Sportieve fietsers die op zoek zijn naar hoogwaardige componenten kunnen voortaan terecht bij een nieuw merk: CADEX. Bij de ontwikkeling van het productaanbod, bestaande uit WheelSystems, banden en zadels, heeft het merk dankbaar gebruikgemaakt van de feedback en kennis van ingenieurs, biomechanische experts en professionele sporters en teams. Daags voor de start van de Tour de France is in Brussel de eerste collectie gelanceerd.

Het CADEX-project begon in 2016 als een ambitieus initiatief om superieure fietsonderdelen voor profwielrenners te ontwikkelen. De merknaam is afgeleid van een eerder, baanbrekend project van fietsfabrikant Giant uit 1985. Indertijd was Giant de grote pionier als het gaat om de toepassing van carbon in fietsframes. Nu, meer dan drie decennia later, duikt de naam CADEX weer op en staat deze synoniem voor een assortiment van geavanceerde componenten.

In samenwerking met topsporters is de collectie van CADEX tot stand gekomen. Het productaanbod bestaat uit WheelSystems, banden en zadels

Focus op onderzoek, materialen en productieprocessen

Bij aanvang van het project werd een team van ingenieurs, biomechanische experts en sporters betrokken. Onder hen professionele Ironman-triatleten en wielrenners van WorldTour-teams die wekelijks uitkomen in grote koersen, ook in de Tour de France. Het ontwikkelingsteam van CADEX richtte haar pijlen op drie aspecten: onderzoek naar wat er gebeurt als de fiets en renner in actie zijn, verkenning van de nieuwste generatie materiaaltechnologieën en investering in innovatieve productieprocessen.

Van #overachieve naar CADEX

Volgers van de wielersport met een scherp oog zal het zijn opgevallen dat de CADEX-wielsets, -zadels en -banden intussen al op profniveau zijn gebruikt. Niet onder de naam CADEX, maar onder #overachieve. Een goed product op een gedegen manier ontwikkelen en testen kost immers tijd. Onder meer olympisch kampioen Greg Van Avermaet van het CCC Team, de Australische Ironman-profs Tim Van Berkel en Sam Appleton en de wielrensters van het CCC-Liv Team, inclusief drievoudig wereldkampioen op de weg Marianne Vos, reden al met #overachieve.

Verfijning van producten

“De mensen achter CADEX hebben steeds opengestaan voor onze feedback en suggesties”, aldus Van Avermaet. “Al op het eerste wintertrainingskamp met CCC Team en tijdens de voorjaarsklassiekers werkten we nauw samen om deze producten te ontwikkelen en te verfijnen. Op deze manier konden we de onderdelen zodanig aanpassen, dat ze voldoen aan wat we nodig hebben onder de meest veeleisende trainings- en wedstrijdomstandigheden.”

Jeff Schneider, verantwoordelijk voor productontwikkeling en marketing bij CADEX, is blij met de zorgvuldige aanpak. “We hebben het geluk gehad dat we waardevolle inzichten konden vergaren bij sporters en hun mechaniekers en technische staf. En dat al vanaf het prille begin”, vertelt hij. “We zochten manieren om componenten als wielen, zadels en banden drastisch te verbeteren met nieuwe materialen en productietechnieken. Van daaruit ontwikkelden we prototypes die we testten in het laboratorium en in de praktijk.”

Het eerste assortiment van CADEX-componenten bestaat uit nieuwe wielsets, banden en zadels. Deze componenten zijn vanaf volgend voorjaar (2020) leverbaar voor de aftermarket in de Benelux en worden ook toegepast op een beperkt aantal premiummodellen uit de 2020-collectie van Giant en Liv.

