Zomerse zon(de)

Ik heb er meerdere. Jij hebt er vast ook één. Of twee. Of net zoveel als ik. Ik heb er genoeg. Schaam je dus vooral niet! Het hoort erbij. Voor op de fiets heb ik er maar één. Op sterkte. Geen luxe, ab-so-luut niet: het is een onmiskenbare must-have. Tenminste… dat zou het moeten zijn. ‘Zonder’ verdragen mijn ogen het licht niet. Net zoals je je grootste orgaan insmeert met een zonnebrandcrème ter bescherming, hebben je ogen ook iets nodig tegen verbranding door de zon: een goede zonnebril met UV-label.

Zit je lekker een paar uur in het zadel in de felle zon – zonder bril –, dan zou zo je hoornvlies kunnen verbranden. Brandende ogen. Been there, done that! Gelukkig verdwijnt het ongemak vaak snel; een herstelslaapje doet wonderen. Pas op: UV-straling houdt geen verband met warmte! Ook op een koele zomerdag kan deze sterk zijn. Mijn credo: “Be cool!” Met zonnebril.

Dan de huid. UV-A-straling en UV-B-straling kunnen het DNA van de huidcellen beschadigen. Het gebruik van een zonnebrand met een goede beschermingsfactor is net als de zonnebril te belangrijk om te verwaarlozen! Gevolg van de straling: rimpelvorming. Smeren staat gelijk aan jong en gezond blijven. Ook voor stoere wielrenners en mountainbikers! Een licht huidtype? Verbrand je snel? Sun Protection Factor 20 of 30 beschermt je. In de zomer moet het gebruik van de zonnebrandcrème, net als het bezit van een goede zonnebril, deel uitmaken van de ideale voorbereiding. Insmeren doe je 30 minuten voor de start.

Gelukkig heeft de zon meerdere kanten; zo is zonlicht nodig voor de aanmaak van vitamine D. Gratis. Belangrijk voor spieren en… vitamine D zorgt voor spierkracht en snelheid. Extra vitamine D kan prestaties verbeteren bij sporters met een tekort. De zomerse zon slecht? Absoluut niet.

Geniet met mate. Met een voldoende hoge beschermingsfactor. En een zonnebril, het liefst een modieuze. Het oog – van de ander – wil ook wat!

(Vergeet vooral niet te genieten van alle goeds van de zomer!)

Roy Slangen is Weekend Warrior en doet Business Development bij BORN Sportscare.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!