“Reizen door Kirgizië met de mountainbike”, zegt Dan. Ik lach en ga verder met mijn beklimming tegen de storm in, in het Torres del Paine nationaal park in Chili. We zijn op een verkennende tocht in het zuidelijkste deel van Zuid-Amerika, en Dan noemt zijn idee voor een nieuw avontuur… omdat hij weet dat dat mijn interesse heeft!

De meeste mensen blijven stil bij de vraag wat ze weten over Kirgizië (Kirgistan). Het is een weinig bekend land, dat de recente geschiedenis van Russische overheersing van zich af probeert te schudden, evenals het negatieve beeld dat de westerse wereld heeft van de ‘stans’. De naam van het land is officieel veranderd naar ‘Kirgizische Republiek’, er is een betere toeristische infrastructuur, en vanuit Turkije vertrekken er dagelijks vluchten naartoe. Dit helpt allemaal om Kirgizië te openen voor de rest van de wereld.

Dat gezegd hebbende, is het land in een vroeg stadium van zijn ontwikkeling. Bishkek en Osh zijn redelijk standaard moderne steden, met bovendien kenmerken van Azië. Maar treed je buiten de steden en verken je de bergen, dan verandert alles. Boeren bewerken hun land nog handmatig, families bakken brood in gemeenschappelijke ovens in het centrum van het dorp, de wegen zijn rustiek en de favoriete wijze van transport is te paard.

Gedurende het afgelopen jaar hebben we dit avontuur gepland, om te rijden niet ver buiten de stad Osh, om zo ver mogelijk op de imposante en onherbergzame Lenin Peak te komen. Dit is een tiendaagse expeditie waarbij we negen uur lang afwisselend hiken en fietsen, een aantal passen van boven de 4000 meter doorkruisen, ons wassen in ijskoude bergbeekjes, slapen in accommodaties die weinig meer zijn dan een vloer en een kleedje, en te maken krijgen met veel regen en stof. Dit alles terwijl we vergezeld worden door zeven paarden en hun eigenaren, die dankbaar onze uitrusting voor de overnachtingen dragen.

Het team bestaat uit Red Bull-rijders Tom Oehler en René Wildhaber, local Dmitry Kalinyuk, videograaf Douglas Tucker (van H+I) en avontuurfotograaf Dan Milner, allen bijeengebracht door ondergetekende. Het is ongebruikelijk voor mij om op een avontuur te gaan dat niet in het teken staat van het ontdekken van nieuwe routes, wat het speciaal maakt. Het is avontuur om het avontuur.

Video

Maar beter nog dan iedere bocht van ons avontuur in Kirgizië te beschrijven, kunnen we de video voor zich laten spreken:

Extra informatie over de rijders:

René Wildhaber groeide op in een boerenfamilie in de bergen van Zwitserland. De fiets zorgde ervoor dat hij de wereld kon ontdekken. Hij is al 20 jaar actief in het wedstrijdcircuit – eerst in de crosscountry, daarna in de downhill. De grootste successen behaalde René in langeafstands-downhillwedstrijden, zoals de Mégavalanche in Alpe d’Huez, die hij zesmaal won. Naast het racen reist hij de gehele wereld over voor avontuur, fotografie en film. 

“Voor mij was het een inspirerende tocht, waarbij ik me heb kunnen onderdompelen in de wereld van nomaden met hun families, yurts, eten, kuddes en paarden. De trails waren ruig en de hoogte veeleisend, maar het uitzicht is de beloning. De levensstijl van de nomaden is voor mij het perfecte voorbeeld om thuis in Zwitserland een eenvoudiger leven te proberen te leiden.”

Website: www.renewildhaber.ch 
Facebook: www.facebook.com/renewildhaber 
Instagram: @renewildhaber

Tom Oehler past graag zijn trialskills toe op zijn fiets en is een goede allround biker. Na zijn competitieve trials-carrière heeft hij zich geconcentreerd op trial-demo’s en avontuurlijke projecten met de mountainbike. Hij staat bekend om zijn technische vaardigheid en creativiteit in haarspeldbochten.

“Onze tocht naar Kirgizië was adembenemend en een waar avontuur. De gastvrijheid van de Kirgiziërs, gecombineerd met de epische bergen, inclusief veel geweldige singletrails, maken de tocht echt bijzonder.”

Website: www.smooth.at 
Facebook: www.facebook.com/tomoehler 
Instagram: @tom_oehler

Tekst: Euan Wilson
Foto’s: Dan Milner
Video: Douglas Tucker

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!