Perskindol Swiss Epic, dat is die loodzware race in Zwitserland. Eerste rit in lijn, en direct de langste etappe! Als opwarming krijgt het gehele peleton de startklim van de Grand Raid Cristalp (die andere grote race die in Verbier start) voorgeschoteld, goed voor 650 hoogtemeters. Dat kan tellen!

Bij het bovenkomen zie je de eerste Swiss Epic flow riders al komen aangereden, dit is een race die identiek dezelfde afdalingen heeft, maar slechts de helft van de klimmen (de zware klimstukken worden met een busje of kabelbaan gedaan). Een goed alternatief als je conditie niet al te best is en je toch deze knappe trails wil afvlammen.

Op sommige momenten hadden we zelfs schrik dat onze remmen het niet meer gingen houden…

Direct na de startklim krijgen we de langste afdaling van de dag op ons bord, van 2180 m naar 67 0m, helemaal beneden in het dal. Het gaat om een ruwe natuurlijke, maar toch nog mooi lopende afdaling met de nodige adrenalinestoten. Op sommige momenten hadden we zelfs schrik dat onze remmen het niet meer gingen houden… Een volgende keer zouden we durven kiezen voor grotere en zwaardere remschijven.

Perskindol Swiss Epic 2015 © Apix

Het dal oversteken en dan aan de andere kant tussen de wijngaarden weer klimmen. Na enkele knappe technische passages vol met scherpe kombochten en heerlijke rotsafdalingen krijgen we een moment van rust op een mooi medium technisch pad langsheen de Suonen. Suonen zijn een oud irrigatiesysteem om in het droogste deel van Zwitserland, de boeren steeds van water te voorzien.

Om in Leukerbad te finishen, moet er nog een serieuze klim van 10 km afgewerkt worden. Na zo’n lange tijd op de fiets weegt dit enorm hard door. Na 95 km en 3100 hm halen we de meet, méér dan blij. Time to recover! Eerst het lichaam (eten, drinken en massage), dan de fiets (schoonmaken en controleren) en dan de mediaverplichtingen.

Morgen staat er een kort ritje van 63 km op het programma met niet minder dan 3000 hoogtemeters… Kort!?

Info

Auteur: Mathias Smet
Foto: Apix (Swiss Epic)

www.swissepic.com

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!