Na de verschillende Pump Battle-etappes in Londen, Berlijn, Riva del Garda, Willingen en Arnhem brak de tijd aan voor de finale, de Pump Battle Worlds. Tijd om de eerste Pump Battle-wereldkampioenen te huldigen!

Meer dan 80 BMX- en mountainbikerijders (70 heren en 10 dames) vonden hun weg naar Nederland voor de Pump Battle Worlds. De ‘head 2 head’ finale, die om middernacht in de club plaatsvond, had maar plaats voor 16 heren en 4 dames. De rijders vochten hun strijd om deel te kunnen nemen aan de finale uit op ‘s werelds langste modulaire pumptrack ooit gebouwd (250 m).

Kwalificaties

Alle rijders hadden twee kansen om de beste tijd neer te zetten. Nadat alle kettingen waren verwijderd, was het tijd om achter de Pro BMX Gate plaats te nemen en alles te geven. Uiteindelijk was het de winnaar van Crankworx Les Gets Pumptrack, Chaney Guennet (F) die de snelste was, voor de Olympische BMX-rijder Twan van Gendt en de Zwitserse downhillrijder Noel Niederberger. Laura Brethauer uit Duitsland klokte de snelste tijd bij de dames, voor Geraldine Fink (CH) en Junior BMX Wereldkampioene Ruby Huisman.

Head 2 head-finale

Om middernacht was het tijd voor de grote ‘head 2 head’-finale. Wie zou er gekroond worden als de eerste Pump Battle Wereldkampioenen ooit? Op ‘s werelds kleinst mogelijke modulaire pumptrack reden de rijders in duels tegen elkaar. Twee rijders droppen in, slechts één rijder komt als overwinnaar uit de bus… De rijder die zijn tegenstander inhaalt wordt gekwalificeerd voor de volgende ronde – of als een rijder van het circuit raakt, wordt hij of zij gediskwalificeerd.

Finale dames

De grote favoriet voor de overwinning was Laura Brethauer, maar een fout in de halve finale tegen Geraldine Fink dwong haar deel te nemen aan de ‘kleine’ finale. Hier won ze brons. De grote finale was een gekkenhuis – na 20 ronden pakte BMX Junior Wereldkampioene Ruby Huisman haar tweede titel van het jaar. Geraldine Fink won dus uiteindelijk zilver. Gefeliciteerd!

Finale heren

De grote verrassing van de avond was de 15-jarige locale ‘ripper’ Tristan Botterham. Hij schakelde Crankworx Pumptrack-kampioen Chaney Guest uit. In de andere halve finale nam Noel Niederberger het op tegen een andere locale rijder, Mirko Hendriksen, die eerder die avond BMX kampioen Twan van Gendt en voormalig 4X Wereldkampioen Joost Wichman uitschakelde.

Noel bewaarde zijn kalmte en kwalificeerde voor de grote finale tegen Tristan. Nadat het startschot viel leek het erop dat Tristan goud zou pakken, maar Noel herpakte zich en begon te duwen… Aan het einde bleek dat Noel een beter uithoudingsvermogen had en hij werd dus gekroond als de eerste Pump Battle Wereldkampioen ooit.

De organisatie zou graag zijn partners 360Boost, Icycle, Pro Gate, Mobii Timing, Magura, Modular Pumptrack en de Radstake bedanken om dit evenement mogelijk te maken.

Tot volgend jaar en #bepumped

Info

Foto’s: Plons Racing
Voor boekingen voor pumptrack-evenementen, mail naar pumpbattleseries@gmail.com

www.pumpbattle.com

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!