Award voor beste nieuwe route “Beste nieuwe MTB Trail” gaat naar Ede (Gelderland)

Beste nieuwe route
Beste nieuwe route

Afgelopen jaar zijn veel nieuwe toproutes opgeleverd. Tilburg, Zandvoort, Ede, Sibculo en meer. Waarvan iedere route een absolute aanwinst is en zowel de erkenning als een prijs verdient. Echter is er maar een Award. De jury heeft gekeken naar het proces, de omvang en ook locatie van de route. Is het onderdeel van een routenetwerk? Is er sprake van meerdere landeigenaren en dus een complexer proces? Hoe lang heeft het proces geduurd?

Ede is een nieuwe route op de Veluwe. Dit is een beschermd Natura2000 gebied. De aanleg is een meerjarig project geweest dat in nauw overleg is gegaan met natuurbeheer. Desalniettemin heeft dit geresulteerd in een 37km lange rijervaring in een prachtig gebied waar voorheen geen gelegenheid was voor MTB. De route beschikt tevens over een verkorte “kinderroute” van 5km voor debutanten en voor wie 37km te lang is. De route wordt nog steeds verder uitgebreid.

https://www.mtbroutes.nl/gelderland/ede

Uitreiking door André Deunhouwer namens MTB Challenge

Meest Natuurvriendelijke MTB Route “Natuurvriendelijkste MTB Trail” – Utrechtse Heuvelrug

Natuurvriendelijkste MTB Trail
Natuurvriendelijkste MTB Trail – Winnaars

Bij de uitreiking van de meest natuurvriendelijke route is gekeken naar het behoud van natuur en de natuurwaarden. Welke routenetwerk heeft zich in het bijzonder ingezet voor het voorkomen van de verstoring van flora en fauna, het ontzien van kwetsbare gebieden en goede bewegwijzering.

In feite is iedere officiële route in Nederland een Natuurvriendelijke MTB Trail. Nederland is op dit moment meer dan 200 van deze routes rijk en de aanleg, beheer en onderhoud gaan altijd in overleg met instanties als Natuurmonumenten en of Staatsbosbeheer. Vanuit verschillende netwerken zijn echter initiatieven omgezet om een stap verder te gaan. Route Netwerk Utrecht (10 routes) doet dit door een deel van haar opbrengsten terug te geven aan natuurprojecten.

https://mtb-utrechtseheuvelrug.nl

Uitreiking door Rein Zwaan namens Staatbosbeheer (in overleg met Patrick Jansen)

“Beste MTB Bikepark” is Dirt Park Groningen

Beste Bikepark
Beste Bikepark

Bikeparken vervullen een specifieke rol binnen de sport. Met grote evenement als Crankworx, Red Bull Rampage en Pumptrack series zijn bikeparken van verschillend formaat. Ook de ondergrond verschilt van asfalt tot ‘dirt’, oftewel grond. In Nederland is het aantal beperkt en zijn de verenigingen beperkt. Desalniettemin is het vaak een kleine groep MTB’ers en vrijwilligers die met veel hart voor de zaak het ontwerp en onderhoud op zich nemen. Dirtpark Groningen is zo’n park en verdient dit jaar met Beste Bikepark 2019, volgens de jury bijzondere erkenning voor het doorzettingsvermogen van de vrijwilligers.

Ondanks dat er qua omvang grotere parken zijn in Utrecht, Doetinchem en Waalwijk is het aanbod in het Noorden zeer beperkt. De vrijwilligers die zich al ruim 5 jaar inzetten voor het park vertegenwoordigen hiermee dan ook Noord Nederland. Daarnaast organiseert Groningen jaarlijks de ‘Summer Jam’ waarbij MTB’ers uit het hele land worden aangetrokken.

Uitreiking door Tim Smit namens Velosolutions Benelux

De responsible riding award “Beste Trail Etiquette” voor route Sibculo (Overijssel)

Beste Trail Etiquette
Beste Trail Etiquette

Sporten in de natuur doe je niet alleen. Samen met andere recreanten als ruiters, wandelaars en vogelaars zijn MTB’ers gast in de natuur. Ondanks de ruim 200 specifiek aangelegde MTB routes is omgang met elkaar minstens zo belangrijk. Voor het behoud van het imago van de sport is het belangrijk dat er respectvol met elkaar wordt omgegaan.

