We landen in Quito, de hoofdstad van Ecuador. Ik voel me overweldigd, het is anders dan ik me had voorgesteld, maar het doet me tegelijkertijd denken aan verschillende landen… Het is mijn eerste ervaring met Zuid-Amerika en ik had een chaotische en nerveuze aankomst in de straten verwacht, maar dit is niet het geval.

Ecuador
Ecuador

De geplande route voor deze week zal ons rondom Quito leiden, naar zowel het noorden als het zuiden, en aan beide kanten van de evenaar. We komen door de weelderige jungle, droge woestijnen omlijnd door cactussen, en op de hoge hellingen van de Cotopaxi-vulkaan. Het team verzameld door H+I Adventures is een eclectische mix. Thomas Vanderham is overgevlogen vanuit Vancouver, terwijl Scotty Laughland ons vergezelt vanuit Schotland, naast een selectie van hun team uit het Verenigd Koninkrijk en Ecuador.

We bereiken een hoogte van wel 4800 meter, wat betekent dat zuurstof schaars is, en met dit in het achterhoofd zal de focus liggen op gravity-georiënteerd rijden, waar niemand van ons de neus voor ophaalt. Om de jetlag te boven te komen, beginnen we met een rit door het eucalyptusbos rondom Quito, voor een pump track-sessie ’s avonds bij het huis van H+I-gids José. De volgende morgen zullen we de tocht goed en wel beginnen.

Ecuador
Ecuador
Ecuador
Stekels in overvloed!

Allereerst is daar Infernillo of ‘de kleine hel’, zoals dit gebied bekendstaat door de overvloedige muggenpopulatie. In werkelijkheid is het meer zoals de hemel. We komen de jungle in over een lint van een oude Inca-trail omlijnd door vegetatie. De poederachtige vulkaanondergrond is diep verscholen in een gebied dat speels rijden aanmoedigt en beloont. In tegenstelling tot de groene openingsdag, banen we ons een weg naar de stoffige omgeving van Chota, een populaire motor-enduro-spot die net zo goed is zonder motor. We rijden door het stof, en Scotty en Thomas komen iets te dicht bij de cactussen lang de trails en brengen de middag door met het verwijderen van de stekels uit hun handen en banden…

Ecuador
Ecuador
Ecuador

De diversiteit van het terrein in Ecuador is ongelooflijk. We zijn nu op driekwart van de weg naar Cotopaxi, we staren naar een ongerept veld waar we het plezier hebben om naar beneden te ‘surfen’ in bochten. Maar dit is nog niet het beste gedeelte… Cotopaxi heeft een laatste onverwachte verrassing voor ons in petto, in de vorm van ‘Heaven’s Ridge’ – een nauwe trail omlijnd met blauwe en rode bloemen, die bij ons allemaal op de lijst met beste trails ooit staat.

Ecuador
Ecuador
Ecuador

De volgende dag wordt doorgebracht met het rijden aan de flanken van Cotopaxi, we eindigen drie uur van de bewoonde wereld in een afgelegen hacienda genaamd El Tambo. We zien een traditionele chagra-cowboy aan het werk terwijl hij het vee bijeendrijft en overgaat tot de orde van de dag op de ranch.

Spaans voor beginners

 • ‘Buenos dias’ – Goedemorgen, goedendag
 • ‘Cuánto cuesta?’ – Hoeveel kost het?
 • ‘Una cerveza por favor’ – Een biertje, alstublieft
 • ‘Salud’ – letterlijk ‘gezondheid’; proost
 • ‘No, muchas gracias’: Nee, bedankt

Nadat we de wereld wakker zien worden rondom Cotopaxi beginnen we ons een weg terug te banen naar Quito via de prachtige Quilotoa Lagune, we rijden langs de rand van de vulkaankrater gevuld met uitnodigend turquoise water. Het is een relaxt einde van de tocht voordat we de bus weer inpakken en richting het vliegveld gaan, voor de daaropvolgende lange vlucht naar huis. Ik wist niet wat te verwachten voordat we in Ecuador aankwamen, maar na een week reizen door een klein deel van het platteland en het ontmoeten van de enthousiaste en gastvrije locals, hebben we een veel beter beeld. Het is een van de meest afwisselende tochten die je je kunt bedenken. Weelderige jungle, dorre woestijnen, en vulkanische hellingen. De trails hier behoren tot de beste en moeten zeker niet over het hoofd gezien worden als je met je fiets naar Zuid-Amerika gaat. Chili, Peru of Argentinië is misschien meer ‘in de mode’ of mainstream, maar Ecuador zou boven aan je lijstje moeten staan!

Accommodatie-opties

Quito heeft een geweldige mix van kleine hotels diep in het historische stadscentrum, en modernere opties.

Een aantal van onze favorieten:

 • Casa Gardenia
 • Hotel Quito
 • Airport Hotel, San José de Puemo

Bike check: Yeti SB5.5

 • Voorvork: FOX Factory 36 160mm Grip 2 orange fork
 • Vering: FOX Factory DPX2 coil shock (Kashima)
 • Aandrijving – Shimano XTR (volledig XTR met XT crank)
 • Remmen – Shimano Saint (203mm en 180mm rotors)
 • Wielen – DT Swiss EX1501 Boost-wielset

24 uur in Quito

Ochtend

Om te beginnen aan je 24 uur in Quito: waarom zou je geen uitzicht willen over de gehele stad, door El Teleférico te nemen, een tram die je meeneemt op een rit van 2,5 kilometer (10 minuten) op de vulkaan Pichincha. Als je op de top bent (maar liefst 4100 meter hoogte), voel je je zo energiek dat je een korte hike kunt maken op de trails van het gebied. Als je terugkomt in de stad, kun je een paar uur doorbrengen door het oude koloniale deel van Quito te ontdekken. Quito wordt beschouwd als de best bewaarde koloniale stad in Zuid-Amerika, en is uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.

Middag

Bezoek La Capilla del Hombre, een kunstmuseum in Bellavista. Dit prachtige museum is het geesteskind van, en huisvest de meest complete collectie van, het werk van de Ecuadoriaanse meesterkunstenaar, Oswaldo Guayasamín. Hij is ook een enthousiast verzamelaar, en het museum toont een uitstekende collectie van onder andere keramiek en metalen kunstwerken.

Avond

Een snelle stop bij je hotel, en dan is het tijd om de stad in te gaan voor een hapje eten en het lokale nachtleven. Je kunt twee verschillende gebieden in de stad bezoeken, afhankelijk van je gemoedstoestand. Als je lokale muziek en voedsel wilt ervaren, ga dan naar La Ronda, de oudste straat in Quito. Als je op zoek bent naar een zeer levendige avond, ervaar dan het nachtleven van Quito in ‘La Mariscal’. In dit gebied zul je veel verschillende opties vinden voor entertainment, zoals bars, clubs, koffietentjes, cafés, restaurants, culturele centra, live muziekshows en veel meer.

Tekst en foto’s: H+I Adventures – www.mountainbikeworldwide.com

Tour page https://www.mountainbikeworldwide.com/bike-tours/ecuador

Social media:

@mountainbikeworldwide
@thomasvanderham
@scottylaughland
@rideshimano

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!