Tim Smeenge (24) uit het Drentse Zeegse is een echte specialist van de lange afstand. De sterke eliterijder komt uit voor het KMC-Team en combineert zijn sport met een HBO-studie Bewegingstechnologie. Tim was dit jaar zeer goed op dreef en won onder meer de Noorse Helterittet-marathon. Ook werd hij werd tweede in de Cape Pioneer Trek (met Gerben Mos) en vijfde in de Transalp (met Roel Verhoeven). Bikefreak-magazine was nieuwsgierig naar zijn Lapierre XR 929 Ultimate full-suspension, die bij al deze wedstrijden een belangrijke rol speelde.

De fiets van Tim Smeenge
BIKE Transalp 2019 Copyright: Markus Greber

Eén mountainbike voor twee

De fiets van Tim Smeenge

“Op elfjarige leeftijd ontdekte ik de mountainbike. Mijn vader was een enthousiaste fietser en regelde één mountainbike voor mijn broer en mijzelf, waar we dan samen mee moesten doen. In de praktijk werkte die formule echter niet, want we wilden allebei elke dag fietsen! Mijn grootvader bracht gelukkig uitkomst en kocht een extra bike, zodat dit probleem opgelost werd. Toen ik vijftien was, werd ik lid bij de Noordelijke ATB Club Roden en stond ik aan de start van mijn eerste wedstrijd, waarbij ik meteen een podiumplaats kon pakken. In het begin reed ik voornamelijk crosscountrywedstrijden, maar ik ontdekte dat ik op de lange afstanden beter presteerde. Daarnaast werd de Olympische crosscountrydiscipline door het gebruik van rock gardens en drop-offs steeds technischer en dat hoefde voor mij niet zo. In marathons waar ook wat geklommen moest worden, kon ik mijn vermogen veel beter kwijt.”

KMC Team

Tim maakte in medio 2018 de overstap naar de KMC formatie van Martin Schuttert, waar de focus meer ligt op de marathon. Het mountainbiken combineert hij met een HBO-studie Bewegingstechnologie in Den Haag, waarbij zijn sportervaring natuurlijk goed van pas komt.

De fiets van Tim Smeenge

“Dit seizoen verliep boven verwachting. Ik wist verschillende eendagswedstrijden te winnen, waaronder de Noorse Helterittet-marathon. Daarnaast waren de uitslagen in de etappewedstrijden ook goed. In de Belgische BeMC werd ik vijfde, in de Transalp (met Roel Verhoeven) eindigden wij ook als vijfde en in de Zuid-Afrikaanse Cape Pioneer Trek (met Gerben Mos) droegen we vier dagen de leiderstrui, wonnen we een etappe en werden we tweede in het eindklassement. Deze resultaten in zware wedstrijden waar we tegen profs moesten rijden, geven aan dat we op de goede weg zitten. Het WK marathon in het Zwitserse Grächen was de volgende uitdaging. De opzet was om mijn 53e plaats uit 2018 te verbeteren. Helaas had ik geen goede dag en ik ben uit de race gestapt. De start was prima en ik kon mooi opschuiven, maar ik kreeg heel erg last van mijn maag, waardoor ik geen voeding meer kon opnemen. Mijn doel was top 40 en het is jammer dat dit niet is gelukt. Volgend jaar beter!”

Lapierre XR 929 Ultimate 29er

“Mijn Lapierre XR 929 Ultimate 29er is een full-suspension model van carbon en weegt 10,7 kg. Het is niet de lichtste fiets, maar dat mag je ook niet verwachten van een fully. Als ik een wedstrijd rijd met veel klimwerk en niet te veel ruwe singletracks, dan maak ik de keuze voor mijn hardtail (Lapierre Prorace SAT 929) die op 9,4 kg zit.

Lapierre heeft veel ervaring in de downhill wereld en dat merk je absoluut terug in deze Lapierre XR 929 Ultimate full suspension!”

