MTB Van Koningsveld, bestaande uit Michiel, Karin, Iris en Etienne namen deze maand deel aan de mountainbike-monstertocht, de Merida Dutch Cross Country. Als Team Kinderen van de Voedselbank stonden ze met twee mountainbikers (Michiel en Etienne) aan de start in Pieterburen op 17 juni. Alle deelnames aan toertochten en wedstrijden staan in het teken van het goede doel en de Merida Dutch Cross Country.

Ze zamelen met donaties en ludieke acties geld in voor Stichting Kinderen van de Voedselbank. Die stichting richt zich op het ondersteunen van kinderen in Nederland die op of onder de armoedegrens groot worden. Karin en Iris namen tijdens de Merida Dutch Cross Country de verplichte verzorging compleet voor hun rekening.

In voorbereiding op deze bijzonder zware en lange ultramarathon waarin de deelnemers Nederland over de lengte-as doorkruisen en op GPS moeten navigeren, heeft het team het afgelopen pinksterweekend deelgenomen aan de Lakebike24 in Best. Een mountainbike-evenement dat zijn weerga niet kent in Nederland en waarbij in verschillende klassen het Nederlands Kampioenschap op het spel heeft gestaan. De locatie, de competitieve én gebroederlijke sportsfeer en een uitstekende organisatie hebben op het team een onvergetelijke indruk achter gelaten.

Wat is de Lakebike24 Challenge precies?

MTB Team Kinderen van de VoedselbankDe fantastische locatie nabij het zwem- en watersportmeer AquaBest (in Best nabij Eindhoven) is elk jaar in juni het toneel van dit unieke evenement. Goed getrainde mountainbikers rijden in 24 uur zoveel als mogelijk rondes op een ruim 7 kilometer offroad-parcours. Dat kan individueel en dat kan als team waarbij in de laatste variant in estafette wordt gereden. Er is dan altijd tenminste één deelnemer op het parcours. Dag en nacht, 24 uur lang. De uitdaging is niet alleen de rijsnelheid, maar ook de concentratie wanneer je moe wordt, het rijden in het donker en je ook blijven focussen op de andere fanatieke deelnemers. Onafgebroken in estafettevorm zoveel mogelijk rondes rijden gedurende de dag en nacht is zowel mentaal als lichamelijk een flinke opgave! Als je niet fietst en je deelneemt met een klein team van vier personen, betekent het eigenlijk dat je in je rust even wat eet, je teamgenoten helpt in de voorbereiding en je dan eigenlijk al weer klaarmaakt voor jouw wissel.

Op zaterdag 3 juni was het MTB Team Kinderen van de Voedselbank compleet en had het bivak gemaakt op een prachtige stek naast de wisselzone. De organisatie was uitstekend en de sfeer op deze tijdelijke mountainbike-nomadencamping is opvallend goed. Bij het Team Kinderen van de Voedselbank zagen we ook een massagetafel onder een overkapping staan. En niet voor niets. Zij masseerden namelijk in de pauzes collega-sporters tegen een donatie voor het goede doel. De slaapcabines stonden er vooral voor moreel support. Het team heeft er niet of nauwelijks gebruik van gemaakt.

Het team besloot voor de start een proefronde te rijden. Etienne: “7,4 Kilometer slingerend door de bossen, veel singletracks, prachtige scherpe bochten en heuveltjes. Dit alles maakt het een technisch parcours, waarbij we benieuwd zijn hoe dit ’s nachts zal gaan!” De spanning stijgt binnen het team. Om 13:00 uur was het de eer aan Karin om namens het team te starten. De eerste donaties uit de organisatie en van één van de toppers bij de dames waren dan al binnen. Karin: “Ik vind het best spannend om in zo’n groot peloton van honderden deelnemers te starten maar ik ga echt mijn best doen voor het team!”

24 Uur lang reden de teamleden afwisselend op het parcours zich de sterren in de ogen. Iris: “Als we na 6 uur rijden en aflossen ons beseffen dat we nog maar op een vierde van de wedstrijd zitten (!), slaat de schrik ons wel even om het hart. Maar we gaan door”. In de wisselzone, was het een constant komen en gaan van mountainbikers. Het ‘estafettestokje’, in de vorm van een Bidon met hierin een tijdchip, werd doorgegeven aan de volgende rijder die er weer fanatiek vandoor ging, luid aangemoedigd door teamgenoten en omstanders.

De nacht viel, de hoofd- en stuurlampen gaan aan en het team reed nog steeds mee. Het donker maakte het parcours inderdaad lastiger!

Ondertussen ging alles wel een beetje zeer doen. Het zitvlak ging protesteren, het lijf werd wat stijf en gaf aan eigenlijk liever naar bed te willen. Het werd nu ook een mentale kwestie. Ronde na ronde. Michiel: “Volbrengen was ons doel deze marathon. Finishen met ’n vieren en met zoveel mogelijk sportiviteit, plezier en aandacht voor ons goede doel. En dat is gelukt! De organisatie heeft ons hierbij erg geholpen en daar zijn we ze zeer dankbaar voor”. Om 13:00 uur op zondagmiddag 4 juni kwamen ze als compleet team de finish over. En ze hadden het eigenlijk heel goed gedaan! In totaal 67 rondes gereden, dus bijna 500 kilometer! En dat als kleinste én enige mixed team.

Hoe zit dit Goede Doel mountainbike-project in elkaar?

MTB Team Kinderen van de Voedselbank

De formule is eenvoudig. Vier familieleden mountainbiken nu enkele jaren graag. Na deelname aan een aantal mountainbike-marathons ontstond in januari het idee deel te nemen aan de Merida Dutch Cross Country. Eén van de zwaarste en langste mountainbike-marathons die in Nederland bestaat. Het team trok een paar sponsors aan, zocht een goed doel en is dit jaar herkenbaar als MTB Team Kinderen van de Voedselbank. Ze maakten een Facebook-pagina aan, onderhouden een website en zijn actief op Twitter. Dit met één doel voor ogen: dit seizoen zoveel mogelijk aandacht en geld vragen voor de stichting die zich bekommert om de armste kinderen van Nederland. Voor tenminste één kind in een schoolklas is een warme maaltijd ‘s avonds uitzondering en géén regel. Voor één kind in een schoolklas is géén geld voor een verjaardagscadeautje en is er géén geld om mee te gaan met een schoolreisje. Geen geld voor sport, muziek of knutselen. Geen geld voor nieuwe kleren. En dat gewoon in ons eigen Nederland. Iris: “Volgens onderzoek is de armoede voor veel gezinnen steeds hardnekkiger, en is het steeds moeilijker om uit die armoedige situatie te komen. En deze kinderen kunnen daar niets aan doen. De kloof tussen arm en rijk wordt groter in Nederland. Wij willen als sportteam die kloof wat kleiner maken en we steunen de stichting die zich dagelijks specifiek voor deze getroffen kinderen inzet.”

Na het LakeBike24 weekend staat de donatieteller op het mooie bedrag van 3.278 euro. Het doel is de 5.000 euro te halen.

Mee-doneren voor Kinderen van de Voedselbank?

Graag!

www.mtbvankoningsveld.nl

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!