Je hebt het nodig, anders ga je geen meter vooruit. Je verbruikt het, je tankt het: energie. De grootste groep MTB’ers en wielrenners rijdt – nu nog – au naturel. Dat wil zeggen: op eigen gekweekte energie. Een prestatie op zich! Op zoek naar betere prestaties, meer duurvermogen en hogere snelheden zijn er tal van keuzes die je kunt maken, moet maken. Vergeet het sportplezier niet. Ook dat is afhankelijk van de energie die je tankt en verbruikt. Zoek de juiste balans.

Balans. Het perfecte woord. Zonder ‘balans’ ga je met de voet aan de grond. Onherroepelijk. Welke brandstoffen heb je tot je beschikking? Dat zijn er in feite vier: koolhydraten, eiwitten, vet en alcohol. De laatste mag je al direct doorstrepen! Jammer? Alcohol levert weliswaar 7 kcal/gram aan energie, het is ook puur vergif voor je lichaam. Je lichaam zal hard werken (energie verbruiken) om alcohol zo snel mogelijk af te voeren. Energie die je hard nodig hebt om de pedalen rond te krijgen. Blijven er drie over. Vet is de winnaar wat betreft energie per gram: 9 kilocalorieën maar liefst. Kies je de juiste vetten, dan is dat geen probleem. Je hebt vet nodig als energiebron. Je kunt er veel van opslaan in je lichaam en het is ideaal als energiebron bij duurinspanningen. Echter, het omzetten van vet in vetzuren (vetverbranding) kost relatief gezien veel zuurstof en is dus niet efficiënt om als hoofdbron te gebruiken. Ongeveer 30% van de calorieën wordt verbruikt bij de verbranding. Dan houd je netto nog 6,3 kcal over. De opgeslagen vetten verbruik je – relatief gezien – veel bij inspanningen van matige intensiteit, bijvoorbeeld een extensieve training.

Blijven over: eiwitten en koolhydraten. De eerste wil je vooral gebruiken als bouwstof en niet als energiebron. Train je veel, neem je weinig koolhydraten tijdens training en eet je weinig (eiwit) direct na een training, dan bestaat op den duur kans op ‘overtraining’: futloosheid, mentale spanning, vermoeide benen. Je komt niet meer vooruit. Je bent eiwitten gaan gebruiken als brandstof in plaats van bouwstof! Koolhydraten blijven de meest efficiënte brandstoffen. Makkelijk beschikbaar voor het lichaam, maar slechts in beperkte mate op te slaan in je lichaam. De maximale tank (gevuld) is voor ongeveer 1,5 uur inspanning. Dat betekent dus dat je heel wat kilocalorieën moet bijtanken bij een duurinspanning (koolhydraat: 4 kcal/g) in de vorm van cakejes, gelletjes, energiereepjes en uiteraard een goede sportdrank met de juiste balans koolhydraten. Zelfs extra snel toegankelijk eiwit tijdens je inspanning is soms erg handig (bijv. Born Iso Pro+ met Peptopro®). Dit verlengt je duurvermogen!

Voor een gezond sportlichaam, moet er een evenwicht zijn in de hoeveelheid energie die de voeding levert en de hoeveelheid energie die het lichaam verbruikt. Balans! Mannen verbruiken gemiddeld, zonder extreme inspanningen, 2500 kcal per dag; vrouwen 2000 kcal per dag. Gemiddeld!

Dan rest nog een 5e populaire brandstof te benoemen: elektriciteit. De e-MTB is in de Alpenlanden al razend populair. Hoe steiler de trails, hoe meer er behoefte is aan extra energie, blijkbaar. Er is iets voor te zeggen. In het vlakke Nederland komen we nog goed weg met de natuurlijke voedingsbalans. Maar hoe lang gaat dat nog duren? Eigen ervaring: niets is zo frustrerend om voorbijgestoken te worden door iemand die elektriciteit tankt. Zeker als je het niet in de gaten hebt… Alles in balans, heb je nog het nakijken!

Roy Slangen is Weekend Warrior en doet Business Development
bij BORN Sportscare B.V.

Bikefreak-magazine