Afgelopen maand is ’s werelds grootste asfalt pumptrack geopend. Tim Smit en zijn team van Velosolutions Benelux adviseerde in het voortraject, en ontwierp en bouwde de pumptrack in de periode van maart tot november 2017. Met een oppervlakte van bijna 14 tennisvelden en een lengte van 500 meter is dit de grootste asfalt pumptrack van de wereld. 

De WielerExperience is een wielerpark op het voormalige Red Band atletiek terrein in Roosendaal. Naast de pumptrack werden daar tevens een wielerbaan en een mountainbikeparcours gerealiseerd. Aannemingsbedrijf KWS Infra nam het project begin 2017 aan en vond in Velosolutions Benelux de perfecte partner voor de bouw van de pumptrack en het mountainbikeparcours.

De pumptrack

Een pumptrack is een soort ‘achtbaan’ voor bijna alles op wielen. Heuvels, kuilen en kombochten volgen elkaar in snel tempo op, en door te spelen met het lichaamsgewicht wordt er snelheid gegenereerd, het zogenaamde “pumpen”. Wanneer de techniek goed uitgevoerd wordt kan men eindeloos doorgaan.

pumptrack 04 © Velosolutions-web

Vanuit de lucht is te zien hoe de 7-zijdige track door een slim gekozen symmetrisch ontwerp uitdaging biedt voor rijders van elk niveau. Er is een kinderbaan opgenomen in het ontwerp zodat de kleinste kinderen met een loopfiets of step gebruik kunnen maken van deze multifunctionele sportaccommodatie.

pumptrack 04 © Velosolutions-webDe pumptrack is TÜV-gecertificeerd en openbaar toegankelijk. Door de asfalt toplaag is er op te rijden met vrijwel alles op wielen, zoals: BMX, mountainbike, skateboard, rolschaats, inlineskate en (stunt)step. Hiermee is de track aantrekkelijk voor een brede doelgroep, van kinderen tot volwassenen, van een beginner met weinig ervaring tot een expert die het uiterste uit zijn of haar sport wil halen. De pumptrack in Roosendaal vormt hiermee een sociale ontmoetingsplaats waar zowel jongeren als ouderen samen de dag doorbrengen en elkaar stimuleren om te bewegen. 

Mountainbikepark

pumptrack 04 © Velosolutions-webNaast de realisatie van de pumptrack was Velosolutions Benelux tevens verantwoordelijk voor de aanleg van het mountainbikepark. Dit park bestaat uit 3 verschillende ‘cross-country’ mountainbikeroutes. De verschillende routes zijn zo aangelegd dat gebruikers van alle niveaus uit de voeten kunnen. Voor de gevorderden zijn er diverse hindernissen aangelegd zoals North Shores (houten vlonders), drop-offs en rockgardens. Bijzonder aan dit bikepark is dat er hoogteverschil is gecreëerd door heuvels van ca. 6 meter hoog te bouwen.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!