Het Franse merk Lapierre heeft veel ervaring in de downhillwereld en dat merk je absoluut terug in deze full suspension-fiets. De nieuwe ‘boost’-vorken van Suntour – ik rij met de SR Suntour Axon Werx34 Boost met carbon kroon (100 mm) – zorgen voor een zeer goede demping en dat geeft vertrouwen om hard af te dalen. De achterdemper is een Fox Float DPS Factory Kashima. Tevens heeft de fiets veel zijdelingse stijfheid, waardoor elke trap raak is.”

Magura & Rotor

“De Magura MT8 schijfremmen vind ik zeer fijn. Goede remkracht, gemakkelijk doseerbaar, onderhoudsarm en heel gebruiksvriendelijk. Het Rotor 2 In Power-crankstel (175 mm) heeft een wattagemeter die het vermogen van het linker- en het rechterbeen afzonderlijk meet. Ik wissel de wattagemeter regelmatig om tussen mijn fully en hardtail. Wel grappig; normaal trap ik 51% links en 49% rechts, maar in het voorjaar trapte ik 52% links en 48% rechts op mijn fully. Ik kwam erachter dat het zadel een klein beetje schreef stond. Na een correctie van het zadel zat ik weer op 51/49, de voor mij normale waarde. Als kettingblad heb ik een Rotor Q-ring 36T, waar ik eigenlijk het hele jaar mee rijd, gecombineerd met een SRAM XX1 Eagle derailleur, versteller en 10-50T cassette. De KMC X12 Ti-N Gold/Black ketting is echt topkwaliteit. Ik heb er nog nooit een gebroken. Door op tijd de ketting te vervangen heb ik ook slechts één cassette per jaar nodig.”

DT Swiss & Schwalbe

“Mijn wedstrijdwielen zijn opgebouwd uit DT Swiss 240s Boost-naven, DT Swiss XRC 1200 SPLINE 25-naven en DT Swiss Aerolite straightpull spaken. Bij de banden kies ik normaal gesproken voor de Schwalbe Racing Ralph en Racing Ray 2.25 Snake Skin. Lekbestendigheid is zeer belangrijk in een marathon waar je vaak op je zelf bent aangewezen. De Schwalbe banden houden zich erg goed op vele verschillende ondergronden. De combinatie Racing Ralph / Racing Ray gebruik ik bij het grootste deel van mijn wedstrijden. Ze bieden grip onder zowel droge als natte omstandigheden. Stuur, stuurpen en zadelpen zijn van XLC, terwijl het Velo Angle Rise+ zadel een goede combinatie is van zitcomfort en een laag gewicht.”

De fiets van Tim Smeenge

Specificaties

MODEL Lapierre XR 929 Ultimate 29” Gewicht 10,7 kg • FRAME • Materiaal Carbon Hoogte Large (56) • Voorvork SR Suntour Axon Werx 34Boost Carbon kroon / 100 mm Achterdemper Fox Float DPS Factory Kashima GROEP • Remmen Magura MT8 schijfremmen Balhoofdstel FSA Orbit 1.5E ZS NO.57ECF • Bottom Bracket Sram DUB Pressfit 92 • Crankstel Rotor 2 In Power 175 mm • Kettingblad Rotor Q-ring 36T • Pedalen Shimano XTR M9100 • Versteller Sram XX1 Eagle trigger • Derailleur SRAM GX • Cassette SRAM XG-1295 Eagle Cassette / 10-50T • Ketting KMC X12 Ti-N Gold/Black • WIELEN • Naven DT Swiss 240s boost • Spaken DT Swiss Aerolite straightpull • Velgen DT Swiss XRC 1200 SPLINE 25 • Banden Schwalbe Racing Ralph / Racing Ray 2.25 Snake Skin • VERDERE UITVOERING • Stuur XLC / 710 mm breed • Stuurpen XLC / 110 mm / -7º Zadel Velo Angle Rise+ • Zadelpen XLC 31.6 mm • Bidonhouder Specialized Zee Cage • Handvatten Velo Cinch

Contact

Lapierre (Accell)
Industrieweg 4
8444 AR Heerenveen (NL)
www.accell-group.com
www.lapierrebikes.com

Tekst: Jim van Overbeek
Foto’s: KMC MTB Team / Zoon Cronje; www.zcmc.co.za

Magazine Blog © Bikefreak-magazine

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!