Meer dan 10 jaar was de oude Niner RIP 9 RDO verkrijgbaar, maar tijden veranderen en de 150 mm achtervering maakt nu plaats voor 140 mm. Alsof dat nog niet schokkend genoeg is, brengen ze bij Niner niet één, maar twee modellen uit. Zo komt er een serie RIP 9 RDO-mountainbikes met 29er-wielen, en voor het eerst in de geschiedenis van Niner een serie met 27.5-wielen!!

Wat gebleven is, is zijn pure trailbike-geometrie, alleen nu nog beter en verfijnd toegepast op twee geheel eigen variaties. Zo is de stijfheid van het frame toegenomen en is de geometrie door middel van een ‘flip chip’ aan te passen. De meest opmerkelijke move voor Niner is de toepassing van 27.5-wielen! Sinds de introductie van Niner in 2005 werd immers nooit eerder een 27.5-wielmaat gebruikt.

Verkrijgbaar met 29er of 27.5 wielen

De stabiele en soepele CVA-vering van Niner is echter prima toepasbaar met kleinere wielen. Niner maakt de RIP 9 RDO specifiek voor iedere wielmaat, dus niet zomaar wieltje wisselen en klaar. Nee, de geometrie, vering, scharnierpunten en achterbrug worden per model (29er of 27.5) geheel aangepast.

Wat beide modellen gemeen hebben, zijn 140 mm achtervering, 150 mm voorvering, flip chip-geometrie, onverwoestbare ‘Black Oxide’-lagers, ruimte voor 2.6” banden en volledig geïntegreerde kabels. Met een steile zitbuis van 75,5 graden (75,8 bij 29er) en een balhoofdbuis van 66 graden en een korte achterbrug van slechts 43 cm (43,5 bij 29er) is de geheel vernieuwde RIP 9 RDO langer, lager en voorzien van een luiere balhoofdhoek dan ooit tevoren. Door middel van de ‘flip chip’ kan de balhoofdhoek nog eens 1 graad luier worden gemaakt, terwijl de bracket ook nog eens 7 mm lager komt te liggen. Ideaal voor snelle(re) en ruige(re) afdalingen in bijvoorbeeld een bikepark. Ieder model RIP 9 RDO heeft zo zijn eigen gebruikersgroep.

De échte trailbike-fanaten die een échte stuurmansfiets zoeken voor het ruigere werk zullen de 27.5-wielen waarderen; de trailbike-voorstanders die zonder nadenken en het zoeken van de ideale ‘lijn’ naar beneden willen knallen, zijn met de 29er-wielen beter af. De 29er is stabieler in afdaling en kan ongestraft hard afdalen, terwijl de 27.5-versie wat meer controle en stuurmanskunst van de rijder vergt. Naast de ongekende mogelijkheden in de afdaling is de Niner CVA-vering (140 mm) met steile zitbuishoek prima geschikt om te klimmen en maakt-ie zijn naam als trailbike meer dan waar. De nieuwe Niner RIP 9 RDO is als 29er-versie verkrijgbaar in de maten S-M-L-XL, terwijl de versie met 27.5 wielen is leverbaar wordt in S-M-L.

De Niner RIP 9 RDO 29 en Niner RIP 9 RDO 27.5 zullen leverbaar zijn als compleet afgemonteerde mountainbikes met SRAM-groepen (NX Eagle, GX Eagle en Eagle X01), maar ook losse framesets zullen verkrijgbaar zijn.

Info

www.ninerbikes.com

www.codagex-xperience-center.com

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!