Het fietsmerk Superior is nog niet zo lang verkrijgbaar in de Benelux, toch is het bedrijf, dat in 1996 werd opgericht, zeker in de landen van Oost-Europa razend populair. Ondanks dat onze nationale MTB-ambassadeur Bart Brentjens enkele jaren met zijn team verbonden was aan het fietsmerk, was Superior in de Benelux nauwelijks verkrijgbaar. Met het aanstellen van importeur Louis Verwimp is het merk nu eindelijk in de Benelux verkrijgbaar.

Het gehele gamma aan nieuwe 2020 Superior-modellen is met 300 modellen zeer groot te noemen. In het segment MTB en e-MTB is er de laatste jaren behoorlijk aan weg getimmerd en dat werpt nu zijn vruchten af. Tijdens het onlangs gehouden MTB & e-MTB TEST-festival in Dorst werd de Superior Team XF 29 Issue door de aanwezige testrijders zelfs gekozen tot ‘Mountainbike van het jaar 2019’! Een knappe prestatie voor een fietsmerk dat nog maar zo kort in de Benelux verkrijgbaar is. Hoewel de 2019-collectie goed in elkaar steekt en prachtige mountainbikes heeft, is het gamma voor 2020 bijna compleet vernieuwd. Ook Superior moet eraan geloven en past zijn geometrie aan, aan de laatste eisen van de mountainbikesport. Ook hier zien we in de geometrie luiere balhoofdhoeken, steilere zitbuizen en langere bovenbuizen in combinatie met kortere stuurpennen. Tijdens de Superior-dealerdagen in de Duitse Eifel was Bikefreak te gast en mochten we al het moois aanschouwen en uitproberen!

5 jaar garantie

Superior biedt de consument die een 2020 model aanschaft een garantie aan van 5 jaar. Voorheen was de garantieperiode op een Superior-fiets 2 jaar.

Nieuwigheden MTB

Voor modeljaar 2020 worden zowel de crosscountry full suspension, evenals de trail fully vernieuwd; ook de hardtails krijgen een nieuw frame met aangepaste geometrie.

Superior Team XF & XF RC

De Superior Team XF & XF RC mountainbikes vertegenwoordigen het hogere segment full suspension bikes voorzien van een full carbon frame (frame en achterbrug) en hebben 100 mm veerweg aan zowel de voor- als achterzijde. De geometrie werd aangepast en de balhoofdhoek is van 71° naar 68° aangepast, de zitbuishoek is ongeveer 74,5° (afhankelijk van de framemaat). Ook werd de bovenbuis langer gemaakt en de stuurpen aanzienlijk korter. Naast de geometrie aanpassingen heeft ieder Team XF frame nu standaard een boost-inbouwbreedte en is het frame specifiek voor 1x 11-speed of 1x 12-speed ontworpen. Door het ontbreken van de voorderailleur kon de bracket worden versterkt waardoor 30% meer stijfheid werd verkregen, bovendien werd het frame 300 gram lichter en kunnen er standaard 2 bidons worden gemonteerd. De montage van een ‘block headset’ moet voorkomen dat bij een valpartij de remhendel de bovenkant van het frame beschadigt. Door de nauwe samenwerking met Shimano en DT Swiss zien we op alle topmodellen een Shimano 1x 12-speed aandrijving in combinatie met DT Swiss-voorvorken en DT Swiss-dempers. De overige modellen kiest men voor Rock Shox-componenten in combinatie met Shimano. Ook het wedstrijdteam van maakt gebruik van dit 100 mm Team XF full suspension frame.

Superior XF TR & XF

Wat voor het Team XF-frame geldt, is ook van toepassing op alle XF TR-modellen, een full carbon frame, met aangepaste geometrie, 68° balhoofdhoek en een zitbuishoek van ongeveer 74,5°. Met een veerweg van 130 mm achter en 140 mm voor zijn de XF TR modellen échte trailmodellen en bieden ze aanzienlijk meer veerweg. Ook hier heeft het topmodel DT Swiss voor- en achtervering, en worden de modellen die iets goedkoper zijn uitgerust met Rock Shox-exemplaren. Naast de toegenomen travel zijn ook de banden en velgen breder gemaakt en is ieder model voorzien van een dropper post. Ook hier zien we de montage van een ‘block headset’ die moet voorkomen dat bij een valpartij de remhendel de bovenkant van het frame beschadigt. De Superior modellen met de aanduiding XF zijn trailbikes met 130 mm voor- en achtervering die voorzien zijn van een volledig aluminium frame. Hierdoor zijn de mountainbikes wat zwaarder dan de carbon versies, maar gaat de winkelprijs aanzienlijk lager uitvallen.

