Met de uitbreiding van drie e-MTB’s in 2016 naar maar liefst zeventien elektrische mountainbikes in 2017 laat de Zwitserse e-bike-fabrikant Biketec met Flyer overduidelijk zien waarop het vizier gericht is. Het merk gelooft heilig in dit snel opkomende e-bike-segment en heeft daarom het aanbod fors uitgebreid. Concreet gaat het om zeven modellen (Uproc 1 t/m 7) in diverse uitvoeringen en aandrijvingen, die al vanaf oktober 2016 leverbaar zullen zijn.

Wat betreft de aandrijving kiezen de Zwitsers voor twee middenmotoren: óf het beproefde Bosch-systeem, dat reeds op veel e-bikes toegepast wordt, óf het nieuwe Multi Speed Assist System van Panasonic. Deze biedt een lage direct drive (1:1) en een hoge (1:1.415) transmissieverhouding, die vooral geschikt is voor zowel e-MTB’s als speed e-bikes. Dit unieke systeem van Panasonic biedt dankzij twee verschillende koppelniveaus maximale trekkracht, waardoor ook extreem steile trajecten met deze e-MTB’s beklommen kunnen worden. Op het stuur kan op elk gewenst moment tussen de twee versnellingen van de motor gewisseld worden. In de auto-modus kiest het intelligente systeem zelfstandig, op basis van snelheid, acceleratie en pedaalfrequentie. In de bijzonder heuvelachtige straten van het Zwitserse Huttwil, waar de Flyer-fabriek gevestigd is, hebben de ontwikkelaars Multi Speed Assist uitvoerig uitgetest. In het stijve L-vormige hydrogevormde frame is een geïntegreerde batterij verwerkt, die eenvoudig uitneembaar is en over Multi Cell Technology beschikt.

Fitte mountainbikes

De Uproc2, Uproc4 en Uproc7-modellen zijn uitgerust met het Flyer Intelligent Technology-systeem, waarin alle belangrijke componenten (motor, display, bediening en accu) van de e-bike technologie zodanig geharmoniseerd zijn dat ze goed onderling communiceren. Deze eigen ontwikkeling van Flyers creatieve technologie vergroot niet alleen het gebruiksgemak, maar vergroot ook de veiligheid op de fiets. Zo voorkomt een sensor in de standaard dat het aandrijfsysteem in werking komt wanneer die uitgeklapt is. Aan het 3,5” display, dat allerlei data en informatie biedt en al is voorbereid voor Bluetooth, kan via een USB-aansluiting ook een GPS of smartphone gekoppeld worden. De koplamp heeft dimlicht en groot licht.

Het FIT-systeem wordt door Flyer overigens niet alleen op een aantal e-MTB’s toegepast, maar ook op de e-bikes en speed pedelecs van de urban modellen.

Info

www.flyer-bikes.com

Tekst en foto’s: Arnauld Hackmann

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!