De XTC is de nieuwste 29er hardtail in de crosscountry-familie van Giant. De lichtgewicht carbon frames van de nieuwe XTC zijn verkrijgbaar in twee verschillende varianten. Het handgemaakte XTC Advanced 29-frame weegt 995 gram (maat medium). Het door ons geteste XTC Advanced SL 29-frame is eveneens handgemaakt, maar dan voorzien van het beste carbon en weegt slechts 920 gram (maat medium). Beide frames zijn voorzien van een carbon lay-up die varieert per framemaat. Bikefreak ging op pad met de XTC Advanced SL 29 1, de op één na duurste hardtail met een prijskaartje van € 4.299,-.

Fietstest – Giant XTC Advanced SL 29 1
Lichtgewicht Giant-carbonframe van slechts 920 gram.

Met een framegewicht van slechts 920 gram heeft Giant hiermee het lichtste mountainbikeframe ooit gebouwd. Zoals we gewend zijn van Giant is ook dit frame voorzien van de laatste technische snufjes, waaronder een carbon lay-up die per framemaat wordt aangepast. Door deze dure toepassing blijven bij iedere framemaat de unieke prestaties behouden, zonder afbreuk te doen aan framestijfheid en comfort. Ook de geometrie heeft een update meegekregen en voldoet weer aan de behoeften van professionele wedstrijdrijders die een minder nerveus sturende hardtail willen rijden in de afdaling en met meer efficiëntie willen klimmen. Met een balhoofdhoek van 69,5° (maat S en M) en 70,0° (maat L) en een zitbuishoek van 73,5° gaat ook Giant mee in de trend van optimale controle op steeds ruigere crosscountry trails.

De nieuwe lichtgewicht XTC is met zijn Rock Shox SID-vork en Giant-carbon wielen een échte XC-racer

Fietstest – Giant XTC Advanced SL 29 1

De Giant XTC Advanced SL 29 1 heeft een totaalgewicht van slechts 10,2 kg in de maat large. Om dit gewicht te bereiken, werd Shimano’s nieuwste 1×12-speed Deore XT-groep gemonteerd samen met een Rock Shox SID Select Plus-voorvork met 100 mm veerweg. De ongekend sterke én lichte Giant XCR-1 carbon wielset weegt in combinatie met de Maxxis Rekon Race-banden slechts 4,1 kilo. De laaggeplaatste achterbrug is inmiddels kenmerkend voor Giant en ook deze XTC heeft deze opvallende feature. Samen met de typische blauwe Giant-kleur in combinatie met antraciet grijs krijgt de XTC Advanced SL 29 1 een exclusieve uitstraling mee.

Fietstest – Giant XTC Advanced SL 29 1

Met een stuurhoogte van slechts 101 cm (maat Large) hebben we een sportieve zithouding te pakken. Tijdens de vele testkilometers die we op de nieuwe Giant XTC Advanced SL 29 1 hebben afgelegd, staan de woorden ‘snelheid en efficiëntie’ dan ook centraal. De crosscountry hardtail is gemaakt om zo hard en comfortabel mogelijk van A naar B te rijden. Op het acceleratievermogen van de Giant is niets aan te merken; de lichtgewicht wielset wil maar wat graag draaien en biedt nagenoeg geen weerstand. Het stijve frame zorgt voor minimaal energieverlies en genereert maximale voorwaartse snelheid. Op bochtige parkoersen zitten met de steile zitbuis mooi tussen de wielen en de korte achterbrug van 42,5 cm wil maar wat graag de stuurbewegingen van het voorwiel volgen. De brackethoogte van 31,5 cm is precies goed gekozen om wortels en stenen te ontwijken en niet te hoog boven de grond te ‘zitten’. Het 32-10 verzet zou wat ons betreft wat zwaarder mogen voor de Lage Landen, zeker wanneer je op relatief vlakke parkoersen fietst. De Shimano Deore XT-groep is voorzien van heerlijk soepel te bedienen shifter, een verademing als je deze met Sram vergelijkt. In de klim waardeer je het lage gewicht van de Giant het meest. De lichte wielset en het 32-51 verzet maken van de XTC een échte klimgeit en geven je vleugels op de weg naar boven. De zitbuishoek zorgt ervoor dat je mooi boven de bracket-as zit, waardoor het voorwiel netjes aan de grond blijft wanneer het echt steil wordt. Indien gewenst kan met een druk op de remote lockout-hendel op het stuur de Rock Shox SID-voorvork buiten werking worden gesteld voor nog meer efficiëntie. In de afdaling is de voorvork in een fractie van een seconde weer paraat. Naast de verende voorvork krijgen we in de afdaling extra comfort van het frame en de carbon zadelpen. Het blijft natuurlijk een hardtail, maar kleine oneffenheden worden mooi geabsorbeerd. Door toepassing van de minder steile balhoofdhoek, voelt de nieuwe Giant XTC Advanced SL 29 1 op hoge snelheid minder nerveus dan zijn voorganger. De Shimano Deore XT-schijfremmen zorgen ervoor dat je de snelheid mooi onder controle kunt houden. Giant monteert als échte crosscountry racer een 180 mm rotor vooraan en een 160 mm rotor achteraan in combinatie met 2-piston remcilinders. Voor niet al te zware rijders is dit uiteraard prima. Weeg je echter 100+ kilo, wat in de maat Large best mogelijk is, dan volstaan de remmen niet bij gebruik in de Alpen.