Een blik op het CADEX-assortiment

CADEX 42/65 WheelSystems

Deze WheelSystems van carbon zijn gemaakt van compleet nieuwe materialen en met innovatieve productietechnieken. De lichtgewicht wielen bieden superieure krachtoverbrenging, reageren direct en zijn aerodynamisch. De CADEX 42 (verwijzend naar de velghoogte van 42 millimeter) is er voor veelzijdig gebruik en wisselende wedstrijdomstandigheden, terwijl de CADEX 65 met hogere velg de juiste keuze is als aerodynamica telt. Ook met zijwind is er veel stabiliteit. Beide hebben hookless velgranden en op maat gekalibreerde spaken. Ook is bij beide gebruikgemaakt van Dynamic Balanced Lacing (DBL), een technologie die de krachtoverbrenging en efficiëntie bevordert. De binnenkant van de naaf is zodanig met machinale precisie gemaakt, dat de wrijving van lagers miniem is. Het effect: een groter efficiëntievoordeel. Beide zijn verkrijgbaar in een tubeless- en tubular-uitvoering. Ook hebben fietsers de keuze tussen velg- en schijfremuitvoeringen.

CADEX Aero WheelSystems

Deze WheelSystems bieden wielrenners voordeel als zij tegen de klok strijden. Bij de ontwikkeling is gebruikgemaakt van uitvoerige Computational Fluid Dynamic (CFD)-studies en windtunneltests met de aerodynamica-experts van Aéro Concept Engineering (ACE) in het Franse Magny-Cours. Daarnaast is er getest op de weg. CADEX-partnerteams en -sporters hebben hiermee in het afgelopen jaar al diverse overwinningen en podiumplaatsen behaald in tijdritten op het hoogste niveau en Ironmans. De serie omvat twee configuraties: een vierspaaksmodel en een dicht wiel. Ze bieden alle twee de beste torsiestijfheid en aerodynamische prestaties. De binnenkant van de naaf is nauwkeurig gefreesd voor minder wrijving van de lagers en dus maximale efficiëntie. De CADEX 4-Spoke Aero en CADEX Aero Disc WheelSystems zijn leverbaar in een tubeless- en tubular-uitvoering.

CADEX Boost zadel

Onze ingenieurs hebben bij het ontwerp van dit zadel oog gehad voor een aantal zaken: de krachtoverbrenging, het comfort en een laag gewicht. Met behulp van nieuwe technieken in carbonproductie is er een vooruitstrevend zadel tot stand gekomen dat voldoet aan de hoge standaard van professionals van het CCC Team. De nieuwe CADEX Boost bestaat uit Advanced Forged Composite om ongewenste flex te voorkomen en de krachtoverbrenging te verbeteren. Het Integrated Rail Design gaat drukpunten op ongewenste plekken tegen. De zadelvorm, herkenbaar aan de afgeknotte neus, is ontwikkeld in samenspraak met biomechanische experts en profrenners van CCC Team. Deze biedt een perfecte pasvorm en comfort tijdens urenlange trainingen en wedstrijden. Tenslotte heeft het zadel op het contactvlak delen die zich vormen naar het bekken. Dat voorkomt drukpunten en geeft bovenal een stevig en comfortabel gevoel.

CADEX Race tubeless banden

Bij de ontwikkeling begonnen we met een compleet nieuw compound. We wilden namelijk een band met een ongeëvenaard lage rolweerstand die fietsers tegelijkertijd een zeker gevoel geeft. Er zijn talloze materiaalmengsels, profielvormen en loopvlakontwerpen getest, voordat we bij de ultieme formule uitkwamen. De CADEX Race tubeless banden staan garant voor uitmuntende prestaties en betrouwbaarheid, zonder enig compromis. Met een enkele, ultrasoepele laag geven ze vrijwel hetzelfde gevoel als tubular-banden. Tegelijkertijd bieden ze dankzij het Race Shield Kevlar een uitstekende lekbescherming en de mogelijkheid om met een lagere druk te rijden voor verbeterde rolweerstand.

CADEX-componenten vallen onder ons White Glove Service-programma. Dat biedt twee jaar garantie en vijf jaar productvervanging bij ongelukken.

Info

Details over de nieuwe producten en informatie over de garantie en productvervanging is terug te vinden op de website: www.cadex-cycling.com.

Magazine Blog © Bikefreak-magazine

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!