Dit jaar markeert 30 jaar fietsconstructie voor Devinci. Omdat Devinci de dertig jaar bestaan heeft bereikt, zijn ze aan het feesten alsof het 1987 is met een limited editie uitgave van een extra retro-experiment: de YYZ.

“Eén van onze lang geleden verdwenen ontwerpers heeft het originele XYZ-ontwerp bedacht,” zegt Steve Mitchell, een bekend fietsverzamelaar en vertegenwoordiger van Devinci in British Columbia. “Het was een beetje het belachelijke lelijke eendje. We hadden niemand om het ontwerp aan ons uit te leggen, maar we beslisten het ontwerp terug leven in te blazen. Dat is hoe de YYZ is geboren.”

Het verhaal van de creatie: de wortels van het ontwerp van de YYZ leiden terug naar het einde van de ’80er jaren, toen Devinci in de kinderschoenen stond als trendsettende fabrikant van aluminium frames in hun hoofdkwartier in Chicoutimi (Canada). De mountainbikescene was op dat moment even (piep)jong, toen het uitwaaierde vanuit Marin County, Californië (USA) naar de ruige North Shore van Vancouver (Canada). Deze geografische verplaatsing bracht grote veranderingen in het ontwerp van mountainbikes met zich mee. In dezelfde tijd als dat The New Kids On The Block de meisjes deden gillen, sprong de fietsindustrie op de mountainbiketrein in een stortvloed van hardtails met knallende neonkleuren.

Het was een beetje het belachelijke lelijke eendje

“Deze fietsen waren de eerste pogingen tot échte mountainbikes,” zegt Mitchell. “Ze markeerden het begin van de lange bochtige weg waarop de industrie zich bevindt — veel richtingveranderingen en hits… plus een paar missers. De XYZ mag dan geen topverkoop gehad hebben, maar het is één van de meest intrigerende ontwerpen van Devinci van die periode.”

Default Gallery Type Template

This is the default gallery type template, located in:
/home/bikefreaab/www/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/nextgen_gallery_display/templates/index.php.

If you're seeing this, it's because the gallery type you selected has not provided a template of it's own.

De gereïncarneerde YYZ heeft een hoop eigenschappen van het originele ’90-karakter van de XYZ overgenomen: gekruiste bovenbuizen, overal driehoeken en een verhoogde liggende achterbrug. Naast het frame schakelt het 30th anniversary model de teletijdmachine in met onderdelen die meer hedendaags zijn. SRAM, dat in 2017 ook een jubileum viert, heeft vanaf het begin veel bijgedragen op gebied van inspiratie. De aandrijflijn van de YYZ wordt gebaseerd op de XX1 Eagle-groep van de firma uit Chicago. De cockpit komt daarentegen van Chromag uit Whistler. Tenslotte completeren een RockShox-voorvork en stijlvolle Maxxis Skin wall-banden het uiterlijk.

“Tyler Morland van SRAM was geïnteresseerd in de YYZ en hielp ons met de onderdelen om deze droomopbouw mogelijk te maken,” zegt Devinci’s marketing manager Julien Boulais. “We wilden Old School combineren met de nieuwe standaard. Dat houdt ook Boost, een goede reach, een meer relaxte balhoofdhoek en een korte liggende achtervork in.”

Eind jaren ’80 was de XYZ een zeer geavanceerd prototype met een kunstzinnigheid die je zeker zou waarderen als je er door je blitse Oakley Blades naar zou kijken. De YYZ van vandaag is een incarnatie die het feest van destijds doet doorgaan en die tientallen jaren van team- en trailgebaseerde uitvindingen vertegenwoordigt. Deze fiets zal een experimenteel project blijven met een gelimiteerde productie van drie frames, die vanuit niets zijn opgebouwd. “Over het algemeen zijn we een stel gepassioneerde rijders, die een fabriek tot hun beschikking hebben,” zegt Boulais. “We hebben de afgelopen 30 jaar fietsen gecreëerd en gebouwd en we hebben er nog altijd verdomd veel plezier in.”

Tijdens de Sea Otter Classic in april kan het publiek de eerste glimp opvangen van de neo-retro YYZ.

Info

www.devinci.com

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!