Kjell van den Boogert (23) uit het Noord-Limburgse Middelaar mag zich de eerste E-mountainbikeprof van Nederland noemen! Kjell komt uit voor het CST-Sandd-Bafang MTB Racing Team van Bart Brentjens en is een ervaren crosscountry- en endurorijder. Daarnaast is hij als afgestudeerd ingenieur aan de Universiteit van Twente nauw betrokken bij de ontwikkeling van een American Eagle E-Bike prototype met Bafang motor. Dit seizoen werd hij al tweede in Albstadt, maar zijn hoofddoel is het allereerste WK E-Bike in het Canadese Mt. Sainte-Anne.

Mountainbiken en studeren

De fiets van… Kjell van den Boogert

“Als negenjarige jongen ben ik voor het eerst gaan mountainbiken”, vertelt Kjell. “Mijn opleiding kreeg ik, samen met mijn zus Britt, bij Mountainbikevereniging ‘Licht Verzet’ in Nijmegen.” De ouders van het sportieve tweetal kwamen uit de schaatswereld – moeder Petra Moolhuizen was oud-Nederlands schaatskampioene Sprint en vader Erik was een sterke marathonschaatser – en de goede prestaties lieten dan ook niet lang op zich wachten. Kjell concentreerde zich op de crosscountry, werd 13e bij het WK junioren, 2e op het NK beloften en ontving de prijs voor ‘Mountainbiketalent van het jaar’. De laatste jaren kreeg zijn studie werktuigbouwkunde aan de Universiteit van Twente voorrang en strooide de ziekte van Pfeiffer roet in het eten, maar hij bleef actief in de enduro-discipline, waardoor hij vooral zijn techniek verbeterde.

Brede rol

De fiets van… Kjell van den Boogert
CST E-Bike UCI Mountainbike World Cup Nove Mesto 2019
De fiets van… Kjell van den Boogert

Als afgestudeerde ingenieur kon hij geen ‘nee’ zeggen tegen het voorstel van oud-Olympisch kampioen Bart Brentjens, teammanager van het CST-Sandd-Bafang MTB Racing Team, om mee te denken bij de ontwikkeling van een American Eagle E-Bike prototype. “Vrijwel vanaf het begin ben ik betrokken geweest bij het ontwerp, waarbij de motor van ons Chinese partnerbedrijf en sponsor Bafang een grote rol speelde. Bafang (Chinees voor ‘Have fun’) is een toonaangevende firma van e-mobility componenten en complete systemen, met verkoop in Europa, China en de Verenigde Staten. Besloten werd dat ik het prototype zou gaan testen in de nieuwe E-Bike wedstrijden onder de vlag van de UCI. Technische parkoersen liggen mij goed. In het Zwitserse Ascona had ik helaas een lekke band terwijl ik op de vierde plaats lag, maar in het Duitse Albstadt reed ik mij met een tweede plaats al op het podium. Hoofddoel dit jaar wordt het allereerste WK E-Bike in het Canadese Mt.-Sainte Anne. Daarnaast ben ik ook techniektrainer voor de crosscountryrijders van het team en spring ik bij als mecanicien. Mijn rol is dus heel breed!”

American Eagle E-Bike prototype

De fiets van… Kjell van den Boogert
De fiets van… Kjell van den Boogert

“Deze American Eagle E-Bike is een prototype, voornamelijk gericht op de wedstrijdsport. Het speciaal gevormde carbon frame is afgemonteerd met een DT Swiss F535 ONE 150 mm voorvork en een DT Swiss R535 ONE achterdemper – op technische trails beslist een voordeel. De Bafang M500 middenmotor zit vakkundig geïntegreerd ter hoogte van het bottom bracket en ook de accu is binnenin het frame geplaatst. De motor weegt 3 kg en het totale gewicht van de bike komt uit op 20,2 kg. De UCI heeft wel een aantal harde eisen tijdens de wedstrijden: de E-Bike mag een nominaal vermogen leveren van 250 Watt, de trapondersteuning mag gaan tot maximaal 25 km/u, extra accu’s mogen niet worden meegenomen en fiets- en accuwissels zijn niet toegestaan!”

Aandrijving en gear-sensor

De fiets van… Kjell van den Boogert
De fiets van… Kjell van den Boogert

“De SRAM XX1 Eagle groep wordt gecombineerd met een Bafang 175 mm crankstel, een Bafang 32T kettingblad, een SRAM XX1 Eagle 10-50T cassette en KMC X12 Ti-N ketting. Een uiterst handige functie is de gear-sensor.

Een uiterst handige functie van dit American Eagle E-Bike proptotype is de gear-sensor!

Hierdoor schakelt de motor kort uit tijdens schakelen, waardoor de schakelacties een stuk soepeler verlopen. De E-Bike wedstrijden zijn voor iedereen nieuw, dus dat betekent veel uitproberen en de feedback meenemen naar de volgende test. Tijdens een race ga ik zoveel mogelijk voluit. Met een volle accu en een strategisch plan kun je in principe de wedstrijdduur van een uur goed aan.”

Wielen en details

De fiets van… Kjell van den Boogert

“De DT Swiss naven en 29er velgen worden gecombineerd met DT Competition straight pull spaken en CST banden. Ook met de banden zijn we volop aan het experimenteren. Verdere details zijn een FSA stuur en stuurpen, een KS LEV CI 175 mm zadelpen en een Selle Italia X-LR Kit Carbonio superflow zadel. De samenwerking met Bafang is uitstekend. Wij overleggen nauw samen en naar onze feedback wordt goed geluisterd. Alles in de software van de motor kan naar wens worden aangepast. Deze American Eagle E-Bike is echt een prototype en is dus op dit moment nog niet te koop. Ik zie de E-Bikes als een aanvulling op onze sport. Deel uitmaken van een team dat een bike ontwikkelt en met die bike dan zelf wedstrijden te rijden; dát is een combinatie die mij altijd heeft aangetrokken. Super om dit nu te realiseren!”

Specificaties

MODEL American Eagle Prototype E-Bike 29” • Gewicht 20,2 kg • Framemateriaal Carbon Hoogte Medium • Voorvork DT Swiss F535 ONE 150 mm Achterdemper DT Swiss R535 ONE Motor Bafang M500 Remmen Magura MT8 Raceline schijfremmen Balhoofdstel FSA no.75E • Bottom Bracket Bafang M500 (motor) • Crankstel Bafang 175 mm • Kettingblad Bafang 32T • Pedalen HT Leopard M1 • Versteller SRAM XX1 Eagle • Derailleur SRAM XX1 Eagle (met gear-sensor) • Cassette SRAM XX1 Eagle / 10-50T • Ketting KMC X12 Ti-N Gold/Black • Naven DT Swiss 240S / 28-gaats • Spaken DT Competition Straight Pull • Velgen DT Swiss EX1501 Spline One 30 (30 mm binnenbreedte) • Banden CST Bicycle Tires • Stuur FSA K-Force (9° back sweep, 0° up sweep) • Stuurpen FSA SL-K (80mm, -20°) Zadel Selle Italia X-LR Kit Carbonio Superflow • Zadelpen KS LEV CI 175mm • Bidonhouder Tacx side bottle cage • Handvatten ESI Grips Racers Edge

CONTACT

American Eagle
https://americaneagle.online/nl/
www.bartbrentjensofficial.com

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!