De award voor Beste Trail Etiquette beloont de route die trail respect en de NTFU buitencode op opvallende wijze onder de aandacht brengen. MTB route Sibculo heeft zich hiervoor in het bijzonder ingezet en laat zien dat goed overleg en samenspraak met landeigenaren mogelijk is. Bij de aanleg van de route is sterk rekening gehouden met de omgeving. Er wordt nog wel eens de botte aanname gemaakt dat MTB’ers overal doorheen fietsen, hier is echter het tegenovergestelde waar. Zo is er een dynamische omleiding op het terrein rondom de begraafplaats voor wanneer een begrafenis plaatsvindt en zijn er waarschuwingsborden voor voetgangers wanneer zij zich op de MTB route begeven.

https://www.mtbroutes.nl/overijssel/sibculo

Uitreiking door Eric Kuijt namens NTFU Wielersportbond

Steuntje in de rug met “De Aanmoedigingsprijs” voor MTB Noord West (Noord Holland)

Aanmoedigingsprijs
Aanmoedigingsprijs

De aanmoedigingsprijs is drie jaar geleden in het leven geroepen om een club, vereniging of gemeente een steuntje in de rug te geven. Dat wil zeggen, bijzondere erkenning voor alle verrichte werkzaamheden die niet altijd direct zichtbaar zijn voor de buitenwereld. Aanleiding is verschillend van aard maar vaak is er in alle gevallen sprake van onderwaardering, groot doorzettingsvermogen van de vrijwilligers en routebouwers.

MTB Noord-West beheert de routes in Noord Holland, waarvan Schoorl niet alleen in de regio, maar in heel het land nog steeds een van de populairste routes betreft. De route bestrijkt in totaal 19km door een unieke en afwisselende natuur omgeving, die tegelijkertijd een van de meest onderzochte stukjes natuur van Nederland is. MTB Noord-West zet zich al tientallen jaren ontzettend hard in om de sport in deze regio mogelijk te maken.

https://www.mtbroutes.nl/noord-holland/schoorl

Uitreiking door Mark Torsius namens IMBA Europe

De grote publieksprijs “De Gouden Schop” naar Amerongen (Utrecht)

De Gouden Schop
De Gouden Schop

De routebouwers van de top 25 routes (op basis van gebruikerservaringen via MTBroutes.nl) hebben afgelopen maanden volop campagne gevoerd voor de Gouden Schop 2019. Bijna 6000 bezoekers hebben de afgelopen maanden hun stem achtergelaten voor deze publieksprijs. Tot op het allerlaatste moment is het spannend gebleven en hebben de koplopers Hellendoorn (Sallandse Heuvelrug) en Amerongen (Utrechtse Heuvelrug) gestreden om de titel, waarbij de laatstgenoemde uiteindelijk de slag heeft gewonnen. De route heeft afgelopen jaar een grote metamorfose ondergaan en is met de “Harry Slinger” uitgebreid, een zeer intens stuk trail bovenop de Heuvelrug dat de MTB’er bergafwaarts leidt langs een in de zomer paars kleurend heidegebied. Naast de Gouden Schop, die als wisselbeker de namen draagt van de jaarlijkse winnaars, en de Gouden routepaal, ontvangt Amerongen een cheque voor een Extreme Trail Make-Over.

Deze Extreme Trail Make-Over wordt aan de winnaar geschonken door Kärcher. Dit betekent dat er in overleg met de winnaar in het voorjaar 2020 een heel weekend lang een mobiele trailer/zeecontainer (met een ingebouwde koffiebar en toolstation) langs de route wordt geplaatst. Zo worden de routebouwers voorzien van arbeidsvitamines en het nieuwste materiaal, waaronder bladblazers, kettingzagen en scharen, om zodoende met elkaar een stuk route onder handen te nemen. Ook bierbrouwerij Oproer uit Utrecht zal hier op locatie aanwezig zijn. De exacte datum hiervan wordt in samenspraak met Utrechtse Heuvelrug bekend gemaakt.

https://www.mtbroutes.nl/utrecht/amerongen

Uitreiking en toelichting door Robert van Rooijen namens MTB Trail Awards

De MTB Trail Awards 2019 zijn mede mogelijk gemaakt door Specialized, Kärcher, NTFU, Staatsbosbeheer, Stickersthatstick.nl, IMBA, Bigairbag, Velosolutions en Soil Searching.

Door Robert van Rooijen (Initiatiefnemer MTB Trail Awards)

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!