Superior Team 29

Met de Team 29 modellen zijn we aanbeland bij de hardtail mountainbikes van Superior, de Team 29 modellen hebben altijd een hoogwaardig carbon frame en zijn uitgerust met een 100 mm voorvork. Qua afmontage zien we wederom DT Swiss, Rock Shox en Shimano Deore XT of XTR terugkomen. Snelle lichte XC-mountainbikes met dezelfde nieuwe geometrie (69° balhoofdhoek en 74° zitbuishoek).

Superior XP

Alle XP-modellen van Superior zijn uitgerust met een carbon frame in de hogere prijsklasse en een aluminium frame in de goedkopere prijsklasse. Alle XP-modellen hebben dezelfde racegeometrie als de duurdere Team 29-modellen.

Superior XC

‘Last but not least’ komen de XC-modellen aan bod, nu met een iets aangepaste geometrie en duidelijk meer geschikt voor de beginnende mountainbiker.

Nieuwigheden e-MTB

Eveneens veel nieuws op e-MTB gebied bij Superior met veel nieuwe modellen. De bestaande topmodellen met semi-geïntegreerde accu’s maken plaats voor volledig geïntegreerde accu’s en ook hier wordt de nieuwe geometrie met een luiere balhoofdhoek en steilere zitbuishoek volledig doorgevoerd. De montage van een ‘block headset’ moet voorkomen dat bij een valpartij de remhendel de bovenkant van het frame beschadigt. Enkele modellen met semi-geïntegreerde accu zien we terug in de lagere prijsklasse. Naast de behoorlijk uitgebreide MTB-collectie heeft Superior voor 2020 maar liefst 12 aluminium e-MTB’s in haar leveringsprogramma. Alle e-MTB’s zijn uitgevoerd met 29er-wielen. 

Superior eXF

Onder de naam eXF is voor 2020 een geheel nieuwe serie full suspension e-MTB’s ontwikkeld met eveneens ‘luie’ geometrie van de MTB-collectie zonder trapondersteuning. Er zijn 5 modellen met een aluminium frame voorzien van 140 mm voorvering en 130 mm achtervering. De balhoofdhoek is met 66° zelfs nog iets luier dan de XF-modellen zonder trapondersteuning. Shimano is de leverancier van de motoren en we zien de Steps E8000 en Steps E7000 terugkomen. Fabrikant Darfon uit Taiwan is acculeverancier en zij hebben hun sporen verdiend door wereldmarktleider te zijn als producent van laptopaccu’s. Ook op het e-MTB-topmodel van Superior zien we DT Swiss-vering terugkomen en worden de modellen daaronder wederom met Rock Shox afgemonteerd. Superior gebruikt 2.4” banden in de 29er-wielen. De eXF-modellen met semi-geïntegreerde accu hebben een iets steilere balhoofdhoek van 67,5° meegekregen en zijn voorzien van een Shimano Steps E7000-motor en Shimano-accu.

Superior eXP

Met de eXP-modellen naderen we het einde van het e-MTB programma. De eXP-modellen zijn hardtails, waarbij de duurdere modellen met Steps E8000- of E7000-motor een volledig geïntegreerde Darfon-accu hebben. De goedkopere modellen zijn voorzien van een Shimano Steps E7000- of E6100-motor met een Shimano-accu.

Damesmodellen

Superior biedt niet alleen herenfietsen aan, het assortiment omvat ook een MODO-serie die speciaal ontwikkeld werd voor dames. De modellen zijn zowel in full suspension (race & trail) als hardtail (race, trail en sport) verkrijgbaar. Ook in het e-MTB-segment zien we enkele modellen terugkomen (trail & sport).

Info

www.superior-bikes.nl

www.verwimp.nl

Tekst en foto’s: Guido Kartner

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!