De nieuwe Epic Expert EVO is uit en heeft gelijk de eerste prijs gewonnen bij de ‘Fiets Awards’ tijdens de Fiets van het Jaar verkiezing 2019. Deze Fiets Award werd in maart uitgereikt tijdens de Bike Motion Benelux-beurs in Utrecht. De nieuwe Epic Expert EVO is kort gezegd een ruigere variant op de reeds bestaande Epic full suspension.

Specialized Epic Expert EVO
De veerweg van de voorvork is nu 120 mm

Van een afstandje lijkt de nieuwe Epic EVO nog wel op een ‘gewone’ Epic, maar wie dichterbij komt en goed kijkt, ontdekt al snel de verschillen. De snelste manier om een Epic EVO van een Epic te onderscheiden is de standaard afmontage van een dropper post. Wat gebleven is, is het ontbreken van een scharnierpunt op de liggende achterbrug bij het nieuwe model. Door gebruik te maken van de flex van het framemateriaal heeft Specialized het scharnierpunt kunnen elimineren. Werd er in de Epic-modellen nogal eens een carbon hoofdframe met een aluminium achterbrug gemixt, vanaf de 2018-modellen is een Epic-frame full carbon, of in het geval van de goedkoopste Epic Comp, volledig aluminium.

Specialized Epic Expert EVO
Specialized Epic Expert EVO

Ook de plaats van de achtervering en 100 mm veerweg achter in het frame en de montage van de Brain op de achterbrug is gebleven. Nieuw op de EVO is de montage van een 120 mm voorvork. De Epic EVO heeft een balhoofdhoek van 68,5° (was voorheen 69,5°) en een effectieve zitbuishoek van 73,8° (voorheen 74,75˚). Dit betekent een iets luiere balhoofdhoek en iets luiere zitbuishoek waardoor een minder nerveus stuurkarakter ontstaat. Wat gaan al deze vernieuwingen van de Epic EVO ons in de praktijk brengen?

de Epic EVO is door zijn banden, extra veerweg en dropper post meer capabel geworden

De standaard Specialized Epic is een crosscountryracer pur sang. Met de 120 mm veerweg voor is het nog steeds beter om een bikepark te mijden; snelle tijden neerzetten bij een lange en zware marathon is meer zijn ding. De door ons geteste Epic Expert EVO is afgemonteerd met een SRAM GX Eagle-groep met grote (10-50 tands) 12-speed cassette. Het FACT 11m full carbon frame brengt het totaalgewicht van de Epic Expert EVO op 11,48 kg (maat L). Van dit totaalgewicht komt 4,28 kg voor rekening van de complete wielen. Wanneer we met de Epic Expert EVO op pad gaan valt de zithouding meteen op. De stuurhoogte van 104 cm is beduidend minder diep dan bij de standaard Epic full suspension. De bestaande geometrie pakt wat ons betreft prima uit, de nieuwe Epic EVO heeft een voelbaar minder nerveus stuurkarakter meegekregen. Op het vlakke resulteert dat in een meer handelbare mountainbike. De sterke carbon Roval-wielen zijn breder gemaakt, waardoor de dikkere achterband prima spoort en in combinatie met de nieuwe Ground Control-voorband voor veel meer vertrouwen in het terrein zorgt. Zoals we gewend zijn, worden ook kleine oneffenheden op ons pad door de Brain opgemerkt en netjes gladgestreken.

Specialized Epic Expert EVO
Specialized Epic Expert EVO

Bergopwaarts klimt de EVO als een echte Epic, waarbij we het gevoel hebben op een snelle hardtail te zitten. Ook de Fox SC 34 Performance-voorvork met GRIP-demper stelt ons niet teleur en doet zijn werk (on)opvallend goed. De 12-speed SRAM GX Eagle-groep met 32-tands crankstel en 10-50 cassette heeft in het lichtste verzet, met een omwenteling van 147 cm, een prima klimvermogen, al zijn de stappen van de 3 laatste bergverzetjes wel erg groot. Tijdens afdalingen hebben we merkbaar profijt van het bredere stuur en de lange wielbasis in combinatie met de minder steile zitbuis- en balhoofdhoek. De Epic Expert EVO gedraagt zich wat minder nerveus, maar blijft te allen tijde lekker direct sturen. Een extra pluspuntje krijgt de standaard dropper post op EVO, een niet te missen fietsonderdeel tegenwoordig. De gemonteerde SRAM Level TL-remmen doen hun werk prima, maar tijdens lange afdalingen in de Ardennen en zeker in de Alpen schieten de 160 mm rotors achter en 180 mm rotors aan de voorzijde wat tekort.

Specialized Epic Expert EVO

Met de komst van de nieuwe Epic EVO gaan veel wensen van Specialized Epic-rijders in vervulling. Terecht, zou ik zeggen: de nieuwe Epic EVO is ruiger, comfortabeler en meer capabel dan een ‘gewone’ Epic. Wat gebleven is, is het klimvermogen met de nieuwe SRAM Eagle GX-groep! Jammer dat de Epic Expert EVO relatief zware wielen en kleine rotors heeft meegekregen.

Plus en min

  • snelle XC / marathon mountainbike
  • minder nerveus stuurgedrag
  • bredere banden en 120 mm voorvering
  • dropper post

Min

  • relatief zware carbon wielset
  • remvermogen kan beter

Bikefreak tuning tips

  • banden tubeless maken
  • grotere rotors

Specificaties

Frame
Materiaalcarbon – FACT 11m full carbon frame
MatenS – M – L – XL
Vering
VoorvorkFox SC 34 Performance GRIP–120 mm
AchterveringRock Shox Specialized Micro Brain–Autosag–100 mm
Aandrijving en remmen
VersnellingenSRAM GX Eagle, 1×12
ShifterSRAM GX Eagle, 12-speed
CrankstelTruvativ Stylo alu, 32T
RemmenSRAM Level TL 160/180
Wielen
WielsetRoval Control Carbon 25 mm, tubeless ready naven ’boost’ 148×12 mm – 110×15 mm
Band (voor)Specialized Ground Control Gripton compound 29x 2.30”
Band (achter)Specialized Fast Trak Gripton compound 29x 2.30”
Onderdelen
StuurSpecialized 7050 alu–mini rise–75 cm
StuurpenSpecialized XC 3D-forged alu–95 mm
ZadelBody Geometry Phenom Comp–cromo rails
ZadelpenX-Fusion Maniac dropper post–125 travel ø 30.9 mm
Verzetten
32-tands voorblad (wielomtrek 230 cm)
10 (736) 12 (613) 14 (526) 16 (460) 18 (409) 21 (350) 24 (307) 28 (263) 32 (230) 36 (204) 42 (175) 50 (147)
(…) = afstand per omwenteling crankstel in cm
Geometrie (L)
Balhoofdhoek 68,50°
Zitbuishoek 73,80°
Bovenbuis 58,5 cm
Bovenbuis (H) 62,6 cm
Zitbuis 47,0 cm
Balhoofdbuis 12,0 cm
Achterbrug 43,8 cm
Brackethoogte 34,0 cm
Stuurhoogte104,0 cm
Wielbasis115,9 cm
Info
Gewicht wielen 4,28 kg (incl. steekassen)
Gewicht compleet11,48 kg (maat L)
Prijs00:00
Websitewww.specialized.com

Tekst en foto’s: Guido en Max Kartner

Magazine Blog © Bikefreak-magazine

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!