Mooiweerfietser
Flashback. Mijn eerste échte ervaring op een mountainbike was in een tijd dat een MTB nog voor all terrain gebruikt kon worden. Aangespoord door mijn Umfeld (waarvoor dank) zat ik plots op een ATB. Belangrijk: ik ben opgegroeid in het Limburgse heuvelland, precies tussen de Cauberg en de Keuteberg. De benaming mountainbike past daardoor veel beter in deze column. Mijn eerste rit, onder begeleiding van mijn ervaren grote broer, ging direct richting Keuteberg. Gelukkig lieten we deze links liggen. Onder aan de klim werd gekozen voor het onverharde pad dat geleidelijk zijn weg omhoog zoekt. Na afloop van mijn ‘debuut’, na 20 kilometer, was de conclusie: zeer netjes. Helemaal kapot.
Hoe kon het komen dat ik zo kapot ging? Na analyse van mijn fiets, en die van mijn broer, zag ik wat ik miste: een bidon met energie voor onderweg. Via de lokale fietsspecialist was dat snel geregeld. Ik ontving voor een nette prijs een heel pakket sportvoeding, inclusief een witte bidon met rode dop. Een speciale aanbieding voor mij en alle andere klanten. Vanaf dat moment werd dit míjn merk sportvoeding. BORN. Ik was nu klaar voor een nieuwe uitdaging.
Sportvoeding dus. Een belangrijk detail. Te vaak onderschat. Beginners, zelfs profs, komen ongetwijfeld een keer de man met de hamer tegen. Een stomme fout. Je kunt jezelf wel voor je kop slaan. Herstel: Ik kan mezelf wel voor de kop slaan. De juiste sportvoeding op het juiste moment verhoogt het sportplezier. Geen man, geen hamer. Drink voldoende, was mijn eerste harde les – één bidon per uur. Nu lijkt 500 ml veel, maar het is écht nodig. Het is vaak not done om op korte ritjes een bidon mee te nemen. Helemaal niet stoer. Maar toch… bij inspanningen, zeker bij warm weer, moet je blijven drinken om je lichaam fris te houden. Eerlijk is eerlijk: ik drink vaak nog steeds te weinig, met als gevolg dat ik nog vaak he-le-maal uitgeput en loom de rest van de dag moet zien te overleven. Het kan dus anders. Ik heb het zelf in de hand. De wielersport is een harde leerschool. Ik zit wel vooraan in de klas, maar ben een dromer.
Drinken, drinken en nog eens drinken. Maar wat? En wanneer? Les 1: drink in ieder geval voordat je dorst krijgt. Kwestie van discipline: elk kwartier een paar ferme slokken dorstlesser drinken. Mogelijk aangevuld met een mooie combinatie koolhydraten (2:1 glucose/fructose in bijvoorbeeld de BORN ISO PRO) zorgt zo’n drank ervoor dat de vochthuishouding en energiehuishouding in de basis uitstekend geregeld zijn. Als je dan elk uur een energiereep – en later in de training of wedstrijd een vloeibare energiegel – neemt, ben je de man met de hamer wel de baas. Is dat alles? Nee, morgen is er weer een dag! Koolhydraten leveren energie tijdens de inspanning, maar de combinatie koolhydraten/eiwit is belangrijk voor het herstel van je lichaam. Eet/drink daarom binnen een half uur na je training koolhydraten en eiwitten, bijvoorbeeld in de vorm van een recovery shake. Ook na een avondtraining. Zo wordt de voorraad glycogeen (brandstof opgeslagen in jouw spieren) het snelst aangevuld en zorgt het eiwit voor herstel en opbouw van je spieren. Kortom: je wordt sterker, beter. En… je wordt serieus genomen. Voldoende drinken op de fiets.
Mijn carrière in mountainbiking nam nog even een vlucht toen ik tegen een voor mijn gevoel te ruime vergoeding gevraagd werd om mee te werken aan een fotoshoot over MTB-routes in het Gulp- en Geuldal. Zodoende heb ik ooit nog de cover gehaald in van een concurrerend fietsmagazine. Wetende dat ik enerzijds qua publiciteit nooit méér uit mijn MTB-carrière kon halen en anderzijds het bezitten van een racefiets mij ook interesseerde, ben ik daarna ook wegwielrenner geworden. Of: mooiweerfietser?
P.S. Ook op de racefiets laat ik de Keuteberg links liggen, maar de witte bidon met rode dop is nooit meer uit de bidonhouder verdwenen.
Roy Slangen is Weekend Warrior en doet Business Development bij BORN Sportscare.