Wat is het geheim van de snelste taal van het mountainbiken?

Wat maakt Franse mountainbikers zo snel? Is het de lucht? De bergen? De keuken? Ligt het aan het feit dat er meer dan 1000 soorten Franse kaas zijn? De mogelijkheid om vanuit Frankrijk de buurlanden te bezoeken om op schitterende paden te rijden? Anne-Caroline Chausson, Nicolas Vouilloz en Julien Absalon brachten allen samen meer dan 30 Wereldkampioenschappen thuis – en dan hebben we het nog niet over de overwinningen tijdens World Cup-wedstrijden, Olympische medailles en een rally-autokampioenschap. Loic Bruni reed tijdens het Wereldkampioenschap UCI Downhill Mountain Bike sneller dan dat een hongerig weeskind een stokbrood met brie kan opeten.

Een zekere ‘je ne sais quoi’?

We gingen eens kijken in La Thuile (Italië) om de gewoonten van een paar van onze Franse vrienden te bestuderen en – hopelijk – het geheim te vinden van hun ongelofelijke stijl en snelheid. Deze prachtige Alpiene recreatiebestemming, die ooit bekender was wegens de kolenmijnen dan door de skihellingen en mountainbikepaden, is een hotspot voor Franse mountainbikers. Het terrein maakt het de perfecte testomgeving voor ‘s werelds snelste endurorijders en hun materiaal.

Fabien BarelYoann BarelliIn de werkelijkheid is het racen met een mountainbike als beroep er een van onzekerheid, uitputting, ziekte en blessures. Als een mountainbiker er goed in wilt zijn, moet hij de ‘joie de vivre’ van het mountainbiken met volle overtuiging omhelzen. Misschien is het daarom, dat Fabien Barel, die zich nu heeft teruggetrokken uit de competitie en onder andere twee Downhill World Championship-titels op zijn naam heeft, iedere dag net zo geniet op de fiets als in het begin van zijn twintigjarige carrière. Misschien is het waarom Yoann Barelli altijd lacht.

Bryan RegnierPauline DieffenthalerOm écht snel te zijn, moet een rijder een creatieve inslag hebben, zowel voor rijlijnen als voor het leven zelf. Bryan Regnier heeft een neus voor lekkere wijn en een impressionistische interpretatie van zijn lijnkeuze. Ook Pauline Dieffenthaler doet hetzelfde. Voor haar betekent ‘rijden als een meisje’ dat ze sneller rijdt dan de meeste jongens.

Walker ShawDus wat is het? Vraag het aan Walker Shaw. Shaw is half Amerikaan en half Belg. Hij weet hoe hij moet lachen en is redelijk snel op de paden. Maar er is nét dat ene speciale ding aan Franse mountainbikers en hun kunde om raceresultaten te domineren – een zekere ‘je ne sais quoi’.

Dus als je sneller wilt rijden, zou het volgens hen misschien kunnen helpen Frans te leren!

Info

www.sram.com/stories/french-lessons

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!