De MTB route Hellendoorn-Nijverdal is dé grote winnaar geworden van de eerste editie van de Dutch MTB Trail (DMT) Awards. Deze awards werden vrijdag 30 juni in Nijverdal uitgereikt op de mooie locatie van Buitengewoon Lekker op de Sallandse Heuvelrug. De uitreiking van de prijzen is in samenwerking met Cube Bikes Nederland, Kaercher en Natuurmonumenten tot stand gekomen. De publieksprijs is niet zomaar een prijs: Van de ruim 6.000 mountainbikers stemden er bijna 1.000 op deze route, waarmee de publieksprijs ‘De Gouden Schop’ haar première in Nijverdal beleeft.

Ruim 6.000 fanatieke mountainbikers stemmen op hun favoriete trail

Winnaar de Gouden Schop 2017

De grote winnaar van de ‘Gouden Schop’ is MTB route Hellendoorn-Nijverdal geworden. Hiermee heeft de Nederlandse MTB community hun lof uitgesproken voor het harde werken, de inzet van de vrijwilligers en routebouwers en de totstandkoming van de bekroonde MTB Route Hellendoorn, gelegen aan de Sallandse Heuvelrug.

De aanleg van een MTB Trail

De totstandkoming en het onderhoud van een MTB route is altijd een flinke prestatie. Hoewel MTB routes in Nederland in toenemende mate worden bezocht is er over het algemeen weinig aandacht voor het proces en de inzet die hier achter schuil gaat.

De aanleg en het onderhoud van een route vereisen een dialoog en nauwe samenwerking met de gemeente, provincie en landeigenaren, waaronder Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, provinciale landschappen en particulieren. Daarbij vergt het veel doorzettingsvermogen en gedrevenheid van de routebouwers en gepassioneerde vrijwilligers om het geheel tot een goed einde te brengen.

Dit proces duurt vaak jaren en het is niet eenvoudig om een goede balans te vinden tussen enerzijds het rijplezier (denk aan afwisselende omgeving en flowy singletracks) en anderzijds het respecteren van de omgeving waarbij kwetsbare gebieden worden ontzien.

Waarom de Dutch MTB Trail Awards

De DMT Awards zijn in het leven geroepen om juist deze routebouwers en vrijwilligers die zich inzetten voor de sport een keer in het zonnetje te zetten en een warm hart toe te dragen.

“Wij merkten dat er vanuit de community niet alleen toenemende aandacht is voor het onderhoud en duurzaamheidsbelang van de MTB routes, maar ook voor een stukje erkenning voor degenen die zich onvoorwaardelijk inzetten voor alle mede MTB’ers.” Robert van Rooijen, initiatiefnemer DMT Awards. 

DMT zet zich hiermee voor duurzaamheid, erkenning, sportontwikkeling en toegankelijkheid.

Jury panel DMT Awards 2017

In goed overleg met diverse partijen en betrokkenen is een jury panel gevormd. Dit jurypanel bestaat uit Patrick Jansen (Tracks & Trails) Jakko Mur (Natuurmonumenten) Jeroen van den Brand (velozine) Jeremy Struik (freeride MTB expert) Jeffrey Stuut (DMT Awards) en Robert van Rooijen (DMT Awards).

Prijzen & categorieën MTB Trail Awards.

Winnaar De Gouden Schop – Hellendoorn (Overijssel)

De Gouden Schop wordt toegekend aan de route met de meeste stemmen van ons publiek op grond van onderhoud en rijervaring.

Uitslag verkiezing

  1. Hellendoorn (993 stemmen)
  2. Schoorl (669 stemmen)
  3. Amerongen (590 stemmen)
  4. Rijssen (490 stemmen)
  5. Dorst (423 stemmen)

Jury oordeel: Met bijna 1000 stemmen is Hellendoorn de absolute publieksfavoriet. Wij willen graag alle betrokkenen bedanken voor hun steun en inzet bij het realiseren en onderhouden van deze prachtige MTB trail en hopen dat MTBers nog vele jaren kunnen genieten van hetgeen zij hebben aangelegd.

Nomatie Beste Nieuwe MTB Trail – Beetsterzwaag (Friesland)

Nederland kent ruim 180 MTB routes met meer dan 4000 km aan trail. In principe is iedere nieuwe MTB route een aanwinst voor de sport en verdient daarmee waardering. Deze prijs is voor een buitengewone prestatie en wordt overhandigd aan de beste nieuwe binnenkomer.

