Mijn laatste echte fietsvakantie dateert alweer van enkele jaren geleden. Heerlijk, zonder televisie en verstoken van alle wereldnieuws ergens in de Franse Alpen in alle rust kilometers maken. Vaak in combinatie met een bezoek aan de Tour de France (weg rust) en vaak ook: ontzettend lekker warm weer! Fietsvakanties. Of je nu op de MTB of op de racefiets stapt: een fietsvakantie, dat is iets waar je lang van tevoren naar uitkijkt, samen met je fietsmaatje(s), toch? 

Combineer je jouw actieve vakantie met een granfondo, dan is het heel andere koek. Dan is voorbereiding vereist en wordt je vakantie geen vakantie, maar jouw eigen WK: je wilt je doel bereiken en het liefst nog boven verwachting goed presteren. Je moet immers een verhaal hebben voor de thuisblijvers. Je gaat op vakantie met ambitie. En… om je maatjes wellicht een lesje te leren, want zij worden dan vaak ‘concurrenten’.

Ik heb me ooit ingeschreven voor La Marmotte. Ziek vlak voor de tocht en nauwelijks getraind vertrok ik met mijn ‘concurrenten’ een week voor deze granfondo naar Bourg d’Oisans. Het voornemen was om niet deel te nemen, gezien het beperkte vermogen in mijn lichaam op dat moment, maar na een weekje in de Alpen werden de benen beter en dan kriebelt het toch. Concurrenten werden knechten – waarvoor alsnog dank – en door de belabberde voorbereiding werd de finish uiteindelijk niet gehaald (mede door hagel, regen, sneeuw en wind). Na 3 cols was het lichaam leeg en zonder energie.

En daar gaat het vaak mis. Energie. Bij granfondo’s en grote MTB-marathons kun je rekenen op fourage onderweg. Het is echter aan te raden om je eigen sportvoeding mee te nemen op jouw fietsvakantie. Je lichaam is hieraan gewend en dat zal altijd de prestatie ten goede komen. Bovendien bevalt de smaak – want anders had je het niet gekocht – en dat weet je nog niet van hetgeen je bij de ravitaillering krijgt aangereikt! Les 1. Elke 10 kilometer drink je dan ongeveer 250 ml Iso Pro met in het begin een Xtra Bar erbij en later een Super Liquid Gel. Voor een granfondo als La Marmotte kom je dan uit op 5 grote bidons met Iso Pro, 4 Xtra Bars, 4 Flapjack Bars (verandering van spijs doet eten!) en 5 Super Liquid Gels. Dat valt dus alleszins mee en is makkelijk weg te stoppen in je wielershirt. Het is belangrijk om voldoende te blijven drinken. Bij warm weer klinkt dat logisch, maar ook bij regen, sneeuw, wind en hagel is dit van even groot belang: minimaal 500 ml per uur!

Hier ging ik de mist in tussen Croix de Fer en Télégraph. Letterlijk en figuurlijk. De fietsvakantie was heerlijk, maar op D-Day was het strompelen, elastiek hangen, verzuipen en weer bovenkomen. Kortom: pijn lijden. Ook dát is ‘vakantie’: granfondopijn.

Met de kennis van nu, was ook de slotklim een mooie uitdaging geweest. Iedereen een fijne vakantie gewenst, geniet en zorg voor mooie verhalen!

Voor sportvoedingsadvies contacteer BORN via info@born.eu

Bikefreak-magazine