Nadat de Absa Cape Epic eerder al het prijzengeld gelijkstelde voor UCI elite mannen- en vrouwenteams volgt voor 2016 opnieuw een belangrijke reglementswijziging voor de UCI elite damesteams.

Vanaf 2016 starten de UCI Elite vrouwenteams in een aparte groep. Volgens de race organisatoren wordt dit gedaan “om een eerlijke race-omgeving te creëren”. De specifieke details – hoe lang na de UCI elite mannen teams en hoe ver voor de toonaangevende amateurteams de vrouwenteams mogen starten – worden later nog bekend gemaakt. De beslissing kwam er na feedback van meerdere dames waaronder Gunn-Rita Dahle. Tot vorig jaar mochten de 3 eerste damesteams steeds vooraan starten, de andere damesteams werden in een tragere startbox ingedeeld. Op die manier was het voor damesteams enorm moeilijk of zelfs bijna onmogelijk om vanuit een 4e of 5e plaats terug aansluiting te krijgen met de top 3. De 3 eerste damesteams uit het klassement konden aanpikken met sterkere heren, terwijl de andere teams letterlijk met achterstand aan hun etappes moesten starten.

Ook de verplichting om met dezelfde kledij te rijden wordt aangepast voor UCI elite damesteams. Vanaf volgend jaar mogen vrouwelijke teamgenoten verschillende sponsor logo’s op hun kledij hebben, alhoewel de kleur van de shirts wel nog steeds dezelfde zal moeten zijn. Bedoeling is om aan vrouwen van verschillende UCI-teams de mogelijkheid te geven om voor de Absa Cape Epic toch samen een team te vormen, iets wat in het verleden door sponsorverplichtingen vaak onmogelijk was.

Op de voorstellen kwamen al veel positieve reacties. Zo liet mountainbike-legende Gunn-Rita Dahle Flesja al weten dat dit geweldig nieuws is. “In een aparte groep starten, heeft een belangrijke symbolische betekenis voor alle vrouwen. Bovendien is het een duidelijk boodschap dat sport ten allen tijde eerlijk moet gespeeld worden.” Dahle nam in 2015 deel aan de Absa Cape Epic, maar stapte uit de race nadat haar partner ziek werd.

Ook de Zwitserse Ariane Kleinhans, winnares bij de vrouwenteams in 2014 en 2015 samen met de Deense Annika Langvad reageerde enthousiast : “Het is geweldig nieuws dat de Absa Cape Epic effectief luistert naar feedback van de rijders en steeds probeert te innoveren om de vrouwenrace nog meer competitief en interessant te maken.”

In 2016 gaat de Absa Cape Epic door van 13 tem 20 maart. De route wordt bekend gemaakt op 14 oktober 2015. De race zal ook de 100ste etappe kennen in de geschiedenis van de Absa Cape Epic, namelijk op dinsdag 15 maart.

Foto

Etappewinnaressen Ariane Kleinhans en Annika Langvad (Specialized) tijdens etappe 4 van de 2015 Absa Cape Epic Mountain Bike etappewedstrijd van HTS Drostdy naar Worcester, South Africa op 19 maart 2015.

© Gary Perkin/Cape Epic/SPORTZPICS

Info

www.cape-epic.com

Bikefreak-magazine