Wake-up call

Ik word wakker. Ik sta op. De eerste hindernis van de dag dient zich dan al aan: geruisloos richting badkamer. Dit lukt zelden, er zijn te veel boobytraps. Een tube tandpasta op het randje van de wastafel. Een flacon Alpecin-cafeïneshampoo – te laat ontvangen presentje – staat klaar voor een duik naar de bodem van een douchecabine, wachtend op het laatste zetje als ik me omdraai. Alleen een ninja zal zonder geluid te maken de badkamer weer kunnen verlaten.

Eenmaal aangekleed zet ik koers richting werkplek. Een laatste check: niets vergeten? Jawel, het ontbijt. Eigenlijk niet vergeten, maar verwaarloosd. De weegschaal ‘ontbijt’ vs. ‘10 minuten extra bedtijd’ slaat meestal door naar de laatste (in)activiteit. En ik weet beter: er zijn 1001 goede redenen om wel te ontbijten.

Een gebrek aan concentratie? Komt allemaal doordat je niet ontbijt. Wanneer je wel ontbijt, lach je ook vaker. Zonder ontbijt ben je minder vrolijk, zuurpruim! Ontbijt niet alleen voor jezelf, maar ook voor je collega’s en huisgenoten. Futloos? Dat komt door een gebrek aan ontbijt. Zonder basis in de ochtend heb je minder energie. Je lichaam heeft immers zeker 8 uur geen voedingsstoffen meer binnengekregen en schreeuwt om voedsel. Ontbijten is net als koersen. Eet op tijd, anders demarreert de dag van je weg en blijf je verdwaald, futloos en chagrijnig – en dus alleen – achter! Eet. ’s Ochtends. Voor een vrolijk ‘goedemorgen’.

Geen tijd is geen excuus meer. Als je moeite hebt om ’s ochtends te eten, dan kun je een ontbijtbox meenemen voor onderweg of op het werk. Een andere optie: bereid je ontbijt de avond van tevoren voor. Scheelt weer een aantal minuten in de ochtend en zo verdeel je je tijd tussen bed en ontbijt (ontbijt op bed is een zeldzaam feestje, geen dagelijkse realiteit).

Een degelijk ontbijt levert tussen de 300-400 kcal. Neem bijvoorbeeld havermout of muesli. Krokante muesli dan weer niet, want te veel suiker. Een andere goede optie is een volkorenboterham belegd met magere kaas of een mager stukje beenham of kipfilet. Heb je trek in iets zoets? Vruchtenhagel, honing en halvajam zijn goede alternatieven voor chocopasta. Je kunt er dus van genieten, van het ontbijten.

Voor een sportieve inspanning is een goede maaltijd in de ochtend natuurlijk van levensbelang. Zonder energie op je fiets of mtb stappen, daar word je niet vrolijk van. Ik word ook chagrijnig als ik word ingehaald door de postbezorger. Gelukkig zijn er voldoende smakelijke en snelle mogelijkheden om tot een goed ontbijt te komen. Nachtrust is voor sporters immers nog belangrijker; de Tour werd niet voor niets gewonnen in bed (inzicht van Joop Zoetemelk). Die 10 minuten extra de beentjes hoog zijn dus dubbel zo belangrijk. En Joop kan het weten. Niks mis met een snel bordje Brinta! Breek de dag, tik een eitje – ook goed. 3 Minuten magnetron en je hebt een sportcake van Born gebakken, die je voorziet van voldoende calorieën als basis voor jouw sportieve prestatie vandaag. Perfect! Keuze te over dus. Hup, dat bed uit en ontbijt!

Ik schrijf deze column tijdens mijn ontbijt: een volkorenbeschuit met kaas. Heerlijk.

Mijn wake-up call! 10 Minuten vroeger dan normaal.

Roy Slangen is Weekend Warrior en doet Business Development bij BORN Sportscare.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!