Indian Summer. Of niet?

Als ik de pen laat beginnen met schrijven aan deze column – zo begin ik écht nog – is het november en niet minder dan 18 graden Celsius. Buitentemperatuur. Niets zo veranderlijk als het weer. Het kan dus goed zijn dat als jij deze column leest, hier, nu, op dit moment, het buiten matig vriest en de winter eindelijk de indian summer heeft verdreven. Misschien regent het wel. Je leest deze column tenslotte in Nederland of België.

Regen of kou dus. Herfst of winter. Jij laat je natuurlijk niet stoppen in jouw trainingen door een beetje neerslag of een paar graden vorst, toch? Ik wel, overigens. Ik bekende in een vorige column al dat ik een mooiweerfietser ben. Lees: droogweerfietser. Ik voel liever geen nattigheid. Terug naar jou, MTB’er.

Trainen in de regen of op natte ondergrond vraagt veel van je materiaal, maar ook van je lichaam. Trainen in kou is nog extremer. De koude lucht die je inademt is minder vochtig, waardoor er meer vochtverlies optreedt via de luchtwegen. Hoewel je minder zweet, zul je toch moeten blijven drinken. Het energieverbruik is tijdens tochten in koud weer niet minder! Méér zelfs. Om je lichaamstemperatuur op peil te houden, moet de kachel zelfs iets hoger opgestookt worden, wat juist meer calorieën kost. Koolhydraten zijn dus ook bij trainingen in november net zo belangrijk. Een energiereep voor het vertrek: doen. Dit zorgt al voor wat hout op de kachel. Indian summer of wintertemperatuur: Carbo Peptopro Energy van Born of Energy Drink van Maxim, een koolhydraatrijke sportdrank zit in je bidon! Als je je eigen prestatie tenminste serieus neemt. Je drinkt 30-60 g koolhydraten per uur. Basta!

Je kleding. Deze mag/moet modieus zijn, ook in de winter. Belangrijker is functionaliteit (je rijdt toch minder mensen tegemoet dan op een zonnige lentedag). Bij koud weer zijn minimaal drie lagen kleding aan te raden, waarbij ademende onderkleding de basis vormt en een regenjas of windjack de buitenste laag. Voor noodgevallen. Zorg ervoor dat je niet te nat en bezweet raakt én blijft, want dan koelt je lichaam juist snel af. Tot slot een dikke tip: een muts of buff onder de helm! Zo beperk je het warmteverlies via je hoofd, houd je de grijze massa ‘daarboven’ op temperatuur en ga je niet nog gekkere dingen doen.

Tip numero 2: denk eens aan een spierverwarmende crème of beschermende zalf. Deze zorgen voor een aangenaam warmtegevoel, isoleren lichaamswarmte én zorgen voor een betere doorbloeding van de spieren. Je kunt zo je lichaam – en met name voeten, knieën en andere slecht doorbloede lichaamsdelen – beschermen tegen winterse kou of regen. Een lekker warme onderrug? Het werkt! Natuurlijk reageert elk lichaam anders op kou én deze crèmes. Voor ex-cyclocrosser Bart Wellens kon het niet heet genoeg zijn. Hij smeerde – in dit specifieke geval – Born Warm Up in combinatie met Protect Extra (een beschermende zalf), maar het moest heter. Uiteindelijk hebben we voor hem een custom made component geproduceerd, dat hij aan de verwarmende crème kon toevoegen. Veel te heet voor de massa, ideaal voor Bart. Hoe heter, hoe beter? Absoluut niet. Elke ‘Bart’ is anders. Het warmte-effect is ook maar één aspect. De etherische oliën en kruiden zorgen voor een dieptewerking: een betere doorbloeding van je spieren. Heel belangrijk!

Helden van de winterse singletracks en kletsnatte trails: geniet van de omgeving. Herfstkleuren. Winterse landschappen. Mocht de nazomer de winter blokkeren, vergeet deze column dan voor nu. Trek je korte broek aan. Vul je bidon met een isotone dorstlesser en werk je trainingen af als nooit tevoren. Je tweede lente. Mocht het KNMI toch nog winter voorspellen… Een gewaarschuwd MTB’er rijdt met twee keer zoveel plezier. Elke keer weer. Weer of geen weer.

Roy Slangen is Weekend Warrior en doet Business Development bij BORN Sportscare.

Bikefreak-magazine