In in de buurt van Latsch, Zuid-Tirol werd naast de Stumpjumper FSR eveneens een nieuw model voor dames voorgesteld. Omdat de vraag naar serieuze trailbikes ook bij dames steeds groter wordt, vond Specialized de tijd rijp om hierop te antwoorden met de Rhyme. De modellen hebben allen een overtuigende 27,5″-geometrie voor een direct en speels stuurgedrag, dempers die met de Women’s Rx Trail Tune speciaal zijn afgestemd op dames, geoptimaliseerde contactpunten (zadel & handvatten), praktische SWAT-integratie en liefde voor zinvolle details. 

Specialized Rhyme: grenzen? Die zitten tussen de oren!

Specialized Rhyme Expert Carbon 650b

Rijgedrag

Trailbikes moeten echte duizendpoten zijn: ze moeten efficiënt klimmen, maar tegelijkertijd bergaf veel zekerheid en voldoende reserve bieden. De nieuwe Rhyme slaagt hierin met vlag en wimpel.

 • trail-geometrie voor 27,5″ wielen
 • vlakkere balhoofdhoek: 67,0º – 67,5º
 • voldoende veerweg met 150 mm voor en achter
 • korte liggende achtervork (420 mm)
 • lage trapas: 335 mm – 336 mm

Efficiëntie

Zonder efficiëntie is een trailbike niets waard. De Rhyme is zo gebouwd, dat je niet teveel inspanning moet doen om boven te komen, om dan razendsnel en gecontroleerd terug het dal in te rijden.

 • Women’s Rx Tune – in nauwe samenwerking met de leveranciers van de dempers, zijn alle veerelementen aan de eisen van traildames aangepast. De veercurve is geoptimaliseerd voor een relatief lichter gewicht van de rijdster, zodat de volledige veerweg gebruikt kan worden. Dit is een vereiste voor volledige controle en veiligheid op de trails
 • FSR – het veersysteem waarvan de achterbouw onafhankelijk is van de invloeden van de rijder, verzorgt een optimaal bodemcontact in iedere situatie: voor allroundgebruik is het FSR-systeem nogmaals in detail verbeterd. Het werkingsprincipe is echter behouden gebleven, evenals de waterdichte industrielagers op alle draaipunten.

Praktische details

Het is belangrijker dan ooit om op alle verrassingen op de trails voorbereid te zijn. Door integratie van gereedschap en opbergruimte aan en in het frame, heb je al het nodige automatisch bij je.

 • in de bovenbuis vind je een minitooltje
 • sommige modellen hebben de SWAT Top Cap Chain Tool (kettingpons mét verbindstukje), evenals een Zee Cage-bidonhouder
 • in de onderbuis van de FACT carbon frames is het SWAT-compartiment aangebracht.Specialized SWAT compartmentDe onderbuis is vanaf de balhoofdbuis tot vlakbij de bracketas hol en met een eenvoudig te openen en te sluiten deurtje kan je dus bijvoorbeeld een binnenband, een jack en wat energierepen in je frame vervoeren in plaats van in een rugzak. De frames zijn speciaal gebouwd op de integratie van het compartiment en verliezen niets aan stijfheid en stabiliteit. Door middel van een speciale neopreen hoes wordt de inhoud op zijn plaats gehouden en voorkom je ongewenst gerammel. Ook de loop van de geïntegreerde kabels worden niet door het compartiment aangetast.

Nog meer details

 • een duidelijke modellenlijn. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen de EVO- en standaardmodellen. Er is een vlakkere balhoofdhoek, lage trapas en korte achterbouw op alle fietsen.
 • iedere Rhyme heeft de nieuwe Command Post IRcc met de nieuwe microverstelbaarheid: je vindt hiermee snel de gewenste zadelhoogte
 • iedere fiets heeft geïntegreerde kabels en Shimano-schijfremmen
 • ieder model is compatibel met een dubbel voorblad, dat mogelijk wordt gemaakt door de ‘Taco Blade’ in verbinding met de nieuwe zitbuis en aangepaste sturing van de demper.
 • de Rhyme heeft bovendien de bredere Roval Traverse-velgen, zodat de banden hun optimale vorm behouden, meer tractie bieden en ook bij een lage luchtdruk stabiel op de velg blijven zitten.

6Fattie

Specialized 6FattieMet 6Fattie werpt Specialized zich op de 27,5+ trend. Ook de Rhyme is verkrijgbaar met deze ‘plus size’-bandenmaat. Meer tractie en over kleine oneffenheden zweven – maximale controle, veel snelheid en ultiem rijplezier. In de trailuitvoering heeft de Rhyme een geoptimaliseerde, 148 mm brede achterbouw, wat een trailbike oplevert, die nieuwe maatstaven definieert op vlak van grip en controle. De 6Fattie-uitvoering is verkrijgbaar in M5 aluminium of FACT carbon en heeft een bandencombinatie die voor optimale grip zorgt: Putgatory 6Fattie/Ground Control 6Fattie. Orienteer je als volgt: bij de 6Fattie-modellen ligt de focus op controle en bij de 27,5″-modellen ligt de focus op wendbaarheid.

Nu reeds verkrijgbare modellen:

 • Rhyme Expert Carbon 650B
 • Rhyme Comp Carbon 650B
 • Rhyme Comp 650B

Info

De 2016 Rhyme-modellen met 27,5″-wielen zijn nu al verkrijgbaar bij je speciaalzaak. De 6Fatties worden in de herfst verwacht.

www.specialized.com

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!