Danny MacAskill (33) werd geboren in het plaatsje Dunvegan op het Schotse eiland Skye. Alles veranderde voor hem in april 2009, toen hij een filmpje van zijn imponerende trialkunsten op YouTube zette. Sinds het uploaden bekeken meer dan 39 miljoen(!) mensen die eerste video en zijn leven zou daarna nooit meer hetzelfde zijn. Danny kreeg lucratieve sponsorcontracten, verscheen op de covers van magazines, werd gevraagd voor reclamespotjes en speelde stuntman in verschillende Hollywoodfilms. Vandaag de dag is hij druk met nieuwe filmprojecten in combinatie met avontuurlijke reizen.

Interview - Danny MacAskill

Chainspotting

In zijn jeugd reed Danny met de mountainbike naar school en hij nam dan onderweg automatisch allerlei obstakels en natuurlijke hindernissen. Overal zag hij mogelijkheden en uitdagingen. “In het weekend was ik altijd bezig om nieuwe tricks te leren”, vertelt hij. “Het begon met urenlang wheelies oefenen op straat en springschansen te bouwen in onze achtertuin. Daar heb ik trouwens mijn eerste voorvork verbogen van mijn fietsje, dat toen 150 euro kostte. Dat betekende op dat moment een gang naar de wielershop om nieuwe en sterkere onderdelen te laten monteren. Een paar jaar later zag ik bij een vriend de iconische mountainbikefilm ‘Chainspotting’ met pioniers Martyn Ashton, Martin Hawyes en Hans ‘No Way’ Rey. Die film was een echte eyeopener! Door deze film realiseerde ik mij dat ik een trialrijder was en dat ik daar echt iets mee zou kunnen doen in de toekomst! Meer en meer begon ik mij te verdiepen in bikes, materiaal en training. Uren kon ik doorbrengen met een stapeltje bikemagazines om de laatste nieuwtjes door te nemen.”

Interview - Danny MacAskill

Ik ben nooit gaan fietsen met de bedoeling om profbiker te worden!

Street trial

“Op zeventienjarige leeftijd begon ik steeds grotere obstakels te nemen tijdens mijn fietstrainingen en was een echte trialfiets een uitkomst. De traditionele bike trial is een wedstrijd waarbij je obstakels moet nemen en een voet aan de grond strafpunten oplevert. De zogenaamde street trial is geen wedstrijd met regels. Je maakt allerlei tricks, je kunt ze zo vaak doen als je wilt en je probeert de moves zo soepel mogelijk uit te voeren. Street trial bikes hebben kleine, kortere frames en zijn normaal gesproken voorzien van 24 of 26 inch wielen. Het zadel staat lager dan bij normale mountainbikes. Daarnaast is de fiets afgemonteerd met een vaste voorvork, een klein verzet, een schijfrem aan de voorzijde en een hydraulische velgrem op het achterwiel. Ik heb vroeger hier in Schotland wel aan een aantal kleine wedstrijdtrials meegedaan, maar ik heb niet zoveel met wedstrijden. Veel mooier vind ik het om nieuwe tricks te ontwikkelen, en dan blijf ik ook net zo lang proberen tot het lukt.”

Interview - Danny MacAskill

Inspired Bicycles

“Een volgende stap was een project waarbij ik mijn bikestunts liet filmen door huisgenoot Dave Sowerby. Dave was een goede cameraman en editor en had ervaring met BMX-video’s. We besloten om mijn biketricks op straat te filmen en op YouTube te zetten.” Die eerste video ‘Inspired Bicycles’ werd in zeer korte tijd heel veel bekeken en telt inmiddels 39 miljoen(!) views.

Bizar hoeveel views mijn eerste video heeft gekregen en hoe bekend ik erdoor geworden ben

Door dit grote succes werd Danny van de ene op de andere dag een bekendheid in de bikescene. Hij kon afscheid nemen van zijn job als monteur in een wielerzaak en zich volledig concentreren op zijn bikeskills. Vanaf dat moment is het heel snel gegaan met het technische wonderkind uit Skye!

YouTube / ‘Inspired Bicycles’ / Danny MacAskill

Online

“Bizar hoeveel views mijn eerste video heeft gekregen en hoe bekend ik erdoor geworden ben. Er waren vroeger verschillende goede streetbikers waar ik als jongen tegenop keek en die toen precies hetzelfde deden als ik nu. Ze kregen alleen niet de wereldwijde bekendheid die ze verdienden. Er werden destijds wel videotapes gemaakt, maar die waren slechts bekend bij een relatief klein groepje. Ik had het geluk dat ik een van de eerste rijders was die een actiefilmpje online konden zetten. Daarnaast had ik de hulp van vakman Dave en zo konden we de opnamen goed voorbereiden.” Sponsor Red Bull raakte geïnteresseerd en vervolgens kon hij een aantal vervolgfilms maken, waaronder ‘Way Back Home’. In deze film reist Danny met zijn bike van Edinburgh naar zijn eiland Skye; een actiefilm met flink wat reclame voor het Schotse landschap.

