager Racefiets banden. Hiervoor heeft Schwalbe het Addix Race compound met extra sterke grip voor hogere snelheden in de bochten en een langere levensduur ontwikkeld, terwijl een V-Guard anti-leklaag een hoog niveau aan lekbescherming verzekerd.

Deze e-bike band is ook voorzien van het ECE-R75 keurmerk, goedgekeurd voor e-bikes met een trapondersteuning van 25 tot 50 km/u.

De conclusie: met deze drie nieuwe e-bike banden heeft Schwalbe innovatieve specialisten voor alle belangrijke e-bike segmenten gelanceerd. Waar in het verleden sommige banden ook geschikt waren voor e-bikes, zijn deze nieuwe banden special ontwikkeld voor de specifieke eisen van elektrisch ondersteunde fietsen – compromisloos e-bike!

Alle banden zijn verkrijgbaar in de fietsvakhandel vanaf het najaar 2018. Prijzen: Eddy Current: € 62,90 (62-622) en de beide Plus afmetingen (65-622, 70-584) € 67,90. De Energizer Plus € 30,50, de E-One € 52,90.

www.schwalbe.com

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!