Giant introduceert de Trance X Advanced Pro 29. Dit is een carbon uitvoering van de recentelijk gelanceerde Trance X 29 met verbeterde Maestro-achtervering en verstelbare framegeometrie (Flip Chip). Giants nieuwste trailbike bouwt voort op de Trance Advanced Pro 29. De snelheid en wendbaarheid daarvan zijn gebleven, maar de veerweg is nu langer voor gebruik op agressiever terrein.

Giant Trance X Advanced Pro 29
Giant Trance X Advanced Pro 29
Giant Trance X Advanced Pro 29 1 (adviesprijs: 5.399 euro)
Giant Trance X Advanced Pro 29
Het nieuwe Maestro-veersysteem biedt 135 millimeter veerweg aan de achterzijde.

Het nieuwe Maestro-veersysteem biedt 135 millimeter veerweg aan de achterzijde. Dat is 20 millimeter meer dan bij de Trance Advanced Pro 29. Daarmee absorbeert hij grotere klappen nog beter, terwijl het actieve, soepele gevoel bij kleinere oneffenheden behouden blijft. De trunnion mount schokdemper heeft een lagere hefboomverhouding voor een betere trap- en remefficiëntie. Dit ontwerp resulteert tevens in een lager zwaartepunt en kortere liggende achtervorken die het klimvermogen en het algehele rijgedrag verbeteren. Andere updates bij de achtervering zijn de nieuwe dubbel afgedichte lagers en hardware ter verbetering van de duurzaamheid, zonder extra wrijving. Vooraan zit een vork met 150 millimeter veerweg voor een zelfverzekerd, uitgebalanceerd gevoel op de trail.

Giant Trance X Advanced Pro 29
Nieuwe dubbel afgedichte lagers en hardware ter verbetering van de duurzaamheid, zonder extra wrijving
Giant Trance X Advanced Pro 29
Een vork met 150 millimeter veerweg voor een zelfverzekerd, uitgebalanceerd gevoel op de trail.

“Ons belangrijkste doel bij deze fiets was om de veelzijdigheid ervan te verbeteren”, zegt Jan Cees Schellenbach, Giant Global Category Manager Off-Road. “Met de Flip Chip heb je één fiets met twee verschillende gezichten. In de lage stand is het een ideale trailbike voor agressief rijgedrag en terrein. In de hoge stand ontpopt de fiets zich tot een geweldige klimmer die tevens de afdalingen plezierig maakt. ”

Deze long-travel twentyniner is volledig van carbon en heeft een progressieve trailgeometrie. Dankzij de nieuwe Flip Chip technologie is de geometrie verstelbaar.

De frameset bestaat uit een hoofdframe en achterbrug van lichtgewicht Advanced-grade carbon. Daardoor is hij 25 procent lichter dan de Trance X 29 van aluminium (2100 gram versus 2782 gram). Het carbon framemateriaal is ontworpen en gevormd voor meer compliance, zonder dat daarbij stijfheid verloren is gegaan. Stijfheid is immers cruciaal voor het bochtenwerk en efficiënt klimgedrag. Eén van de unieke kenmerken van de Trance X Advanced Pro 29 is de Flip Chip op de bovenste rocker-arm van de Maestro-vering. Rijders kunnen hiermee de framegeometrie verstellen. Zij kiezen tussen een steilere of luiere balhoofd- en zitbuishoek, afhankelijk van de rijstijl en het terrein. Dankzij de Flip Chip is het mogelijk de balhoofdbuishoek te variëren van 66.2 tot 65.5 graden. De zadelbuishoek is verstelbaar van 77.9 tot 77.2 graden. 

Giant Trance X Advanced Pro 29
Dankzij de Flip Chip is het mogelijk de balhoofdbuishoek te variëren van 66.2 tot 65.5 graden

Bij aanpassing van de geometrie verandert ook de hoogte van het bottom bracket, van 40 millimeter drop in de lage stand naar 30 millimeter in de hoge positie. De lage stand biedt een luiere geometrie die vooral geschikt is voor sneller, meer open terrein. De hoge instelling zorgt juist voor een agressievere geometrie en wordt aanbevolen voor technisch terrein.

Ingenieurs van Giant en teammechaniekers hebben in de loop der jaren geëxperimenteerd met diverse Flip Chip setups op professionele fietsen. De technologie werd voor het eerst toegepast op het prototype van de Glory van het Giant Factory Off-Road Team. Om de ontwikkeling van de nieuwe Trance X Advanced Pro 29 te optimaliseren, werkte het productteam nauw samen met verschillende atleten en ambassadeurs. Onder hen XC olympiër en enduro-rijder Adam Craig en Giant Factory Off-Road Team-mechanieker Colin Bailey.

“Dankzij de uitvoerige tests en feedback van de rijders konden we een significant verschil creëren tussen de hoge en lage stand”, zegt Schellenbach. “Daarnaast heeft zowel Adam als Colin een belangrijke rol gespeeld tijdens de tuningsessies met Fox en RockShox, onze partners in veringstechnologie. Adam en Colin hebben totaal verschillende rijstijlen en voorkeuren qua tuning en prestaties van de vering. Nu beiden tevreden zijn, weten we zeker dat we een geweldige afstelling hebben gerealiseerd.”

Giant Trance X Advanced Pro 29
Geïntegreerde ingangen voor interne kabelgeleiding

De Trance X Advanced Pro 29 beschikt naast de nieuwe setup van de vering en geometrie, over een aantal trailspecifieke kenmerken. Zo heeft de trailbike geïntegreerde achtervork- en onderbuisprotectie voor bescherming tegen stenen. Daarbij zit er een 3M-cover ter hoogte van de overgang tussen de balhoofd- en onderbuis. Deze beschermt het frame als de fiets in of op een wagen wordt vervoerd. Het frame is zodanig ontworpen dat er voldoende ruimte is voor bredere banden tot 2,5 inch. Giant heeft tevens werk gemaakt van integratie. Het frame heeft geïntegreerde ingangen voor interne kabelgeleiding en is geschikt gemaakt voor montage van de Fox Live Valve-vering. Alle Trance X Advanced Pro 29-modellen worden geleverd met de nieuwste Giant WheelSystems met tubeless banden.

De Trance X Advanced Pro 29 is binnenkort verkrijgbaar. In de Benelux voert Giant de Trance X Advanced Pro 29 1 (adviesprijs: 5.399 euro).

Info

NL: https://www.giant-bicycles.com/nl/showcase/trance-x-advanced-pro-29
BE: https://www.giant-bicycles.com/be/showcase/trance-x-advanced-pro-29

Magazine Blog © Bikefreak-magazine

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!