Fietstest – Giant XTC Advanced SL 29 1

Ben je op zoek naar een lichte, snelle en efficiënte crosscountry hardtail van 10 kilo, dan is de nieuwe Giant XTC Advanced SL 29 1 het overwegen waard. De XTC is gebouwd op pure snelheid en heeft een modern, licht en comfortabel carbon frame, is voorzien van sterke en lichtgewicht carbon wielen. Is het prijskaartje van € 4.299,- aan de hoge kant? Voor € 3.499,- koop je een XTC Advanced 29 1 met nagenoeg dezelfde afmontage, maar met een 75 gram zwaarder frame.

Fietstest – Giant XTC Advanced SL 29 1

Plus

  • licht, stijf en toch comfortabel carbon frame
  • Rock Shox SID-voorvork met remote lockout
  • lichte en stijve carbon wielset
  • enorm klimvermogen

Min

  • te kleine rotors voor zwaardere rijders in de Alpen

Bikefreak tuning tips

  • grotere rotors monteren voor zwaardere rijders

Specificaties

Frame
MateriaalAdvanced SL-Grade Composite carbon
MatenS – M – L – XL
Vering
VoorvorkRock Shox SID Select+ Remote–100 mm
Aandrijving en remmen
VersnellingenShimano Deore XT 1×12
ShifterShimano Deore XT–12speed
CrankstelShimano Deore XT–32T
RemmenShimano Deore XT (2-piston) 180 mm / 160 mm
Wielen
WielsetGiant XCR-1 Composite carbon–24 mm Boost naven–steekas
Band (v+a)Maxxis Rekon Race 29x 2.25”
Onderdelen
StuurGiant Contact SL XC flat–78 cm
StuurpenGiant Contact SL–80 mm
ZadelGiant Contact SL
ZadelpenGiant Contact, Composite carbon ø 30,9 mm
Verzetten
32-tands voorblad (wielomtrek 232,5 cm)
10 (698) 12 (581) 14 (498) 16 (436) 18 (388) 21 (332) 24 (291) 28 (249) 33 (211) 39 (179) 45 (155) 51 (137)
(…) = afstand per omwenteling crankstel in cm
Geometrie (Large)
Balhoofdhoek 70,0°
Zitbuishoek 73,5°
Bovenbuis 60,0 cm
Bovenbuis (H) 63,5 cm
Zitbuis 47,5 cm
Balhoofdbuis 10,5 cm
Achterbrug 42,5 cm
Brackethoogte 31,5 cm
Stuurhoogte101,0 cm
Wielbasis112,8 cm
Info
Gewicht wielen4,15 kg (incl. steekassen)
Gewicht compleet10,27 kg (maat large, zonder pedalen)
Prijs€ 4.299,00
Websitewww.giant-bicycles.com

Tekst en foto’s: Guido en Max Kartner

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!