De Athertons hebben samen met Shimano een nieuwe lijn gravity- en all mountain schoenen en pedalen ontwikkeld en die tijdens de UCI World Cup Downhill in Fort William (GB) gepresenteerd. Een optimale combinatie van grip, balans, comfort en stabiliteit kun je vinden in de nieuwe AM9, AM7, GR9 en GR7-schoenen in combinatie met het M820 SPD-pedaal of het M828 platformpedaal (beiden op Saint-niveau) of met de M8040 (Deore XT-niveau) of GR500 (non-series) platformpedalen.

Rachel Atherton: “Ik ben altijd een grote liefhebber geweest van Shimano-schoenen omdat ze met oog voor detail gemaakt zijn en ze goede mogelijkheden hebben op het gebied van maatvoering. Ik race met de AM9 maar train ook met de andere modellen. We geven altijd test-feedback aan de mensen  van Shimano dus ik ben heel nieuwsgierig hoe ze dat hebben geïntegreerd in de nieuwe AM901’s.”

Shimano M901 all mountain-schoen

Shimano AM901

Shimano SH-AM901Het vlaggenschip onder de schoenen is de all mountain AM901-schoen, die ontworpen is voor downhill- en endurorijden. De schoen heeft een gewijzigd bovenwerk dat binnendringen van water beter voorkomt, sneller droogt en een betere bescherming biedt dan de vorige modellen. De toegevoegde gegoten teenbescherming biedt extra bescherming, terwijl de snelsluitende veter op zijn beurt het binnendringen van water tegenhoudt en het aanpassen van de pasvorm van de schoen onder alle weerscondities verbetert. De zool heeft een super grippy zool, die lopen met de schoen vergemakkelijkt en het contact met de pedalen verbetert. Een handig pedaalkanaal op de zool bevindt zich achter het schoenplaatje, wat een stabiele verbinding met het pedaal vormt wanneer je niet ingeclipt rijdt. Met een gewicht van 400 g (maat 42) gebruik je deze schoenen het best in combinatie met de Saint M820 SPD-pedalen (546 g).

Shimano M701 all mountain-schoen

Shimano SH-AM701

Shimano SH-AM701Onder het AM9-model bevinden zich de AM701-schoenen (408 g), die ook geschikt zijn voor SPD-pedalen. Bij de AM7 is de bedekking van de veters niet aanwezig en de schoen heeft een hardere zool. Er is ook een enkelbeschermer die niet alleen bescherming biedt, maar ook voorkomt dat er steentjes in je schoenen terecht komen. Het midden van de zool van de AM701 is stijver (schaal 6) dan de AM9 (schaal 5) voor rijden op trails. Er is eveneens een superfel gekleurde lime green-versie op goed op te vallen onderweg.

Shimano GR900 gravity-schoen

Shimano SH-GR900

Shimano SH-GR900Het topmodel GR900 gravity-schoen deelt veel van de beschermende eigenschappen met de AM901, zoals een asymmetrische en verhoogde enkel, een gepantserde bescherming van de veters en een uit één stuk bestaand teenstuk. Het verschil bevindt zich in de vereenvoudigde zoolconstructie. Met de Michelin-rubber buitenzool krijg je niet alleen een superieure grip en verbeterde functionaliteit tijdens het lopen. De GR900 is daarnaast 35 g lichter dan de AM901 met een gewicht van 365 g (maat 42). De GR9-schoen combineer je best met de Saint M828 platformpedalen (493 g).

Shimano GR700 gravity-schoen

Shimano SH-GR700

Net zoals bij de all mountain-modellen is bij de GR700-schoen (366 g) de veterbescherming verwijderd zodat je een betere ventilatie krijgt en een meer veelzijdig ogende schoen krijgt. De GR7-schoenen zijn eveneens verkrijgbaar in een speciale maatvoering voor dames.

Falk Schlienz, schoenenexpert bij Shimano: “We hebben al jaren schoenen voor platformpedalen in onze lijn, maar we hebben ondervonden dat steeds meer mensen platformpedalen gebruiken voor moeilijke paden of voor e-MTB’s. We hebben hierom dus een reeks gravity-schoenen uitgebracht, die samen met onze platformpedalen ontwikkeld zijn. Op die manier kunnen we ons compleet concentreren om de verbinding tussen de voet, de schoen en het pedaal zo natuurlijk mogelijk aan te laten voelen.”

Shimano PD-M820-pedaal (SPD, Saint-niveau)

Shimano PD-M820Dit pedaal is het meest geavanceerde downhill- en enduromodel, dat een ultieme controle, contact, grip en duurzaamheid biedt in combinatie met de efficiëntie en stabiliteit van SPD. De brede alloy body is zo ontwikkeld, dat hij perfect past bij de AM901-schoen, zodat er een zeer stabiele pedaal/schoen-interface ontstaat. De dubbelzijdige alloy kooi beschermt het SPD-mechanisme tegen inslagen van buitenaf, terwijl het ontwerp laag is, zodat de totale hoogte en het gewicht (546 g) beperkt blijven. Vier aanpasbare pinnen aan iedere zijde bieden grip wanneer je niet ingeklikt bent.

Shimano PD-M828-pedaal (platform, Saint-niveau)

Shimano PD-M828Dit platformpedaal heeft een 8-vorm en is concaaf gevormd voor een zeer goede grip en ondersteuning. 12 roestvrij stalen pinnen per zijde (je kunt kiezen tussen 3 of 5 mm lengte) bieden aan agressieve rijders de ideale connectie en stabiliteit, gecombineerd met de beste balans tussen gewicht en duurzaamheid in allerlei verschillende rij-omstandigheden.

Shimano PD-M8040-pedaal (platform, Deore XT-niveau)

Shimano PD-M8040Dit pedaal komt in twee maten: small-to-medium (schoenmaat 36-44) of medium-to-large (schoenmaat 43-48) zodat de ondersteuning en de prestaties optimaal zijn voor iedere rijder. Met 10 pinnen aan iedere kant en een licht concaaf gevormd platform bieden ze comfort en stabiliteit volgens de legendarische Deore XT-off road prestaties. Ze worden geleverd met 3 mm of 5 mm pinnen. Gewicht: 460 g (S/M) of 503 g (M/L).

Shimano PD-GR500-pedaal (platform, entry level)

Shimano PD-GR500Deze pedalen bouwen voort op de sterke reputatie van hun voorganger, de PD-MX80. Het is een duurzaam platformpedaal voor rijders die beginnen met trail- en all mountainritten. Het pedaal heeft 8 verstelbare pinnen en chromoly as met een onderhoudsarme industrielager. Verkrijgbaar in zwart of zilverkleur met een gewicht van 533 g.

Info

De PD-M820, PD-M828 en PD-M8040-pedalen zullen vanaf november 2017 beschikbaar zijn. Het PD-GR500-pedaal zal in augustus 2017 beschikbaar zijn.

www.shimano.com

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!