Jury oordeel: “Op dit moment worden in Nederland diverse nieuwe MTB routes aangelegd. In essentie verdient iedere nieuwe route een prijs voor de moeite. We zien echter dat bepaalde regio’s in Nederland nog relatief onvertegenwoordigd zijn wanneer het gaat om het aantal MTB routes. Beetsterzwaag heeft met een gedegen voorbereiding van bijna 10 jaar een bijzonder waardig en omvangrijk parkour gerealiseerd. Ook nog eens in een relatief vlak gebied. Daarom hebben wij Beetsterzwaag uitgeroepen als Beste Nieuwe MTB Trail”

Nominatie Beste Technische MTB Segment – Parkstad (Limburg)

Bij deze categorie wordt nadrukkelijk gekeken naar de technische segmenten in de MTB Trail, het hoogteverschil en de staat van onderhoud van deze onderdelen.

Jury oordeel: Gezien de vele obstakels in top conditie, het voor Nederlandse begrippen vrij extreme hoogte verschil en de omvang van het geheel blinkt MTB Route Parkstad uit. Daarnaast heeft Parkstad (en de aangesloten routes) relatief veel stemmen gekregen in de categorie ‘other’ en daardoor zijn ze per 1 mei pas toegevoegd aan de poll.

Nominatie Natuurvriendelijkste MTB Trail – Leersum (Utrecht)

Naast rijplezier vinden we het ook belangrijk om de routes zo natuurvriendelijk te maken, zodat iedereen de MTB Trails optimaal kan beleven. Bij deze categorie wordt gelet op o.a. het voorkomen van de verstoring van flora en fauna, ontzien van kwetsbare gebieden en goede bewegwijzering.

Jury oordeel: De aanleg van Leersum is natuurvriendelijk, zorgt voor goede zonering en voorkomt gevaarlijke situaties. De route is zo ingericht dat verstoring van flora en fauna wordt voorkomen, dus bijvoorbeeld aan de rand van gebieden, langs bestaande wegen, ontziet kwetsbare gebieden. De community gaat bewust om met de natuur en promoot de gedragscode (o.a. opruimen troep) en beschikt over goede bewegwijzering waarbij ‘wild’ fietsen wordt voorkomen.

Nominatie De aanmoedigingsprijs – Deventer (Overijssel)

Naast een publieksprijs is er ook ruimte voor een aanmoedigingsprijs, De routes in deze categorie liggen niet in gebieden met grote bosgebieden en mooie hoogteverschillen, waardoor het moeilijker is om een toproute te realiseren. Deze is prijs voor de absolute doorzetters die ondanks de minder goede uitgangspositie (‘de botte schop’) toch iets heel moois hebben weten te realiseren.

Jury oordeel: Deventer heeft een buitengewone prestatie geleverd als het gaat om de realisatie en aanleg van hun route. Ondanks de nodige tegenslagen bij het verkrijgen van toestemming van grondeigenaren hebben deze routebouwers zich onomstotelijk bewezen als doorzetters en hebben daardoor het maximale uit het gebied weten te halen.

 Nominatie Beste MTB Bikepark – SFA Bikepark (Doetichem)

Zijn de rijdbare lijnen zonder enige moeite te nemen? Zit er voldoende flow in het park? Hoe staat het met de diversiteit in niveau verschil? En dien je van tevoren zelf het park te shapen of is het altijd in goed staat? Dit zijn belangrijke elementen die meewegen bij de selectie van het beste bikepark van Nederland.

Jury oordeel: Het shapen van een bikepark vergt een andere aanpak dat het aanleggen van een MTB trails. In zekere zin is een vergelijking dus niet op zijn plaats. Wel zijn er overeenkomsten. Eén van die overeenkomsten is dat het eveneens een effectieve combinatie is van goed overleg, onderhoud en een betrokken community. SFA heeft dit allemaal in huis en daarnaast spant SFA de kroon als het gaat om diversiteit en lijnen.

MTB Trail Awards volgend jaar op de BikeMotion in Jaarbeurs Utrecht

Onlangs is bevestigd dat de uitreiking van de Dutch MTB Trail Awards volgend jaar onderdeel wordt van het programma van de BikeMotion, de grootste wielersport beurs van de Benelux. Hiermee hopen wij nog meer draagvlak te creëren onder MTB’ers en een jaarlijks platform te realiseren waarbij routebouwers, ook wel trailbuilders genoemd, uit heel Nederland op een feestelijke manier ervaringen kunnen uitwisselen en de erkenning genieten die zij verdienen!

Op de hoogte blijven?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven omtrent de 2018 editie en nominaties en profiteer daarnaast leuke acties: http://mtbtrailawards.com/win.html

Een email sturen naar info@mtbtrailawards.com kan ook.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!