De wheelie is ongetwijfeld de bekendste truc op de mountainbike. Gecontroleerd op het achterwiel rijden is natuurlijk een leuke manier om kijkers te imponeren. Maar het is ook een goede oefening om de fiets nog beter te leren beheersen.

Bij de wheelie blijft de rijder zitten op het zadel en wordt het voorwiel door constant rondtrappen van de pedalen in de lucht gehouden. Doordat je slechts op één wiel rijdt, moet je evenwicht houden tussen zowel links en rechts als voor en achter.

Voorbereiding

Kies een relatief licht verzet, bijvoorbeeld de op 2 of 3 na lichtste versnelling. Zet het zadel ongeveer 10 centimeter lager dan gebruikelijk. Zoek bij voorkeur een egale en licht hellende ondergrond op. Platformpedalen zijn aanbevolen om snel af te kunnen stappen als het misgaat.

Rijtechniek – Wheelie
Ga zitten op het zadel en rol stapvoets vooruit. Het is hierbij belangrijk om een rechte lijn aan te houden en recht vooruit te kijken.
Rijtechniek – Wheelie
Breng je bovenlijf dichter bij het stuur en zet de sterke voet in de bovenste positie. Blijf goed recht vooruitkijken en rijden.
Rijtechniek – Wheelie
Het moment suprême: maak een krachtige pedaaltrap, terwijl je je bovenlijf naar boven en naar achteren brengt. Hiermee komt het voorwiel omhoog. Ontspan je armen en ‘hang’ hiermee aan het stuur. Houd je rug recht.
Rijtechniek – Wheelie
Eenmaal op het balanspunt wordt het zaak om het evenwicht te bewaren. Hiervoor blijf je gedoseerd trappen en remmen. Dreig je achterover te vallen, dan knijp je voorzichtig in de achterrem. Gaat het voorwiel omlaag, dan trap je iets krachtiger.
Rijtechniek – Wheelie
Om ook zijwaarts in evenwicht te blijven, gebruik je je knieën. Dreig je naar links te vallen, dan breng je je rechterknie naar buiten en vice versa. Daarnaast blijf je natuurlijk constant trappen om op het achterwiel te blijven.

Bij de wheelie draait het natuurlijk om evenwicht houden, al is perfect evenwicht een utopie. In het beste geval hoef je nog maar heel kleine evenwichtscorrecties te maken met de pedalen, de achterrem en je knieën. Dat is een kwestie van goed aanvoelen in welke richting de fiets uit evenwicht raakt, en vervolgens snel corrigeren.

Gedoseerd inzetten van de pedaalkracht en de achterrem is daarbij belangrijk. Als je deze goed weet te doseren, dan zorg je dat je telkens net hard genoeg trapt of net hard genoeg remt om zo dicht mogelijk bij het evenwichtspunt te blijven. Zodoende op het achterwiel verder rijden.

Verder begint goed evenwicht op het achterwiel met evenwicht op de grond. Als je bij het optrekken van het voorwiel ook maar een fractie uit evenwicht bent of scheef stuurt, begint je wheelie al meteen met een balansprobleem. Ben je vanaf stap 1 in evenwicht en stuur en kijk je recht vooruit, dan is de kans op disbalans een stuk kleiner.

Veelgemaakte fout

Rijtechniek – Wheelie

Veel beginners trekken het stuur naar zich toe. Hierdoor komt het voorwiel kortstondig van de grond, maar ligt het zwaartepunt te ver naar voren om in evenwicht op het achterwiel te rijden. De oplossing: armen ontspannen, rug recht en achteroverleunen!

Tekst: Michel Romen
Foto’s: VanMarty Photography, archief Bike Skills

Bikefreak-magazine