2016, derde editie van de Perskindol Swiss Epic. Dit jaar rijden we in omgekeerde zin, van Zermatt naar Verbier. Waar vorig jaar de heftigste trails op het einde kwamen, krijgen we die dit jaar meteen zonder opwarming op ons bord geserveerd. De organisatie belooft een EPIC ervaring met veel plezier: een mooie proloog en 5 etappes.

Perskindol Swiss Epic – proloog Zermatt   Perskindol Swiss Epic – proloog Zermatt

We beginnen dus met een unieke proloog. Uniek, op een betere manier kan je deze proloog niet omschrijven. Hij is namelijk uniek in meerdere opzichten:

  • Starten op 3104 meter hoogte aan de Rothorn, dit is meteen het dak van de race en een 10-tal graden kouder dan beneden.
  • Drie liften zijn er nodig om de start te bereiken: een tunneltrein naar Sunnegga, een kleine kabellift naar Blauherd en last but not least een reuze kabellift naar Rothorn… Een uurtje onderweg, genieten van prachtige uitzichten.
  • Een crosscountry meerdaagse die start met een ‘freeride’ of ‘enduro’ koppeltijdrit, onuitgegeven, maar wordt op enorm veel enthousiasme onthaald bij de deelnemers.
  • Zeer veel lekke banden door een parcours vol met scherpe stenen, iets te pittig voor de gemiddelde niet aangepaste marathon fiets, een goede voorbereiding van de machine is dus de sleutel tot succes! Lees méér hierover in het artikel dat volgt in BikeFreak-Magazine.
  • Tweeduizend technische hoogtemeters naar beneden, slechts een viertal klimmetjes van een honderdtal hoogtemeters omhoog. Dat valt best wel méé hoor. Qua tijd langer bergaf fietsen dan bergop.
  • Prachtige bergterrasjes langs het parcours, frisse pintjes, maar geen tijd hiervoor in de race.
  • Zicht op de Matterhorn bij de start en aan de finish. Romantiek ten top.

Perskindol Swiss Epic – proloog ZermattDe Zwitserse winnaars (BMC team) deden 51 min 37 sec over deze 24 km’s. Verbluffend snel. Alle ogen waren gericht op olympisch kampioen, Nino Schurter, maar brak zijn kader tijdens een fotomoment net voor de start. Hij wou een fotootje met fiets en uitzicht, maar zijn fiets schoof weg en het frame brak op een steen. Na plak en knutselwerk van de mecanicien geraakte hij toch heelhuids beneden.

Speciale vermelding voor Gert De Geeter en Kristien Achten, het Belgische Up/Down – Swooth duo dat de overwinning pakte in de mixed categorie van de Flow race en morgen in de leiderstrui mag racen.

Morgen wacht een zware rit, zowel bergop als bergaf: 95 kilometers en 2900 hoogtemeters. Start in Zermatt en finish in Leukerbad. Let the pain begin!

Perskindol Swiss Epic – proloog Zermatt

Info

Auteur: Michiel Van Aelbroeck
www.swissepic.com

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!