Vering is een populair gespreksonderwerp voor mountainbikers, temeer omdat er ieder jaar weer nieuwigheden en verbeteringen worden gedaan aan onder andere verende voorvorken. Zo heeft het legendarische merk RockShox voor het modeljaar 2018 een aantal upgrades en vernieuwingen gedaan aan de Pike, de Lyrik, de Revelation, de Yari en de RS-1-voorvorken. Laten we snel gaan kijken wat er allemaal verandert!

Charger 2-demper

RockShox PIKE RCTDe evolutie van de veel geprezen Charger, de meest geavanceerde demper van RockShox, brengt een geheel nieuw prestatieniveau en verfijning voor ieder gebruiksdoel. Het nieuwe ontwerp van de demper levert een groter bereik in de lage snelheidscompressie in de Open-stand, met een beter bruikbare Pedal-stand die uitblinkt op rollende paden. De Firm-stand op de Pike en Lyrik is opnieuw getuned en de remote-mogelijkheden met OneLoc staan bediening tijdens het rijden toe en passen bovendien uitstekend bij de RockShox Deluxe, Super Deluxe en Super Deluxe Coil remote-achterdempers. Je vindt deze demper terug op de Pike en Lyrik (modeljaar 2018).

DebonAir

Een grotere negatieve luchtveer heeft een soepeler vering als resultaat. Het werd al sinds 2014 gebruikt voor de achterdempers van RockShox en het is nu een criterium voor gevoeligheid voor kleine schokken en prestaties op het gebied van tractie. De DebonAir-luchtvering van RockShox is nu niet alleen meer gereserveerd voor achterdempers en op deze manier worden de mogelijkheden om de ondergrond nóg vlakker te doen aanvoelen bij veel modellen vorken serieus uitgebreid. De vorken met DebonAir reageren zeer soepel tijdens het eerste 1/3 deel van de veerweg, maar leveren daarnaast ook een consequente ondersteuning halverwege de veerweg, wat door de rijders gekend en geliefd wordt. DebonAir-luchtvering vind je terug op de Pike, Lyrik, Revelation en Yari-voorvorken (modeljaar 2018)

De nieuwe RockShox Pike, een herdefinitie van een standaard

De Pike heeft een nieuwe definitie bepaald waarop alle trail- en enduro-voorvorken beoordeeld worden en is erop gebrand om dat gedurende vele komende jaren te blijven doen door middel van een compleet nieuw chassis, die een gewichtsvermindering van bijna 150 g toestaat. De nieuwe Charger 2-demper is nu compatibel met de RockShox OneLoc-remote. Gevoelig aanspreken bij kleine hindernissen wordt gecombineerd met een goede ondersteuning halverwege de veerweg met de DebonAir-luchtvering. De Pike is verkrijgbaar met 160 mm veerweg (27,5″) of 140 mm veerweg (29″) met ruimte voor banden tot 2,8″ breed op allebei de modellen. De nieuwe Pike zal vanaf april 2017 beschikbaar zijn. Adviesverkoopsprijs: € 970 — € 1100.

RockShox Lyrik

RockShox LYRIK RCTDe nieuwe Lyrik krijgt eveneens een Charger 2-demper, die het gewicht reduceert, de vork gevoelig laat aanspreken en voor een goede tractie zorgt. De kracht die je nodig hebt om de knoppen te draaien en een goede instelling te vinden in ieder terrein, is beduidend kleiner. Omdat endurorijders heden ten dage een perfecte pedaalefficiëntie willen hebben, is de nieuwe Lyrik eveneens compatibel met een remote-bediening, zodat je hem tijdens het rijden kunt instellen. De Lyrik is verkrijgbaar met 180 mm veerweg (27,5″ en 29″) met ruimte voor banden tot 2,8″ breed. Het 29″ model biedt zelfs ruimte voor 27,5″x3,0″ banden. De nieuwe Lyrik zal vanaf mei 2017 beschikbaar zijn. Adviesverkoopsprijs: € 1145 — € 1310.

RockShox Revelation

RockShox Revelation RCDe Revelation is gegroeid. Na vele jaren de originele vork met een lange veerweg geweest te zijn, is de nieuwe Revelation klaar om de meest veeleisende trail- en enduro-omstandigheden aan te kunnen. Het chassis is direct afgeleid van de nieuwe Pike, met bovenbuizen met een doorsnede van 35 mm voor een ongeëvenaarde stijfheid en een agressieve look, die bij moderne trail- en endurofietsen hoort. De nieuwe Revelation zal vanaf mei 2017 beschikbaar zijn. Adviesverkoopsprijs: € 720 — € 800.

RockShox Yari

RockShox YARI RCDe nieuwe Yari brengt de geprezen look en instellingsmogelijkheden van de Lyrik, zoals een 35 mm-chassis, Fast Black-bovenste vorkpoten, DebonAir of Dual Position Air-veersystemen, naar een breder publiek. De verfijnde Motion Control IS-demper heeft een Rapid Recovery-rebound en het oliecircuit voor de hoge snelheidscompressie is aangepast om meer op het gevoel van de Charger-demper te lijken. De nieuwe Yari zal vanaf mei 2017 beschikbaar zijn. Adviesverkoopsprijs: € 780 — € 865.

RockShox RS-1 RLC en RL

RockShox RS1 RLCHoewel de RS-1 oorspronkelijk is ontworpen voor crosscountry-gebruik, hielden veel rijders vol dat de vork goede kansen maakte als een trail-voorvork. De nieuwe RS-1 spreidt zijn vleugels uit met de nieuwe Charger 2-demper, die een ongeëvenaard gevoelig aanspreken bij kleine obstakels mogelijk maakt en eveneens een meer gedefinieerde lockout heeft. De vork heeft nu een nieuw toegevoegde veerweg van 130 mm (27,5″). De richtlijnen voor de in de vork te gebruiken luchtdruk is bovendien aangepast om een maximale prestatie bij e-MTB’s te leveren. De nieuwe RS-1 zal vanaf april 2017 beschikbaar zijn. Adviesverkoopsprijs: € 1865 (RLC) / € 1945 (RL).

Info

www.sram.com/rockshox

Bikefreak-magazine