Interview - Danny MacAskill

Goed genoeg

“Weet je, ik ben nooit gaan fietsen met de bedoeling om een profbiker worden. Die eerste film met Dave was puur bedoeld om vast te leggen waar wij mee bezig waren. Wel is het zo dat ik vaak beter mijn best deed en nog harder probeerde, als hij aan het filmen was. Die film was in eerste instantie echt voor onszelf. We hebben hem nooit naar sponsors gestuurd met de vraag of we gesponsord konden worden. Ik ben van mening dat als je goed genoeg bent, er altijd mensen zullen zijn die dat zien en dat er dan vervolgens positieve dingen zullen gebeuren!”

Interview - Danny MacAskill

Training

“Gedurende een doorsnee week ben ik ongeveer vier dagen actief met street trial. Op twee van die dagen spring ik dan ook nog even op de mountainbike. Ik moet zeggen dat ik de mountainbike vaker gebruik om met mijn vrienden een stuk te rijden en mijn street bike om tricks te doen. Met de street bike rijd ik ook altijd alleen. Ik heb dan vaak oortjes in met mijn favoriete muziek en op die manier kan ik mij het beste concentreren. Vergis je niet; het is hard werken en blijven proberen totdat een bepaalde move lukt.”

Interview - Danny MacAskill

The Ridge

“Mijn favoriete zelfgemaakte film? Dat is heel lastig, maar ik denk dat ik dan toch uitkom bij ‘The Ridge’. Het speelt zich allemaal af in de ruige heuvels van Skye, het eiland waar ik opgroeide. Ik woon nu in een appartement in Glasgow, maar denk nog vaak terug aan die tijd van vroeger. Voor deze opnamen maakte ik gebruik van een mountainbike. Het was even wennen in dat heuvelachtige terrein, want mijn werkterrein is voornamelijk op straat en in de stad. Uiteindelijk hebben we zeven dagen gedraaid en dat is best kort. De film werd uitstekend ontvangen en ik heb nog steeds goede herinneringen aan dat project, dat we met klein groepje sponsors hebben kunnen maken.” De beelden zien er indrukwekkend uit, al krijg je als kijker wel de zenuwen als je Danny op een smal paadje centimeters langs een afgrond ziet rijden. De cameramensen hebben werkelijk alles uit de kast gehaald. Vooral de drone-opnamen maken indruk en de GoPro-shots van Danny maken het geheel compleet.

Interview - Danny MacAskill
YouTube / ‘The Ridge’ / Danny MacAskill

Skills, doorzettingsvermogen en creativiteit

Door de jaren heen maakte Danny voor zijn films behoorlijk wat avontuurlijk trips naar verschillende landen, waaronder Argentinië, de Verenigde Staten, de Canarische eilanden en Groot-Brittannië natuurlijk. “Het draait allemaal om skills, doorzettingsvermogen en creativiteit! Eerst bedenk ik een concept voor een film. Dat kan betrekking hebben op een bepaalde locatie, een bepaald verhaal of een mooie avontuurlijke reis. Vervolgens zoek ik er bepaalde tricks bij, in combinatie met obstakels die alleen dáár te vinden zijn en uiteraard de juiste muziek, want ook dat is geweldig belangrijk. Op deze manier krijg je als kijker een film die je nog niet eerder gezien hebt; althans, dat probeer ik altijd voor elkaar te krijgen. Soms werkt hij samen met andere avontuurlijke bikers, zoals pioniers Hans Rey en Gerhard Czerner. Hun gezamenlijke trip naar de top van Mount Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika, is onvergetelijk! De afdaling trouwens ook!

Interview - Danny MacAskill

Droom

“Mijn droom voor de toekomst? Dat ik nog heel lang zo door mag fietsen! Weet je wat ideaal zou zijn? Een paar kleine huisjes op de mooiste bikespots ter wereld, zodat ik daar steeds terug kan komen om te rijden en te chillen. Eén zo’n huisje moet dan in ieder geval op het zuidelijk halfrond staan, zodat ik die strenge Europese winters kan ontlopen!”

Interview - Danny MacAskill

Tekst: Jim van Overbeek
Foto’s: Dave Mackison / Red Bull Content Pool

Magazine Blog © Bikefreak-magazine

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!