Mountainbiken in Nederland is een beetje als skiën in de woestijn. Toch lijkt het initiatiefnemers Marijn Teernstra en Tim Smit nu te lukken om hun droom te realiseren. De gaafste paden zijn toch altijd nog te vinden in het buitenland, zoals in de Belgische Ardennen en in de Alpenlanden. Geïnspireerd door deze prachtige bergpaden beseften ze dat dijken een unieke kans bieden.

Een dijk heeft namelijk wel wat weg van een mini-berg. Zij droomden van de eindeloze vergezichten over het IJsselmeer met uitdagende paadjes de dijk op en af. Met een snelle rekensom van een conceptroute bleek dat de dijk echt uniek is, want volgens Marijn en Tim vind je nergens in Nederland zoveel hoogteverschil!

Geen bergen om te mountainbiken? Gaan we toch mountaindijken!

De waterkeringen in Nederland hebben als primaire functie om ons Nederlanders te beschermen tegen overstromingen, nu én in de toekomst. En daar zijn we goed in, want we doen dit al sinds jaar en dag en worden er zelfs internationaal voor geroemd! Naast de primaire functie van veiligheid, wordt er de laatste jaren steeds vaker nagedacht over andere functies die een dijk kan vervullen. Recreatie is daarbij een van de meest voor de hand liggende nevenfuncties, simpelweg omdat er veel ruimte is in het dijkgebied en de dijken op prachtige locaties liggen. Uit velen gesprekken met provincie, waterschap, gemeente, lokale mountainbikers van TC Flevoland, marketeers en ondernemers blijkt dat het mountaindijken breed gedragen wordt. Een klein leger aan mensen zet daarom nu alle zeilen bij om de droom naar realiteit te brengen.

Bike Festival Flevoland

Een eerste belangrijke concrete stap is de aanleg van een proeftraject. Tim: “Op een track van zo’n 500 meter met toffe hindernissen gaan mensen ervaren hoe gaaf het is om te mountaindijken! We letten bij de aanleg natuurlijk op de ‘fun-factor’, maar vooral ook op de veiligheid voor de rijders en de integriteit van de waterkering”. Als alles mee zit staat de opening van het proeftraject gepland tijdens het Bike Festival Flevoland dat op 22-23 mei 2015 bij de dijk aan het Houtribstrand plaatsvindt.

Info

www.mountaindijken.nl

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!